Bask Ion Izagirre (Astana) je bil najboljši po šprintu šesterice.
Bask Ion Izagirre (Astana) je bil najboljši po šprintu šesterice.

Izjemno hitra in razburljiva etapa se je razpletla s šprintom šesterice, v kateri je bil 32-letni Bask Jon Izagirre (Astana) za prvo zmago v sezoni za las hitrejši od Pella Bilbaa, ki je bil sprva prepričan, da je on zmagovalec. McNulty je s tretjim mestom ujel še štiri sekunde bonifikacij. Prvi zasledovalci, med katerimi sta bila tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar, so zaostali za 49 sekund. V skupnem seštevku ima po štirih etapah McNulty, član Pogačarjeve ekipe UAE Team Emirates, 23 sekund prednosti pred Rogličem, tretji je Rogličev moštveni kolega pri Jumbu Vismi Jonas Vingegaard (+0:28), ki je bil danes v igri za etapno zmago, četrti Bilbao (0:36), peti Pogačar (0:43).

V soboto bo še veliko priložnosti za napade
7,4 kilometra dolg vzpon prve kategorije na Erlaitz je naredil selekcijo. Če sta imela včeraj prestavo več od konkurence, sta Roglič in Pogačar tokrat dirkala precej bolj obrambno, nihče od njiju ni napadal. Od vrha klanca je bilo do cilja v Hondarribii še dobrih 20 km. Na spustu je Roglič dopustil, da so ušli McNulty, Vingegaard, Bilbao, Emanuel Buchmann, Jon Izagirre in Esteban Chaves. Prednost šesterice je bila hitro večja od 30 sekund in jasno je bilo, da Roglič, ki je danes pazil predvsem na Pogačarja, ne bo ubranil rumene majice. Zakaj Roglič s pomočnikom Antwanom Tolhoekom ni pokril napada, se sprašuje marsikdo. Očitno z Jumbom Vismo računajo, da bo zadnji dan dirke (v soboto) še dovolj klancev za napad in za skupno zmago. Podobno razmišlja tudi Tadej Pogačar.

Gasteiz-Hondarribia, 189 km:          
  1. J. IZAGIRRE      ŠPA      4:17:07
  2. P. BILBAO        ŠPA             
  3. B. McNULTY       ZDA          vsi
  4. J. VINGEGAARD    DAN         isti
  5. E. BUCHMANN      NEM          čas
  6. E. CHAVES        KOL        +0:02
  7. P. BEVIN         NZL         0:49
  8. J. KNOX          VB              
  9. Q. HERMANS       BEL             
 10. A. VALVERDE      ŠPA          vsi
 ...                                  
 12. T. POGAČAR       SLO         isti
 14. P. ROGLIČ        SLO             
 25. A. YATES          VB          čas
 66. J. POLANC        SLO        12:01
Primož Roglič, ki je bil vodilni od ponedeljkovega kronometra, je izgubil rumeno majico. S Tadejem Pogačarjem danes nista bila tako razpoložena kot včeraj, a bosta imela predvsem v soboto še veliko priložnosti, da spet dokažeta izjemno formo. Foto: Reuters
Primož Roglič, ki je bil vodilni od ponedeljkovega kronometra, je izgubil rumeno majico. S Tadejem Pogačarjem danes nista bila tako razpoložena kot včeraj, a bosta imela predvsem v soboto še veliko priložnosti, da spet dokažeta izjemno formo. Foto: Reuters

Dolgo je bilo treba čakati na resen beg
Štirje kategorizirani klanci so bili danes na meniju, a vseeno dolgo ni bilo pravega bega, ampak le nekaj poskusov. Na začetku drugega vzpona sta se za nekaj časa v ubežni skupini peterice znašla Roglič in Richard Carapaz. Šele po 110 km dirkanja se je izoblikovala skupina ubežnikov, to so bili Ben O'Connor, Guillaume Martin, Jefferson Cepeda in Juan Pedro Lopez. Njihova prednost pred glavnino, v kateri sta se spredaj postavili ekipi Movistarja in Astane, je bila 50 km pred ciljem dve minuti in 20 sekund. Ob vzponu na Jaizkibel (predzadnji klanec ta dan) sta spredaj ostala še O'Connor in Lopez, ki sta bila ujeta 25 km pred ciljem oziroma bolj na začetku vzpona na Erlaitz, ki je imel nekaj odsekov z več kot 10-odstotnim naklonom.

Načrt UAE-ja izpolnjen skoraj v celoti
"V 95 odstotkih je bilo vse tako, kot smo si zamislili. Nisem gledal Primoža, ampak sem se osredotočil na to, da bo Brandon prišel v cilj s čim večjo razliko, kar mu je uspelo. Ima rumeno majico vodilnega. Iz našega vidika je bila taktika odlična. Dirka je v naših rokah, gremo optimistično v naslednje etape," je za Val 202 povedal Pogačar. Kaj pa McNulty? "Nisem ravno pričakoval, da bom v rumeni majici. Bolj smo si želeli etapne zmage. V kolesarstvu se lahko zgodi vse. Upam, da bo jutri bolj enostaven dan, vsaj na papirju bi moral biti. Zadnji dan pa bo sledil ognjemet." V petek je na sporedu ravninska etapa, dirka pa se bo odločala v soboto, ko je na sporedu sedem kategoriziranih vzponov.

Skupni vrstni red (4/6):              
  1. B. McNULTY       ZDA     12:25:21
  2. P. ROGLIČ        SLO        +0:23
  3. J. VINGEGAARD    DAN         0:28
  4. P. BILBAO        ŠPA         0:36
  5. T. POGAČAR       SLO         0:43
  6. A. YATES          VB         1:02
  7. E. BUCHMANN      NEM         1:07
  8. A. VALVERDE      ŠPA         1:13
  9. I. IZAGIRRE      ŠPA         1:15
 10. M. LANDA         ŠPA         1:23
 ...                                  
 54. J. POLANC        SLO        19:38