Jaka Blažič je leta 2013 iz Uniona Olimpije prestopil v Crveno zvezdo. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je leta 2013 iz Uniona Olimpije prestopil v Crveno zvezdo. Foto: www.alesfevzer.com

Srečanje, ki bo v Beogradu v nedeljo ob 21.00, si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju. Aktualni prvaki Lige ABA imajo tako kot Ljubljančani dve zmagi in poraz. V zadnjem krogu so presenetljivo klonili pred Igokeo, predtem pa so bili boljši od Splita in Budućnosti. Enak izkupiček imajo v Evroligi, v kateri navdušujejo z agresivno in čvrsto obrambo. Premagal jih je Fenerbahče, ugnali so Maccabi in Žalgiris, v povprečju pa so na teh treh obračunih dobili manj kot 62 točk na tekmo.

Poraz proti FMP-ju jih je spustil na realna tla

"Zvezda je prvak in prvi favorit tega tekmovanja. V Evroligi igra izredno agresivno in fizično košarko. Vsi igralci so večinoma iste višine in težko jih je braniti po globini. V tem času sicer ne zadevajo tako, kot so lani, a vseeno zmagujejo. Po mojem mnenju igrajo trenutno najboljšo obrambo v Evroligi. Za doseganje košev bo treba garati in igrati pametno. Več si bomo morali podajati, da bomo prišli do odprtih metov. Bomo bolj sveži, saj ima Zvezda med tednom dve evroligaški tekmi," je povedal Olimpijin trener Jurica Golemac, ki ima sicer v moštvu kar nekaj težav z virozo in manjšimi poškodbami. Za zdaj naj bi sicer vsi košarkarji nastopili, vrača se tudi Edo Murić.

Kapetan slovenske reprezentance je manjkal v ponedeljek, ko so zmaji zapravili 13 točk in si privoščili velik spodrsljaj na domačem parketu proti FMP-ju. "Mislim, da nas je ta poraz spustil na realna tla. Še bolj smo zagrizli na treningih in smo dodatno motivirani, da se ne ponovi več. Upam, da smo se kaj naučili. Imamo dovolj izkušenih igralcev, da vsak ve, kakšne napake je naredil in zakaj smo izgubili to tekmo. Ne smemo si privoščiti, da v zadnji četrtini zapravimo tako razliko, za katero garamo vso tekmo. Tekma traja 40 minut in FMP nam je odčital lekcijo. Verjamem, da bomo tudi iz te tekme potegnili nekaj dobrega," je o prvem porazu v sezoni dejal Jaka Blažič.

Maik Zirbes in Marko Simonović se v dresu Cedevite Olimpije nista posebej izkazala. Foto: Liga ABA/Crvena zvezda mts
Maik Zirbes in Marko Simonović se v dresu Cedevite Olimpije nista posebej izkazala. Foto: Liga ABA/Crvena zvezda mts

Obramba je odvisna tudi od želje

Kapetan Olimpije je dve sezoni nosil rdeče-beli dres in s predstavami postal ljubljenec Zvezdinih navijačev. V Pionirju oziroma dvorani Aleksandra Nikolića, kjer so zmaji lani doživeli boleč poraz v izdihljajih obračuna, ko so imeli tekmo tako rekoč že dobljeno, se obeta odlično vzdušje, česar se Blejec veseli, kakor tudi snidenja z nekdanjim trenerjem Dejanom Radonjićem in nekaterimi soigralci, ki so se letos vrnili v zasedbo z Malega Kalemegdana. Med njimi sta tudi Marko Simonović in Maik Zirbes, ki sta v prvi sezoni združenega ljubljanskega in zagrebškega kluba igrala v Stožicah: "Res se veselim te tekme. V Zvezdo se je vrnilo nekaj košarkarjev, s katerimi smo igrali v Beogradu, še posebej pa, ker vem, kakšno bo vzdušje. Po letu premora, ko so bile dvorane prazne, bo to čustveno nabita tekma."

"Želeli bi si igrati podobno obrambo, kot jo igra Zvezda. To je cilj. Res je na visoki ravni, med najboljšimi v Evroligi. Pozna se, da je Radonjić že sodeloval z veliko igralci. Vsi vedo, kaj se od njih pričakuje. To je proces, ki ne traja dva ali tri mesece, ampak več let. Mi bomo dali vse od sebe. Obramba je odvisna tudi od želje, dejansko koliko nekdo želi igrati. V Beogradu to ne bi smelo biti vprašanje," je dodal Blažič.

Prvi strelec Krke je trenutno Rok Stipčević, sicer otrok Zadra. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi strelec Krke je trenutno Rok Stipčević, sicer otrok Zadra. Foto: www.alesfevzer.com

Krka drugo zmago naskakuje proti Zadru

V nedeljo ob 17.00 bo Krka gostila Zadar, eno izmed treh moštev, ki še čakajo na prvo jadransko zmago sezone. Novomeščani so na drugi strani pri eni, saj so na domačem parketu na kolena spravili Mornar. Dalmatinci, ki so klonili doma pred Partizanom in Cibono, v gosteh pa so morali premoč priznati Studentskemu centru, ki ga vodi Andrej Žakelj, se v zadnjih sezonah v večini borijo za obstanek, tako pa naj bi bilo po napovedih tudi letos. Zagotovo je Zadar, sicer šestkratni prvak nekdanje skupne države, aktualni hrvaški prvak in prvak Jadrana pred 18 leti, primeren tekmec za vpis druge novomeške zmage. Zgodovina regionalnih obračunov je krepko na strani Krke, ki je na 26 tekmah slavila 17-krat.

"Tekma je pomembna tako za Zadar kot za nas. Zadar je izgubil vse tri tekme in je na lestvici za nami. Zagotovo prihaja z idejo, da bi nas premagal. Mi bomo morali narediti vse, da mu to onemogočimo. Igramo doma, zato pričakujem veliko podporo občinstva in da bo znalo prepoznati našo energijo, voljo in željo po zmagi. Upam, da bodo fantje pokazali enako ali še več kot na tekmi z Mego. Zadar je izkušeno in kakovostno moštvo, z ogromno igralcev, ki igrajo v kontinuiteti v ABA ligi. Še posebej bi izpostavil Dominika Mavro, ki ga dobro poznamo, saj je igral tudi v Krki," je dejal Krkin trener Dalibor Damjanović. Zadar se je pred gostovanjem na Dolenjskem okrepil s hrvaškim reprezentantom Pavlom Marčinkovićem.


4. krog, petek ob 19.00:
CIBONA - PARTIZAN

Sobota ob 19.00:
BUDUĆNOST - IGOKEA

Nedelja ob 12.00:
SPLIT - SC DERBY

Ob 17.00:
KRKA - ZADAR

Ob 18.00:
BORAC - MEGA BASKET

Ob 19.00:
FMP - MORNAR

Ob 21.00:
CRVENA ZVEZDA - CEDEVITA OLIMPIJA
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Lestvica:                             
PARTIZAN                3  3 0   37  6
CIBONA                  3  3 0   16  6
CEDEVITA OLIMPIJA       3  2 1   38  5
CRVENA ZVEZDA           3  2 1   37  5
MEGA BASKET             3  2 1   29  5
BUDUĆNOST               3  2 1   11  5
FMP                     3  2 1    1  5
IGOKEA                  3  2 1    1  5
BORAC                   3  1 2   -6  4
KRKA                    3  1 2  -24  4
STUDENTSKI CENTAR DERBY 3  1 2  -39  4
ZADAR                   3  0 3  -22  3
MORNAR                  3  0 3  -24  3
SPLIT                   3  0 3  -55  3