Varovanci Aleksandra Sekulića ostajajo na pripravljalnih tekmah še brez poraza. Foto: www.alesfevzer.com
Varovanci Aleksandra Sekulića ostajajo na pripravljalnih tekmah še brez poraza. Foto: www.alesfevzer.com

V dvorani Sinana Erdema, kjer so pred petimi leti stopili na evropski vrh, so Slovenci odigrali dve tekmi in dvakrat zmagali. Po trdo prigarani zmagi nad Turčijo, ko je podaljšek odločil Goran Dragić, se je selektor Aleksander Sekulić odločil, da zlatemu kapetanu tako kot prvemu zvezdniku Luki Dončiću na drugem obračunu nameni počitek, kar pa se ni poznalo in olimpijski polfinalisti so v sklopu priprav na septembrski EuroBasket slavili še četrtič.

Ukrajinci so se dobro vrnili v igro, danes smo lahko videli, da imamo pomanjkljivosti pod košem in so izkoristili svojo višino. Ampak dobro je, da lahko vidimo, na čem moramo še delati, in na koncu smo se dobro zoperstavili, kar je dobro za samozavest. Predvsem moramo pogledati, kaj bi lahko mi naredili bolje, ne glede na druge dejavnike. Moramo se izboljšati v končnici, a zdaj je najbolj pomembno, da se uigramo. Na koncu pa seveda hočemo vsi zmagati.

Aleksej Nikolić

Zdaj sledi vrnitev v Ljubljano, kjer jih v sredo čaka poslastica s Srbijo, niz pripravljalnih tekem pa bodo sklenili čez teden dni, ko bodo v Celju gostili še Hrvaško. Pred evropskim prvenstvom, ki ga bo Slovenija začela 1. septembra, ko se bo v Kölnu pomerila z Litvo, bodo branilci naslova odigrali še dve tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Gostili bodo Estonijo, tik pred evropskim prvenstvom pa bodo gostovali še v Nemčiji.

Košarkarji v Carigradu ugnali še Ukrajince

"Prvi polčas je bil po naših notah, željah, predvsem v obrambi. V drugem smo jim dovolili, da se razigrajo in dosežejo kar nekaj lahkih košev. Napadalni skok jim je dal dodatno energijo. Skoraj so preobrnili tekmo, a smo mi, kot je zadnje čase že kar navada, našli način, kako se pobrati in zmagati. Enostavno moramo bolje reagirati, ko nas ekipe stisnejo. Danes se je dobro izšlo, lahko igramo z veliko samozavesti. Nekatere igralce moramo še vrniti v ritem tekem in jim je treba pomagati, da lahko spočijemo nosilce," je po tekmi povedal Sekulić.

Po 13 točk Z. Dragića, Blažiča in Nikolića

Selektor je imel v kadru tako 13 igralcev, minutažo pa je razdelil med enajsterico. Priložnosti nista dočakala Jurij Macura in Jakob Čebašek. Statistično je bil na koncu najučinkovitejši slovenski košarkar Zoran Dragić, ki je zbral indeks 17. S 13 točkami je bil član Cedevite Olimpije skupaj z Jako Blažičem in Aleksejem Nikolićem prvi strelec evropskih prvakov. 12 jih je dodal Mike Tobey, deset pa Edo Murić.

Slovenija je prvič povedla v peti minuti, ko je Zoran Dragić zadel svojo drugo trojko. Tri minute pozneje je prednost Sekulićeve vrste narasla na sedem, potem ko je pet zaporednih točk dosegel Tobey. Najprej je zabil po podaji Murića, ki je dobil skok v napadu, nato pa je bil naturalizirani reprezentant še uspešen izza črte, ko ga je lepo našel Žiga Samar.

Za šest so Slovenci dobili uvodno četrtino, v 15. minuti pa je bila, ko je zadel Zoran Dragić, razlika prvič na tekmi dvomestna. Najvišja – 13 – je znašala minuto pozneje, ko je prosti met uspešno izvedel Luka Rupnik. Sledile so uspešne ukrajinske minute. Tako je Jusuf Sanon, nekdanji košarkar Olimpije, ki je bil z 18 točkami prvi strelec tekme, s petimi točkami zapored približal na pet, ob odmoru pa je bil rezultat 40:32.

Po včerajšnji tekmi smo tudi danes imeli nekaj vzponov in padcev. A to so priprave, dobro je bilo igrati z močno ekipo, kot je Ukrajina. Dobili smo dve tekmi, pokazali smo značaj, a smo še v pripravah. Moramo se osredotočiti na hitrost, moramo se še bolje fizično pripraviti, glavni cilj je seveda evropsko prvenstvo.

Mike Tobey

Na 8:0 Ukrajine Slovenija odgovorila z 11:0

V tretji četrtini so evropski prvaki zanesljivo držali varno razliko, prednost pa je bila znova dvomestna v 27. minuti po trojki Nikolića. Ukrajinci so dobro začeli zadnjo četrtino, ko so že v prvi minuti s petimi zaporednimi točkami prišli povsem zraven. NBA-jevec Oleksij Len – drugi Ukrajinec iz najmočnejše lige na svetu, Svjatoslav Mihajljuk je počival – je s trojko dobre štiri minute pred koncem izenačil, po tehnični napaki Zorana Dragića pa je Denis Lukašov celo povedel s 74:73.

Ukrajinsko serijo 8:0 je s trojko prekinil Murić. Zatem je bil izza črte natančen še Blažič, sledilo pa je pet točk v nizu Nikolića, ki je izza črte dokončal slovensko serijo 11:0, s čimer je bil dvoboj ob vodstvu 84:76 minuto in pol pred koncem odločen.


Prijateljska tekma, Carigrad

UKRAJINA – SLOVENIJA
82:86 (16:22, 16:18, 22:21, 28:25)
Sanon 18, Len 15, Skapincev 10, Lukašov 9, Bliznjuk, Bobrov in Pustovji po 6, Sidorov 5, Zotov 4, Tkačenko 3; Z. Dragić, Blažič in Nikolić po 13, Tobey 12, Murić 10, Dimec in Prepelič po 9, Hrovat in Samar po 2, Rupnik 1.