Janu Pancarju proga v Mantovi ustreza. Foto: Televizija Slovenija
Janu Pancarju proga v Mantovi ustreza. Foto: Televizija Slovenija

Selektor Bogomir Gajser je za tekmovanje izbral Luko Kutnarja, Jana Pancarja in Petra Irta. Kutnar bo nastopil v razredu MXGP, Pancar v MX2, Irt pa v MX Open.

"Glede na to, da Tim Gajser ne more nastopiti na Pokalu narodov, smo izbrali trenutno najboljše motokrosiste, ki bodo v Mantovi poskušali doseči kar najboljši rezultat. Želimo se uvrstiti v nedeljski finale. Vem, da so fantje dobro pripravljeni, tako fizično kot psihično, upamo tudi na kanček sreče," je pred odhodom v Italijo za AMZS povedal selektor Gajser.

"Peter in Jan sta na pokalu narodov že tekmovala, Luka še ne. Dal sem jim nekaj nasvetov iz lastnih izkušenj, skupaj si bomo ogledali progo in jo naštudirali. Mantovo vsi sicer že poznamo, eni bolj, drugi manj. Proga ni ne trda ne mehka. Pomembno je, da bo vzdušje pravo in da bodo fantje sproščeno odpeljali tako, kot znajo," je dodal selektor.

Pancar, ki tekmuje tudi na svetovnem prvenstvu MX2, tudi pravi, da pričakuje finale. "Proga v Mantovi je posebna, ker je njena podlaga med trdo in mehko, a mi ustreza. Dobro jo poznam, velikokrat sem že treniral in tudi tekmoval na njej. Na zadnji dirki v Mantovi mi je šlo dobro, tako da če bosta tudi preostala fanta odpeljala tako, kot znata, se lahko uvrstimo v finale. Pripravljenost je čedalje boljša, tudi starte sem izboljšal in že komaj čakam dirko."

Eden največjih športnih dogodkov v motokrosu, ki ji pravijo tudi olimpijada motokrosa, na kateri bodo med 33 reprezentancami lovoriko iz leta 2019 branili Nizozemci, se bo začela s sobotnimi kvalifikacijami.

Na nedeljsko dirko se bo neposredno uvrstilo 19 najboljših ekip, preostalih 14 pa se bo pomerilo v tako imenovanem B-finalu. Najboljša reprezentanca iz tega finala se bo pridružila devetnajsterici, ki se bo pomerila za lovoriko pokala narodov, Chamberlainov pokal.

Slovenska reprezentanca je nazadnje leta 2019 zasedla 13. mesto, najboljša uvrstitev Slovenije pa sega v leto 1998, ko je v sestavi Sašo Kragelj, Roman Jelen in Boštjan Kampuš v britanskem Foxhillsu osvojila deveto mesto.