Kylian Mbappe in Lionel Messi Foto: EPA
Kylian Mbappe in Lionel Messi Foto: EPA
Sorodna novica Zvonko "Tony" Kurbos - neznani slovenski golgeter

Pred več kot 36 leti je bil junak v Kataloniji nogometaš slovenskih korenin Zvonko "Tony" Kurbos, ki je dosegel hat-trick za superpresenečenje Metza v 1. krogu Pokala pokalnih zmagovalcev. Klub iz Lorene se je namreč po domačem porazu na prvi tekmi z 2:4 v Barceloni veselil zmage s 4:1 in napredoval v naslednji krog.

Enak izid je v torek uspel PSG-ju na prvem srečanju osmine finala Lige prvakov, ko je potolkel razglašeno Barco.

"Sem smo prišli z željo po zmagi, dosegli smo jo na sijajen način. Danes je bilo odlično, a nismo dosegli še ničesar," je ostal skromen trikratni strelec Kylian Mbappe, ki je tako ponovil dosežek Kurbosa.

"Vedno sem želel dati največ za PSG. Ni mi vselej uspelo in sem imel tudi slabe tekme, toda nikoli se nisem skrival, tudi če sem delal napake," je dodal 22-letni čudežni deček, ki so ga francoski mediji v zadnjih tednih kritizirali, da ne dosega zadetkov na pomembnih tekmah.

Tokrat je bilo seveda drugače. "Le messie, c'est Mbappe!" (Mesija je Mbappe!, op. a.) se je z besedno igro poigral Le Parisien. PSG je Mbappeju že prej ponudil podaljšanje pogodbe, ki mu poteče prihodnje leto, a se Francozu za zdaj ne mudi. Pred podaljšanjem do leta 2026 naj bi bil tudi poškodovani Neymar.

Sorodna novica Mbappe s hat-trickom potopil razglašeno Barcelono

Lovi Benzemaja in Henryja

Mbappe je v zadnjih štirih letih dosegel deset zadetkov v izločilnih bojih Lige prvakov, s čimer je splezal na tretje mesto med francoskimi strelci za Karimom Benzemajem (18) in Thierryjem Henryjem (12) ter pred Zinedinom Zidanom. Na 41 tekmah v evropskih pokalih je skupaj zbral 24 golov in 17 podaj.

S 111 goli je zdaj tudi tretji najboljši strelec PSG-ja v zgodovini, več jih imata le Edinson Cavani (200) in Zlatan Ibrahimović (156). Prehitel je Pedra Pauleto.

Pochettino: Popolnost ne obstaja

Trener Mauricio Pochettino je prvič vodil Parižane v Ligi prvakov: "Pred tekmo me je Kylian vprašal, kolikokrat sem zmagal na Camp Nouu. Povedal sem mu, da samo enkrat z Espanyolom. Odvrnil mi je, da bom imel danes svojo drugo zmago. Po tekmi je prišel do mene in mi rekel: 'Sem ti rekel, tu jo imaš.'."

Španec, ki je na vročo klop sedel 2. januarja, je nadaljeval: "Popolnost ne obstaja. Zadovoljen sem z izidom in predstavo, toda ostati moramo skromni. V nedeljo nas čaka veliki derbi proti Monacu in že razmišljamo o tem."

Koeman: Imajo popolnejšo ekipo kot mi

Ronald Koeman se je na drugi strani že sprijaznil, da Katalonci ne bodo videli četrtfinala: "Izid kaže, kako superioren je bil PSG v drugem polčasu. Veliko učinkovitejši so bili, imeli smo težave v obrambi. Pokazali so, da imajo popolnejšo ekipo kot mi. Fizično so precej boljši, imajo tudi več izkušenj. Moramo izboljšati svojo igro. Lahko bi govoril drugače, toda dejstvo je, da so po porazu s 4:1 na domači tekmi naše možnosti za napredovanje zelo majhne."

PSG in Liverpool zelo blizu četrtfinala Lige prvakov

Barca je avgusta v četrtfinalu lanske sezone doživela ponižujoč poraz z 8:2 proti Bayernu, včeraj je okusila novo bridko razočaranje. Niz sedmih zaporednih zmag v španskem prvenstvu je že pozabljen. Povratna tekma bo 10. marca na Parku princev.

Sorodna novica Kurbos: Imel sem srečo in hitrost ter nekaj v glavi