Zadnji, ki je dvignil pokal Nikolaja Semaška, je bil 17. septembra 2017 v Carigradu slovenski kapetan Goran Dragić, ki pa je medtem že končal reprezentančno kariero. Foto: Reuters
Zadnji, ki je dvignil pokal Nikolaja Semaška, je bil 17. septembra 2017 v Carigradu slovenski kapetan Goran Dragić, ki pa je medtem že končal reprezentančno kariero. Foto: Reuters

Ker je Fiba spremenila sistem velikih tekmovanj, hkrati pa je vmes posegel še novi koronavirus, bo Slovenija kar pet let evropski prvak. Več časa je med dvema prvenstvoma minilo le med drugo svetovno vojno, ko po EuroBasketu 1939, ki ga je na domačem terenu osvojila Litva, sedem let ni bilo turnirja.

Skupina B bo igrala v imenitni kölnski Lanxess Areni. Foto: EPA
Skupina B bo igrala v imenitni kölnski Lanxess Areni. Foto: EPA

V Kölnu bo igralo kar pet reprezentanc, ki so že osvojile evropsko krono. Poleg gostiteljev Nemcev, ki so evropski prvaki postali leta 1993, in Litve, evropskega prvaka v letih 2003, 1939 in 1937, ki si jo je kot partnerja izbral gostitelj, so bili ob Sloveniji, ki je bila glede na Fibino lestvico uvrščena v tretji kakovostni boben, izžrebani še Francija, ki je na vrh stare celine stopila leta 2013 v Ljubljani, in Madžarska, ki ji je to uspelo daljnega leta 1995. Iz zadnjega se je druščini prvakov pridružila še brez dvoma najkakovostnejša izbrana vrsta tega bobna Bosna in Hercegovina.

Le enkrat so do zdaj celotno skupino sestavljale reprezentance, ki so že postale evropski prvak. Leta 1999 v Franciji so bile skupaj Češka, ki je sicer naslov osvojila kot Češkoslovaška, a so prevladovali češki košarkarji, Nemčija, Litva in Grčija. Tedaj so bile v skupinah po štiri izbrane vrste. Štiri leta prej v Grčiji je bilo v eni zbranih pet evropskih prvakov – ob Jugoslaviji, Litvi, Grčiji in Italiji še Nemci –, a takrat je bilo v skupini po sedem ekip. Prvič, odkar se od leta 2011 igra po sistemu s šestimi v skupini, je v eni toliko evropskih prvakov.

Po letih 1971, 1985, 1993 in 2015, ko je bila ena skupina v Berlinu, Nemčija znova gosti EuroBasket. Tokrat skupaj s Češko, Gruzijo in Italijo. Medalje se bodo delile v nemški prestolnici, skupinski del pa bo torej Slovenija igrala v Kölnu, ki prvič gosti turnir najboljših reprezentanc stare celine. Lanxess Arena, kjer bo igrala skupina B, je največja izmed petih dvoran, ki bodo gostile EuroBasket 2022. Sprejme 19.500 gledalcev, letos pa bo v njej tudi Final Four Evrolige. Zaključni boji, kamor peljejo prva štiri mesta, bodo v berlinski Mercedes-Benz Areni s kapaciteto 14.500.

Jonas Valančiunas in Domantas Sabonis sodita med najboljše visoke košarkarje na svetu. Foto: AP
Jonas Valančiunas in Domantas Sabonis sodita med najboljše visoke košarkarje na svetu. Foto: AP

Slovenija bo pot v Kölnu začela proti staremu znancu Litvi. Verjetno najbolj košarkarska nacija v Evropi ima na vsakem velikem tekmovanju zelo visoke cilje. Že letos bo najverjetneje medsebojni obračun imel ogromen vložek, saj bo Litva v Kaunasu gostila kvalifikacije za olimpijske igre. Vozovnico za Tokio prinaša le prvo mesto, ob Litvi in Sloveniji pa je edini realen kandidat zanjo le še Poljska. S trikratnimi evropskimi prvaki, ki imajo ob 15 medaljah z evropskih prvenstev tudi tri olimpijske brone, se je Slovenija pomerila že 17-krat, slavila pa je le petkrat.

Boleč spomin je tudi na zadnji medsebojni obračun, ko je Litva na svetovnem prvenstvu v Las Palmasu po preobratu slavila s 67:64. Edina slovenska zmaga na velikem tekmovanju sega v leto 2009 in EuroBasket na Poljskem. Baltska reprezentanca, ki jo vedno spremlja množica glasnih navijačev v rumeno-zeleno-rdečih opravah, je seveda izjemno kakovostna. Številni odlični posamezniki igrajo v močnih klubih, tudi Žalgiris je že vrsto let konkurenčen v Evroligi, vedno pa je imela Liva izjemno dobre visoke košarkarje. Prav pod obročem, kjer ima Slovenija največ težav, bosta glavni nevarnosti – NBA-jevca Jonas Valančiunas in Domantas Sabonis.

Najboljši madžarski košarkar Adam Hanga že vrsto le dobro igra v Španiji. Trenutno je član Barcelone, predtem pa je igral za Baskonio in Manreso. Foto: EPA
Najboljši madžarski košarkar Adam Hanga že vrsto le dobro igra v Španiji. Trenutno je član Barcelone, predtem pa je igral za Baskonio in Manreso. Foto: EPA

Druga ovira v Kölnu bo Madžarska, ki se je na EuroBasket uvrstila iz iste kvalifikacijske skupine kot Slovenija. Vzhodni sosedi so evropskim prvakom na začetku kvalifikacij zadali nepričakovan poraz (77:75), ki je posledično botroval k zamenjavi selektorja. Februarja letos so se Slovenci z zmago v Kijevu (84:72) oddolžili za tekmo v Sombotelu. Razmerje v zmagah na medsebojnih dvobojih je 10:3 v slovensko korist.

Madžarska je na evropskih prvenstvih že osvojila komplet kolajn, a vse to v 40. in 50. letih. V zadnjih letih reprezentanca ne sodi v najvišji evropski kakovostni razred, zna pa biti zelo neugodna. Prihodnje leto bo prvič po 1969 dvakrat zapored sodelovala na EuroBasketu. Medtem ko večina reprezentantov igra v domačem prvenstvu, pa je najbolj slovito ime madžarske košarke trenutno obrambni specialist Barcelone Adam Hanga.

Jusuf Nurkić je bil v mlajših selekcijah član Zlatoroga, spogledoval se je tudi z odhodom k Olimpiji, a je na koncu leta 2012, ko je bil star 18 let, prestopil v Zagreb k Cedeviti. Foto: AP
Jusuf Nurkić je bil v mlajših selekcijah član Zlatoroga, spogledoval se je tudi z odhodom k Olimpiji, a je na koncu leta 2012, ko je bil star 18 let, prestopil v Zagreb k Cedeviti. Foto: AP

Tretji nasprotnik bo Bosna in Hercegovina, s katero ima Slovenija tako kot z ostalimi republikami nekdanje skupne države dolgo zgodovino in neke vrste rivalstvo. Na 14 medsebojnih srečanjih je Slovenija BiH 11-krat premagala, zadnjič pa sta se na velikem tekmovanju moštvi srečali leta 2005 v skupini v Beogradu, ko je bila tedaj pred množico slovenskih navijačev vrsta Aleša Pipana boljša s 94:65. Rezultati Zlatnih ljiljanov so v zadnjem obdobju pod pričakovanji, vendar pa ima na papirju kakovostno zasedbo.

Številni reprezentanti zadnjih let so povezani tudi s Slovenijo. Prvo ime je Jusuf Nurkić, center Portlanda, ki se je pred prestopom v Cedevito kalil pri Zlatorogu. V Zagrebu se je uveljavil tudi Džanan Musa, ki velja ob Luki Dončiću za najbolj nadarjenega igralca generacije 1999. Prihodnje leto bi bila izbrana vrsta lahko okrepljena z Lukom Garzo, najboljšim igralcem v NCAA, za BiH pa se je odločil tudi njegov bratranec Amar Alibegović, sicer sin najboljšega strelca v zgodovini slovenske reprezentance Teomana Alibegovića.

Se bosta v Kölnu srečala soigralca pri Dallasu, Luka Dončić in Nemec Maxi Kleber? Foto: AP
Se bosta v Kölnu srečala soigralca pri Dallasu, Luka Dončić in Nemec Maxi Kleber? Foto: AP

Dvoboj z gostitelji Nemci bo za branilce naslova četrti na turnirju. 8:6 je razmerje zmag na medsebojnih srečanjih za Slovenijo. Nepozaben je predvsem poraz v četrtfinalu EP-ja 2005, ko je Slovencem, ki so tedaj v Beogradu blesteli v skupini, odnesel boj za medalje. Die Mannschaft je leta 1993 na domačem EuroBasketu pripravil pravo senzacijo in osvojil zlato medaljo, zatem pa je vrhunske rezultate dosegal z morda najboljšim evropskim igralcem vseh časov Dirkom Nowitzkim, ki je tudi ambasador prvenstva. Legendarni Nemec je v Dallasu predal žezlo v roke Dončića, ki si garderobo deli še z enim nemškim košarkarjem, Maxijem Kleberjem, s katerim se odlično razumeta.

Če je Nemčija že osvajala medalje, pa ni imela tako širokega kadra, kot ga ima zdaj. Nemška liga je vse močnejša, Bayern in Alba sta konkurenčna evroligaša, vse več Nemcev pa igra tudi v NBA-ju. Dennis Schröder, Daniel Theis, Moritz Wagner, Isaac Bonga, Johannes Voigtmann, Danilo Barthel je le nekaj imen, iz katerih se sestavi zelo močna zasedba, ki bi lahko poskrbela za novo presenečenje.

Rudy Gobert je nosilec igre Utaha, ki je trenutno najboljše moštvo Lige NBA. Foto: AP
Rudy Gobert je nosilec igre Utaha, ki je trenutno najboljše moštvo Lige NBA. Foto: AP

Tako kot leta 2017 se bo Slovenija v zadnji tekmi skupinskega dela pomerila s Francijo. Takrat so kasnejši evropski prvaki slavili s 95:78, sicer pa je razmerje 5:13 za Les Blues. Ena najboljših evropskih reprezentanc zadnjih let je na EuroBasket osvojila že devet kolajn, vrhunec pa je doživela v Stožicah leta 2013, ko je na čelu s Tonyjem Parkerjem stopila na evropski vrh. Tedaj je v četrtfinalu z 72:62 odpravila Slovenijo in končala sanje o medalji na domačem turnirju.

Francoski klubi so letos navdušili v evropskih tekmovanjih, že nekaj časa pa ima reprezentanca izjemno širok izbor zelo kakovostnih posameznikov. Praktično celotno izbrano vrsto lahko sestavijo iz NBA-jevcev in evroligašev. Glavno ime je eden najboljših skakalcev in obrambnih igralcev v Ligi NBA, Rudy Gobert, imenitno zasedbo pa dopolnjujejo Nando De Colo, Evan Fournier, Nicolas Batum, Killian Hayes, Theo Maledon, Frank Ntilikina


SKUPINA B, razpored tekem Slovenije

Četrtek, 1. septembra 2022:
SLOVENIJA – LITVA

Sobota, 3. septembra 2022:
MADŽARSKA – SLOVENIJA

Nedelja, 4. septembra 2022:
SLOVENIJA – BIH

Torek, 6. septembra 2022:
NEMČIJA – SLOVENIJA

Sreda, 7. septembra 2022:
FRANCIJA – SLOVENIJA