Letošnji turnir v Wimbledonu bo potekal od 27. junija do 10. julija. Foto: EPA
Letošnji turnir v Wimbledonu bo potekal od 27. junija do 10. julija. Foto: EPA

Moška krovna zveza je v izjavi razložila, da odločitev vodstva tekmovanja na sveti travi ni v skladu z načelom enakih možnosti in celovitostjo sistema lestvice ATP.

"Možnost igralcev katere koli narodnosti, da se udeležijo turnirjev na podlagi rezultatov in brez diskriminacije, je temeljna za našo turnejo. Odločitev Wimbledona, da ruski in beloruski igralci to poletje tam ne bodo smeli tekmovati, spodkopava naša načela in celovitost sistema dodeljevanja točk za lestvico ATP," so zapisali v izjavi za javnost.

Dodali so, da kljub temu puščajo priprta vrata, če se zgodi sprememba odločitve organizatorjev največjega turnirja na svetu.

"Naša pravila in dogovori obstajajo za zaščito pravic igralcev. Enostranske odločitve te narave, sploh če ne gredo skozi celovito obravnavo, predstavljajo škodljiv precedens za preostanek turneje," so še zapisali.

ATP še naprej upa na dialog z organizatorji Wimbledona
Pri ATP-ju so poudarili, da so britanske oblasti organizatorjem turnirja predstavile zgolj priporočila, kako naj ravnajo glede na nastali položaj ter da bi lahko igralci in igralke pod nevtralnim zastopstvom brez državnih simbolov v Wimbledonu nastopili s podpisano deklaracijo, da ruske invazije v Ukrajini ne odobravajo.

ATP še naprej upa na dialog z organizatorji turnirja na sveti travi, ki bi lahko prinesel primernejšo odločitev za vse vpletene. Obenem so poudarili, da bi v tenisu "potrebovali enotno krovno telo, ki bi imelo celovit vpogled v dogajanje na turneji in bi lahko takšne enostranske odločitve preprečilo".

Turnirji za grand slam niso pod okriljem ATP-ja ali WTA-ja, ampak so ločene enote v svetu tenisa pod okriljem Mednarodne teniške zveze ITF. Pri ATP-ju so poudarili, da ostro obsojajo rusko invazijo v Ukrajini. To so podkrepili s takojšnjim odvzemom turnirjev Rusiji in Belorusiji, igralcem iz obeh držav pa prepovedali nastopanje pod obema zastavama.

Pozneje so svojo izjavo za javnost podali tudi pri WTA-ju in prav tako obsodili rusko početje v Ukrajini. "To, kar se je zgodilo milijonom nedolžnih ljudi v Ukrajini zaradi neizzvane invazije Rusije, je grozljivo. WTA od samega začetka ostro obsoja napad Rusije. V prvi vrsti si želimo zgolj mir in da se vojna v Ukrajini konča," je dejal Steve Simon, direktor WTA-ja.

"Pred skoraj 50 leti je bil WTA ustanovljen na temeljnem načelu, da imajo vsi igralci enake možnosti za tekmovanje. WTA meni, da posamezni športniki, ki sodelujejo v športu, ne smejo biti kaznovani zaradi svoje narodnosti in odločitev oblasti v njihovih državah," so še dodali v izjavi za javnost in ponovili večino postavk zveze ATP.