Aljaž Bedene je na igrišču številka 8 odigral zadnji obračun na turnirju v Wimbledonu. Lani je izpadel v 3. krogu, s 6:4, 6:4 in 6:4 je bil boljši poznejši finalist Matteo Berrettini. Foto: Reuters
Aljaž Bedene je na igrišču številka 8 odigral zadnji obračun na turnirju v Wimbledonu. Lani je izpadel v 3. krogu, s 6:4, 6:4 in 6:4 je bil boljši poznejši finalist Matteo Berrettini. Foto: Reuters

Za Ljubljančanko je to prva zmaga letos na travnati podlagi, 23. nosilka iz Brazilije pa je junija dobila turnirja serije WTA v Birminghamu in Nottinghamu. Kaja Juvan se ni ustrašila izziva proti igralki, ki je pred Wimbledonom igrala sijajno in prejšnji teden nastopila tudi v polfinalu turnirja serije 500 v Eastbournu.

V prvem nizu je igrala bolje od Brazilke in prišla do treh priložnosti za odvzem servis. Tretjo žogico za niz je v deseti igri 21-letna Ljubljančanka tudi izkoristila.

Kaja Juvan presenetila Brazilko Haddad Maio

V drugem nizu je Juvan izgubila začetni udarec v tretji igri. 23. nosilko je to nekoliko sprostilo, zaigrala je agresivneje. Brazilka je v deseti igri servirala za niz, rešila je tri priložnosti za brejk in izenačila na 1:1 v nizih.

V odločilnem nizu je Juvan hitro povedla s 3:0. Brazilka je zaigrala zelo agresivno v sedmi igri, močno je vračala začetne udarce, a se je Slovenka po 0/30 zbrala in nanizala štiri točke za vodstvo s 5:2. Po uri in 56 minutah je nato unovčila drugo zaključno žogo na servis tekmice. V drugem krogu se bo pomerila proti Madžarki Dalmi Galfi, ki je s 5:7, 6:3, 6:4 premagala Avstralko Maddison Inglis.

To je bila sploh prva zmaga Kaje Juvan na letošnjih travnatih turnirjih. Lani je v Wimbledonu v prvem krogu ugnala poznejšo olimpijsko prvakinjo Belindo Bencic in se prebila do tretjega kroga, kjer jo je izločila Američanka Coco Gauff.

Po slovesu belgijskega trenerja Phillipa Dehaesa je hitro izbrala glavnega trenerja, s katerim bo sodelovala v prihodnje. Pomaga ji Zoran Krajnc, ki je že pred kratkim postal del štaba 21-letne Ljubljančanke. 58-letni strokovnjak je bil dolgoletni trener Tamare Zidanšek.

StatistikaJuvanHaddad Maia
Prvi servis (%)5868
Asi33
Dvojne napake45
Neizsiljene napake2534
Winnerji1922
Osvojene točke8784
Priložnosti za brejk3/71/1
Točke na mreži4/1118/30

35 neizsiljenih napak usodnih za Tamaro Zidanšek
Na papirju je imela nekoliko lažjo tekmico Tamara Zidanšek, ki pa je zelo razočarala na igrišču številka 6. 23-letna Madžarka Panna Udvardy je izkoristila številne napake Konjičanke, naredila jih je kar 35.

Najboljša Slovenka na lestvici WTA je dvoboj dobro odprla in po odvzemu servisa v peti igri povedla s 4:2. Madžarka je nato dobila štiri zaporedne igre, v sedmi in deveti igri je brez izgubljene točke zadržala začetni udarec.

Na krilih preobrata je 100. igralka sveta začela tudi drugi niz in prišla do brejka za 2:0. Zidanšek je hitro izničila prednost, povedla s 5:4 in servirala za drugi niz. Leto mlajša tekmica se je znova vrnila in izsilila podaljšano igro, v kateri pa je Slovenki prepustila le točko.

StatistikaZidanšekUdvardy
Prvi servis (%)5968
Asi00
Dvojne napake33
Neizsiljene napake3524
Winnerji1617
Osvojene točke6273
Priložnosti za brejk3/34/9
Točke na mreži14/205/11

Bedene odigral zadnji obračun na sveti travi
Aljaž Bedene, ki bo po koncu sezone končal kariero, je odigral zadnji dvoboj na Church Roadu. V 1. krogu ga je na igrišču številka 8 izločil kvalifikant Maximilian Marterer s 4:6, 7:5, 6:4 in 7:5. Dvoboj, ki je bil dvakrat prekinjen zaradi dežja, je trajal tri ure in štiri minute.

Maximilian Marterer je zelo dobro igral pri mreži, izkoristil je tudi skoraj polovico priložnosti za brejk. Foto: Reuters
Maximilian Marterer je zelo dobro igral pri mreži, izkoristil je tudi skoraj polovico priložnosti za brejk. Foto: Reuters

Bedene je dvoboj slabo odprl, saj je 172. igralec lestvice ATP povedel z 2:0. Sledilo je hitro izenačenje, po 90-minutni prekinitvi zaradi dežja pri izidu 4:4 pa je Bedene osvojil prvi niz. Nemec je v deveti igri zgrešil preprost volej pri mreži, nato pa je poslal še žogo v mrežo.

V drugem nizu je imel najboljši slovenski igralec zadnjih let dve priložnosti za odvzem servisa, najprej eno takoj v prvi igri, nato pa še v sedmi, a se je Marterer rešil. Odločila je 12. igra, ko je sploh prvo priložnost za brejk izkoristil Marterer in izenačil na 1:1.

Tretji niz se ni končal po željah Bedeneta, ki je po drugi prekinitvi zaradi dežja izgubil začetni udarec v deseti igri. V četrtem nizu je bolje zaigral Ljubljančan. Pri vodstvu s 5:3 je v deseti igri serviral za izenačenje na 2:2 v nizih. Žilavi Nemec se je vrnil in izenačil na 5:5. Nato je servis 32-letniku odvzel tudi v 12. igri in dvoboja je bilo po nekaj več kot treh urah konec.

Bedeneta čaka še nastop med dvojicami. Igral bo s Korejcem Soonwoojem Kwonom, pomerila pa se bosta proti zmagovalcema OP-ja Avstralije, Avstralcema Thanasijem Kokkinakisom in Nickom Kyrgiosom.

StatistikaMartererBedene
Prvi servis (%)5152
Asi714
Dvojne napake36
Neizsiljene napake4346
Winnerji3346
Osvojene točke137131
Priložnosti za brejk5/113/11
Točke na mreži24/2913/22

Korejec Kwon osvojil niz proti Đokoviću
Prvi nosilec Novak Đoković je odprl spored na osrednjem igrišču in v štirih nizih premagal Južnega Korejca Soonwooja Kwona s 6:3, 3:6, 6:3 in 6:4. Dvoboj je trajal dve uri in 27 minut.

Novak Đoković je postal prvi igralec v zgodovini, ki je na vseh štirih turnirjih za grand slam dobil vsaj 80 obračunov. Foto: EPA
Novak Đoković je postal prvi igralec v zgodovini, ki je na vseh štirih turnirjih za grand slam dobil vsaj 80 obračunov. Foto: EPA

Srb pa je bil sredi dvoboja videti kot bleda senca igralca, ki se je podpisal pod 20 zmag na turnirjih velike četverice. Šestkratni zmagovalec Wimbledona je po izgubljenem drugem nizu v tretjem ubranil žogico za odvzem servisa Kwona, nato pa je le zaigral bolje in dobil tri zaporedne igre za vodstvo z 2:1. Tudi v četrtem nizu je ubranil nekaj tekmečevih priložnosti za odvzem servisa, do odločilnega brejka pa je prišel v peti igri.

"Kwon si zasluži aplavz, res je odigral odličen obračun. Ko začneš turnir brez nastopa na pripravljalnih turnirjih in tekem, se ne počutiš vedno najudobneje. Sploh na začetku je bilo to opazno proti tako nadarjenemu tenisaču, ki udarja čisto z obeh strani. Taktično sem moral najti način, kako priti do nadzora v točkah. Moral sem variirati udarce, tudi servis je deloval. S tem sem se nekajkrat tudi rešil. V dvoboju je vedno precej trenutkov, ko odloča le nekaj točk," je ocenil Đoković. Najprestižnejši teniški pokal je dvignil v letih 2011, 2014, 2015, 2018, 2019 in 2021.

Nov rekord Beograjčana
35-letni Beograjčan se je veselil 80. zmage na sveti travi, s čimer je še štiri zmage oddaljen od drugega na večni lestvici Američana Jimmyja Connorsa. Roger Federer je na vrhu s 105 zmagami. Đoković je postal edini tenisač, ki je dobil po najmanj 80 dvobojev na vseh turnirjih velike četverice.

"Ta šport mi je dal vse in še naprej mu dolgujem veliko. Strast me žene naprej, tenisu ostajam predan, četudi nisem več eden od mladeničev. Stvari se spreminjajo, ampak za tenis ogenj v meni še naprej tli. Na tej točki kariere skušam najbolje igrati prav na teh največjih turnirjih in igriščih. Če sem že prišel do 80, gremo po stotico," je edinstveni rekord pospremil Srb.

Đoković oddal niz na uvodu Wimbledona

Lanski polfinalist Hurkacz izpadel
Hubert Hurkacz, ki je lani v četrtfinalu gladko odpravil Rogerja Federerja, je izpadel že uvodni dan turnirja. Alejandro Davidovich Fokina je bil v izjemno napetem dvoboju na igrišču številka 3 boljši s 7:6, 6:4, 5:7, 2:6 in 7:6.

Specialist za peščeno podlago Alejandro Davidovich Fokina je pripravil veliko presenečenje uvodni dan Wimbledona. Foto: AP
Specialist za peščeno podlago Alejandro Davidovich Fokina je pripravil veliko presenečenje uvodni dan Wimbledona. Foto: AP

Španec je v tretjem nizu pri vodstvu s 5:3 in 40/0 zapravil tri zaključne žoge. Poljak je osvojil štiri igre zapored in zalet prenesel v četrti niz, ki ga je zanesljivo dobil z brejkom v prvi in peti igri.

V odločilnem nizu je lanski polfinalist Hurkacz serviral za zmago v deseti igri, a mu ni uspelo. Prvič je bila v Wimbledonu na sporedu podaljšana igra odločilnega niza do desete točke (v zadnjih letih so na tem turnirju igrali tajbrejk šele pri 12:12 – tudi v finalu leta 2019 med Đokovićem in Federerjem). Hurkacz je povedel s 7:4, nato pa se je Davidovich Fokina zbral in osvojil šest izmed zadnjih sedmih točk (10:8). Obračun je trajal tri ure in 28 minut.

Najstnik Alcaraz se je potil več kot štiri ure
Veliko težav je imel ob svojem drugem nastopu v Wimbledonu Carlos Alcaraz. 19-letni Španec je po štirih urah in 14 minutah ugnal Jana Lennarda Struffa s 4:6, 7:5, 4:6, 7:6 in 6:4. Nemec je izgubil servis v deveti igri odločilnega niza.

Finalist Roland Garrosa Casper Ruud je imel precej manj dela. Za zmago je potreboval dve uri in 48 minut, Alberta Ramosa Ramosa je ugnal s 7:6, 7:6 in 6:2. Za preboj v tretji krog ga zdaj čaka Francoz Ugo Humbert.

37-letni Stan Wawrinka je čestital 17 let mlajšemu Janniku Sinnerju. Foto: AP
37-letni Stan Wawrinka je čestital 17 let mlajšemu Janniku Sinnerju. Foto: AP

Sinner poslal veterana Wawrinko domov
Prve zmage v karieri na travnati podlagi se je veselil Jannik Sinner. 20-letni Italijan je pred tem izgubil v prvem krogu vseh štirih turnirjih, ki jih je odigral na najhitrejši podlagi, dve zmagi pa je dosegel le v kvalifikacijah turnirja v Hertogenboschu pred tremi leti. Danes je ta trend prekinil in na igrišču številka 2 s 7:5, 4:6, 6:3 in 6:2 ugnal trikratnega zmagovalca turnirjev za grand slam Švicarja Stana Wawrinko.

Murray in Raducanu navdušila navijače
Pri moških so Britanci na šampiona čakali med letoma 1936 in 2013. Freda Perryja je nasledil Andy Murray. Škot je navdušil tudi leta 2016, nato pa so ga številne poškodbe ustavile. Stisnil je zobe in nadaljeval kariero. 35-letnik znova sodeluje z legendarnim Ivanom Lendlom. Skupaj sta osvojila tri naslove za grand slam, dvakrat pa sta se že razšla. Murray se je v Stuttgartu prebil v finale, izločil je Stefanosa Cicipasa in Nicka Kyrgiosa.

Andy Murray se je zbral po izgubljenem prvem nizu. Že v sredo ga čaka precej neugodnejši tekmec. John Isner je pred štirimi leti igral v finalu Wimbledonu. Danes je v petih nizih izločil Francoza Enza Couacauda, serviral je kar 53 asov.  Foto: AP
Andy Murray se je zbral po izgubljenem prvem nizu. Že v sredo ga čaka precej neugodnejši tekmec. John Isner je pred štirimi leti igral v finalu Wimbledonu. Danes je v petih nizih izločil Francoza Enza Couacauda, serviral je kar 53 asov. Foto: AP

V zadnjem obračunu dneva na osrednjem igrišču, ki se je končal ob 22.35, je Murray s 4:6, 6:3, 6:2 in 6:4 premagal Avstralca Jamesa Duckwortha. Obračun je trajal dve uri in 43 minut, zadnji niz pa sta odigrala pod reflektorji. Škot je serviral 12 asov in naredil le dve dvojni napaki. Duckworth je naredil 37 neizsiljenih napak.

"Lepo je občutiti to vzdušje na osrednjem igrišču, še posebej po zahtevnih nekaj letih. Vem, da se že ponavljam, ampak hvaležen sem za vsak dvoboj tukaj, saj ne vem, kako dolgo bom še del turneje," je priznal Murray. Na sveti travi nastopa 14., prav vsakič pa je preskočil prvo oviro.

Emma Raducanu je na drugem obračunu dneva na osrednjem igrišču premagala Alison Van Uytvanck s 6:4 in 6:4. Belgijka je v obeh nizih izgubila začetni udarec v deveti igri.

Emma Raducanu je lani navdušila navijače, ko se je uvrstila v osmino finala Wimbledona. Po zmagi v New Yorku so apetiti javnosti močno narasli. Letos je dobila le osem dvobojev, doživela pa že enajst porazov. Foto: EPA
Emma Raducanu je lani navdušila navijače, ko se je uvrstila v osmino finala Wimbledona. Po zmagi v New Yorku so apetiti javnosti močno narasli. Letos je dobila le osem dvobojev, doživela pa že enajst porazov. Foto: EPA

Britanka je lani brez izgubljenega niza osvojila Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku, potem ko se je na glavni turnir prebila skozi kvalifikacije. Letos ji ne gre po načrtih, postala je prava zvezdnica, mediji ji sledijo na vsakem koraku. Britanci že 45 let čakajo na zmago pri dekletih, leta 1977 je bila najboljša Virginia Wade.

Izpadla Američanka Collinsova
Izpadla je finalistka letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije Danielle Collins. Marie Bouzkova, ki zaseda 66. mesto na lestvici WTA, je bila boljša s 5:7, 6:4 in 6:4. 23-letna Čehinja se je drugič v karieri prebila v drugi krog Wimbledona. Collinsova na sveti travi nikoli ni prišla dlje kot do tretjega kroga.

Na tem turnirju je več uspeha imela Angelique Kerber, ki je v All England Clubu slavila leta 2018. Nemka je izločila Francozinjo Kristino Mladenovic s 6:0 in 7:5.

Čilić odpovedal nastop
Finalist Wimbledona 2017 Marin Čilić je zaradi okužbe s koronavirusom odpovedal nastop v Wimbledonu. Hrvat, ki je na Roland Garrosu izpadel šele v polfinalu, bi moral v torek igrati proti MacKenzieju McDonaldu. Američan se bo zdaj srečal s srečnim poražencem kvalifikacij Nunom Borgesom.

"Žal mi je, da moram z vami deliti informacijo, da imam pozitivni izvid testa na novi koronavirus. Bil sem v samoizolaciji in upal sem, da bom pripravljen, vendar se še vedno ne počutim dobro in ne morem igrati na najvišji ravni. Moje srce je strto, ker ne bom igral v Wimbledonu in ker bom tako končal sezono na travi. Veselim se nastopa na turnirju prihodnje leto," je na Instagramu zapisal najboljši hrvaški igralec.

Ne bo več proste nedelje in maničnega ponedeljka
Osrednje igrišče teniškega kompleksa na Church Roadu so odprli leta 1922, letošnji turnir zaznamuje stoletnico bojev na najprestižnejšem teniškem stadionu sveta.

Angleži dajo veliko na tradicijo, letošnji turnir pa ima veliko novost. Prva nedelja je bila vedno prosta, le štirikrat so se organizatorji zaradi dežja odločili, da nadomestijo velik zaostanek. V letih 1991, 1997, 2004 in 2016 je bil to prav poseben dan, saj so si obračune lahko ogledali tudi številni gledalci, ki niso imeli vnaprej rezerviranih vstopnic. Vzdušje je bilo vedno prav posebno. Od 3. julija 2022 ta tradicija ne bo veljala, prva nedelja bo rezervirana za obračune osmine finala. Drugi ponedeljek je bil znan kot "Manic Monday", saj so odigrali vse obračune osmine finala v obeh konkurencah, zdaj pa jih bodo polovico že v nedeljo.


1. krog (M), zgornji del tabele:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - KWON (J. KOR)
6:3, 3:6, 6:3, 6:4
KOKKINAKIS (AVS) - MAJCHRZAK (POL)
7:6 (5), 6:2, 7:5
TABILO (ČIL) - ĐERE (SRB)
7:6 (6), 6:2, 1:6, 4:6, 7:6 (11)
KECMANOVIĆ (SRB/25) - MILLMAN (AVS)
6:3, 2:6, 6:3, 6:4
BASILAŠVILI (GRU/22) - ROSOL (ČEŠ)
6:7 (1), 7:6 (6), 3:6, 6:3, 6:3
HALYS (FRA) - PAIRE (FRA)
4:6, 6:1, 6:2, 6:4
VAN RIJTHOVEN (NIZ) - DELBONIS (ARG)
7:6 (7), 6:1, 6:2
OPELKA (ZDA/15) - TABERNER (ŠPA)
7:6 (5), 6:4, 6:4

SINNER (ITA/10) - WAWRINKA (ŠVI)
7:5, 4:6, 6:3, 6:2
M. YMER (ŠVE) - ALTMAIER (NEM)
6:3, 7:5, 7:5
MURRAY (VB) - DUCKWORTH (AVS)
4:6, 6:3, 6:2, 6:4
ISNER (ZDA/20) - COUACAUD (FRA)
6:7 (6), 7:6 (3), 4:6, 6:3, 7:5
OTTE (NEM/32) - GOJOWCZYK (NEM)
6:1, 6:2, 6:1
HARRISON (ZDA) - CLARKE (VB)
7:6 (3), 6:1, 7:6 (6)
GRIEKSPOOR (NIZ) - FOGNINI (ITA)
5:7, 7:5, 6:3, 6:4
ALCARAZ (ŠPA/5) - STRUFF (NEM)
4:6, 7:5, 4:6, 7:6 (3), 6:4

RUUD (NOR/3) - RAMOS VINOLAS (ŠPA)
7:6 (1), 7:6 (9), 6:2
HUMBERT (FRA) - ETCHEVERRY (ARG)
6:3, 3:6, 4:6, 6:3, 6:4
GOFFIN (BEL) - ALBOT (MOL)
6:2, 6:2, 7:6 (5)
BAEZ (ARG/31) - DANIEL (JAP)
6:4, 6:4, 7:5
TIAFOE (ZDA/23) - VAVASSORI (ITA)
6:4, 6:4, 6:4
MARTERER (NEM) - BEDENE (SLO)
4:6, 7:5, 6:4, 7:5
BUBLIK (KAZ) - FUCSOVICS (MAD)
6:1, 6:2, 6:4
LAJOVIĆ (SRB) - CARRENO BUSTA (ŠPA/16)
3:6, 6:4, b. b.

NORRIE (VB/9) - ANDUJAR (ŠPA)
6:0, 7:6 (3), 6:3
MUNAR (ŠPA) - MONTEIRO (BRA)
6:2, 6:4, 7:5
PENISTON (VB) - LAAKSONEN (ŠVI)
6:4, 6:3, 6:2
JOHNSON (ZDA) - DIMITROV (BLG/18)
4:6, 5:2, b.b.
PAUL (ZDA/30) - VERDASCO (ŠPA)
6:1, 6:2, 7:6
MANNARINO (FRA) - PURCELL (AVS)
6:3, 7:6 (0), 4:6, 4:6, 6:4
VESELY (ČEŠ) - CORIA (ARG)
6:3, 6:2, 7:6 (3)
DAVIDOVICH FOKINA (ŠPA) - HURKACZ (POL/7)
7:6 (4), 6:4, 5:7, 2:6, 7:6 (8)


1. krog (Ž), spodnji del tabele:
BOUZKOVA (ČEŠ) - COLLINS (ZDA/7)
5:7, 6:4, 6:4
LI (ZDA) - BRONZETTI (ITA)
6:1, 6:4
CHWALINSKA (POL) - SINIAKOVA (ČEŠ)
6:0, 7:5
RISKE (ZDA/28) - IN-ALBON (ŠVI)
6:2, 6:4
DŽANG (KIT/33) - DOI (JAP)
6:4, 6:0
KOSTJUK (UKR) - SWAN (VB)
4:6, 6:4, 6:4
GARCIA (FRA) - MIYAZAKI (VB)
4:6, 6:1, 7:6 (4)
RADUCANU (VB/10) - VAN UYTVANCK (BEL)
6:4, 6:4

KERBER (NEM/15) - MLADENOVIC (FRA)
6:0, 7:5
LINETTE (POL) - CONTRERAS GOMEZ (MEH)
6:1, 6:4
UDVARDY (MAD) - ZIDANŠEK (SLO)
6:4, 7:6 (1)
MERTENS (BEL/24) - OSORIO (KOL)
1:6, 6:2, 4:2, b. b.
PARRY (FRA) - KANEPI (EST/31)
6:4, 6:4
HONTAMA (JAP) - TAUSON (DAN)
4:1, b. b.
KAWA (POL) - MARINO (KAN)
6:4, 3:6, 7:5
JABEUR (TUN/6) - BJORKLUND (ŠVE)
6:1, 6:3

SAKARI (GRČ/5) - HIVES (AVS)
6:1, 6:4
TOMOVA (BLG) - SAVILLE (AVS)
7:5, 3:6, 7:5
MARIA (NEM) - SHARMA (AVS)
4:6, 6:3, 6:4
CIRSTEA (ROM/26) - KRUNIĆ (SRB)
7:6 (5), 7:6 (1)
COCCIARETTO (ITA) - TREVISAN (ITA/22)
6:2, 6:0
BEGU (ROM) - GORGODZE (GRU)
6:4, 6:1
WICKMAYER (BEL) - ŽU (KIT)
6:4, 6:2
OSTAPENKO (LAT/12) - DODIN (FRA)
6:4, 6:4

VANG (KIT) - BENCIC (ŠVI/14)
6:4, 5:7, 6:2
WATSON (VB) - KORPATSCH (NEM)
6:7 (7), 7:5, 6:2
GALFI (MAD) - INGLIS (AVS)
5:7, 6:3, 6:4
JUVAN (SLO) - HADDAD MAIA (BRA/23)
6:4, 4:6, 6:2
KALININA (UKR/29) - BONDAR (MAD)
4:6, 6:2, 6:4
CURENKO (UKR) - BURRAGE (VB)
6:2, 6:3
NIEMEIER (NEM) - VANG (KIT)
6:1, 6:4
KONTAVEIT (EST/2) - PERA (ZDA)
7:5, 6:1