Helena Žigon je bila simbol športnosti in nepopustljivosti. Foto: BoBo
Helena Žigon je bila simbol športnosti in nepopustljivosti. Foto: BoBo

Novico o njeni smrti je na Facebookovi strani objavila zavarovalnica Vzajemna.

Izjemno športno udejstvovanje Helene Žigon je pred šestimi leti dobilo tudi knjižni poklon: knjigo Bela dama.

Žigonova je tekla že od malih nog. Med drugim je tekala do gostilne starega očeta, kamor jo je mačeha pošiljala in od nje zahtevala, da se čim prej vrne, pozneje je tekla v službo, na avtobus, na tramvaj. Prvega uradnega teka se je udeležila leta 1946 v Tivoliju, k čemur so jo nagovorile kolegice v službi. Vdala se je in tekla ter v cilj pritekla prva.

Sorodna novica Helena Žigon pravi, da bo prenehala teči takrat, ko bo stara

Od takrat se je s tekom začela intenzivneje ukvarjati. To ni bilo običajno početje za ženske, ki so lahko tekle le na krajših progah, pa še to ne v Sloveniji, pač pa v Beogradu, kjer so organizirali zgolj dvokilometrski tek, je pojasnila.

Žigonova je na maratonu prvič nastopila s 54 leti, privržence teka pa vseskozi navduševala kot najstarejša udeleženka različnih tekaških prireditev. Na Ljubljanskem maratonu je nastopila 19-krat.

Kljub častitljivim letom je leta 2014 še zmogla 21-kilometrsko razdaljo, nato pa čez dva tedna še 10 km na Ljubljanskem maratonu. "Potem bom tekla le še zase, ne bom več tekmovala," je povedala takrat.

Nepopustljivost je verjetno že prinesla na svet. "Sem trmasta, rojena v Žireh, in sem podedovala to žirovsko trmo. Ko sem bila mlada, zlepa nisem odpustila. Danes pravim: teh pet ur življenja, ki jih imamo pred seboj – zakaj bi se kregali? Z možem sva zelo navezana drug na drugega. Mož je včasih kar nesrečen, kadar je sam doma. Ko se vrnem s teka, je spet zadovoljstvo v hiši," je povedala pred leti v intervjuju za Val 202.

Helena Žigon, dokumentarna serija, 2. oddaja
Bela dama - Helena Žigon
Helena Žigon, maratonka