Foto: AP
Foto: AP

Lanier, ki je do upokojitve leta 1984 preživel 14 sezon v Ligi NBA, je v 959 nastopih v povprečju dosegal 20,1 točke na tekmo.

Prvo desetletje svoje kariere je preživel pri Detroit Pistons, preden se je pridružil Milwaukee Bucks v sezoni 1979/80, kjer je igral pet sezon. V zadnji sezoni kariere 1983/84 je prišel do svojega prvega konferenčnega finala. Z Detroitom ni zaigral v končnici.

"Bob Lanier je bil eden najbolj nadarjenih centrov v zgodovini Lige NBA, vendar je njegov vpliv na ligo presegel tisto, kar je dosegel na igrišču," se je košarkarju v izjavi poklonil komisar lige NBA Adam Silver.

Lanier je po upokojitvi služil kot svetovni ambasador Lige NBA in je bil predsednik iniciative, ki jo je podprla liga in je spodbujala otroke, da si pridobijo šolsko izobrazbo. Leta 1992 je bil uvrščen v hišo slavnih v Springfieldu, medtem ko so njegov dres s številko 16 upokojili tako v zasedbah Pistons kot Bucks. "To je bil izraz ljubezni do Boba, ki je bil eden najprijaznejših in najpristnejših ljudi, kar sem jih kadar koli poznal," je dodal Silver.

Prvega so izbrali na naboru
Lanier, ki so ga leta 1970 kot prvi izbor na naboru izbrali pri Detroitu, je hitro postal eden najboljših igralcev prvenstva NBA, vendar pa večinoma v senci Kareema Abdul-Jabbarja. Na igrišču je izstopal po svojih telesnih značilnostih, visok je bil 2,11 m, tehtal je 113 kg, nosil pa je športne copate s številko 57.

V letih 1994 in 1995 je bil trener pri ekipi Golden State Warriors, nato pa je tri desetletja opravljal delo posebnega svetovalca nekdanjega komisarja Lige NBA Davida Sterna in nato Silverja.