Italijanska ekipa je v Jerezu slavila prvič po letu 2006. Zmago ji je privozil Jack Miller. Foto: EPA
Italijanska ekipa je v Jerezu slavila prvič po letu 2006. Zmago ji je privozil Jack Miller. Foto: EPA

Miller (Ducati) je dosegel prvo zmago v elitnem razredu MotoGP s tovarniškim ducatijem, doslej se je pohvalil le z eno zmago v deževju Assna iz leta 2016. Ekipni uspeh Ducatija je dopolnil Bagnaia, ki je bil drugič zapored drugouvrščeni, s čimer se je zavihtel na vrh lestvice sezone 2021. Tretje mesto je zasedel drugi Italijan Morbidelli (Yamaha).

Doslej vodilni v svetovnem prvenstvu Fabio Quartararo (Yamaha), ki je začel z najboljšega startnega položaja, je po dobrem začetku in vodstvu še sredi dirke v nadaljevanju močno popustil in končal šele na 13. mestu. Deveti je bil povratnik po poškodbi, nekdanji svetovni prvak Španec Marc Marquez (Honda).

Miller presenetljivo dobil dirko v Jerezu

Današnja dirka je imela dva dela, po prvi polovici se je zdelo, da bo Quartararo neulovljiv in da bo po Dohi in Katarju slavil tretjič v nizu. Začetek sicer za voznika Yamahe ni bil najboljši, saj je po startu padel na četrto mesto, toda potreboval je le nekaj krogov, da je bil znova v vodstvu, v četrtem krogu pa je prehitel tudi Millerja.

Do 11. kroga je bilo za Yamaho in Quartararoja vse v redu, potem pa so se začele težave. Francoz je začel vidno popuščati, izgubil je ritem in tekmeci so bili v le nekaj krogih tik za njim. Prvi je krizo vodilnega v seštevku izkoristil prav Miller, ki se je tako vrnil na prvi položaj, kmalu zatem pa še Bagnaia in Ducati je imel osem krogov pred koncem trdno dvojno vodstvo.

V ekipi rdečih do konca niso več delali napak, tako da je Miller varno pripeljal do cilja na prvem mestu in slavil drugič v karieri. Quartararo pa je izgubljal iz kroga v krog in razočaran končal daleč zadaj.

Fabio Quartararo je dirko končal na 13. mestu. Foto: EPA
Fabio Quartararo je dirko končal na 13. mestu. Foto: EPA

"V meni je prava poplava čustev. Nisem verjel, da se bom lahko še vrnil, ko me je Fabio prehitel, a potem sem se mu približal in izkoristil svojo priložnost. Po tistem sem šel samo še na polno. To je bilo najdaljših sedem krogov v moji karieri. Le žal mi je, da tu ni mojih staršev, a vem, da bodo doma v Avstraliji znali proslaviti," je po zmagi dejal presrečni Miller."

Tudi Bagnaia ni imel razlogov za slabo voljo. Zmaga mu je sicer ušla, toda ker je Quartararo tako zdrsnil navzdol, je sledila menjava v seštevku. "Presrečen sem. Dobro taktiko smo imeli, vedel sem, da bom imel verjetno nekaj težav z gumami, kar se je tudi zgodilo. A na koncu se je odlično končalo, dosegli smo dvojno zmago, sam pa sem na tem zahtevnem dirkališču za Ducati dosegel prvo mesto skupno," je bil zadovoljen tudi drugi Ducatijev dirkač.

Razlika med Bagnaio in Quaratararojem sicer znaša le pičli dve točki.

Pedro Acosta je nova vzhajajoča motociklistična zvezda, ki že postavlja nove mejnike. Sprva v najšibkejšem razredu moto3, kjer za zdaj nima resnega tekmeca. Foto: AP
Pedro Acosta je nova vzhajajoča motociklistična zvezda, ki že postavlja nove mejnike. Sprva v najšibkejšem razredu moto3, kjer za zdaj nima resnega tekmeca. Foto: AP

Acosta znova na vrhu
Tudi na četrti dirki kariere v razredu moto3 je komaj 16-letni Španec Pedro Acosta (KTM) stopil na zmagovalne stopničke, pri čemer je na VN-ju Španije dosegel tretjo zaporedno zmago.

Acosta je postal sploh prvi novinec v elitnih motociklističnih razredih, ki je na prvih štirih dirkah stopil na oder za zmagovalce. Na uvodnem VN-ju Katarja je bil mladenič iz okolice Murcie drugi, nato pa je na puščavskem dirkališču slavil na VN-ju Dohe, čemur je sledila zmaga na VN-ju Portugalske v Portimau.

V Jerezu je bil drugi Italijan Romano Fenati (Husqvarna), tretji pa Španec Jeremy Alcoba (Honda). Acosta ima v skupnem seštevku že 95 točk in več kot prepričljivo vodi, saj ima še enkrat več točk kot najbližja zasledovalca Italijana Niccolo Antonelli (KTM) in Andrea Migno (Honda), ki sta zbrala 44 in 42 točk.

Fabio Di Giannantonio. Foto: EPA
Fabio Di Giannantonio. Foto: EPA

Moto2: Dvojna italijanska zmaga
Italijan Fabio Di Giannantonio je slavil v Jerezu v razredu moto2. Drugi je bil njegov rojak Marco Bezzecchi z 1,722 sekunde zaostanka, tretji je Britanec Sam Lowes, ki je zaostal 2,229 sekunde.

Vsi trije so vozniki Kalexa, tako kot tudi četrtouvrščeni Avstralec Remy Gardner, ki z 69 točkami vodi v svetovnem prvenstvu. Tri manj jih ima na drugem mestu Španec Raul Fernandez (Kalex), ki je bil tokrat peti.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Francije v Le Mansu čez 14 dni.

VN ŠPANIJE, Jerez

MotoGP, končni vrstni red:

 1. J. MILLER     AVS/ducati  41:05,602
 2. F. BAGNAIA    ITA/ducati     +1,912
 3. F. MORBIDELLI ITA/yamaha      2,516
 4. T. NAKAGAMI   JAP/honda       3,206
 5. J. MIR        ŠPA/suzuki      4,256
 6. A. ESPARGARO  FRA/aprilia     5,164
13. F. QUARTARARO FRA/yamaha     18,907

Moto 2, končni vrstni red:

1. F. GIANNANTON. ITA/kalex   39:07,396
2. M. BEZZECCHI   ITA/kalex      +1,722
3. S. LOWES        VB/kalex       2,229

Moto 3, končni vrstni red:

1. P. ACOSTA      ŠPA/ktm     39:22,266
2. R. FENATI      ITA/husqvarna  +0,417
3. J. ALCOBA      ŠPA/honda       0,527

SKUPNI VRSTNI RED

MotoGP (4/19):

1. F. BAGNAIA     ITA/ducati   66 točk
2. F. QUARTARARO  FRA/yamaha   64     
3. M. VINALES     ŠPA/yamaha   50     
4. J. MIR         ŠPA/suzuki   49     
5. J. ZARCO       FRA/ducati   48     
6. J. MILLER      AVS/ducati   39     

Moto 2 (4/19):

1. R. GARDNER     AVS/kalex    69 točk
2. S. LOWES        VB/kalex    66     
3. R. FERNANDEZ   ŠPA/kalex    63     

Moto 3 (4/19):

1. P. ACOSTA      ŠPA/ktm      95 točk
2. N. ANTONELLI   ITA/ktm      44     
3. A. MIGNO       ITA/honda    42