Četverec brez krmarja (Mirjanič je pokojni) je na današnji dan leta 1992 osvojil bronasto medaljo. Dan pred tem sta medaljo istega leska osvojila Čop in Žvegelj ter se tako zapisala v zgodovino slovenskega športa kot prva z olimpijskim odličjem za samostojno Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Četverec brez krmarja (Mirjanič je pokojni) je na današnji dan leta 1992 osvojil bronasto medaljo. Dan pred tem sta medaljo istega leska osvojila Čop in Žvegelj ter se tako zapisala v zgodovino slovenskega športa kot prva z olimpijskim odličjem za samostojno Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com

"Zdi sem mi, kot da bi bilo včeraj. Nostalgije ni, saj gre življenje naprej ... Sem pa zelo vesel, da smo danes znova skupaj in lahko zaznamujemo ta mejnik slovenskega športa, saj se že kar nekaj časa nismo dobili," je ob današnjem dogodku dejal Čop.

Sorodna novica 30 let od prve olimpijske medalje samostojne Slovenije

Kot je poudaril, prve medalje kot 20-letnik ni doživljal v vsem svojem sijaju, predvsem je bilo ob bronu na začetku čutiti celo kanček grenkobe, saj sta ciljala višje. "V tem smislu sem vesel, da sem pozneje osvojil še kakšno olimpijsko odličje, ki sem ga nato tudi drugače cenil," je dejal dobitnik štirih olimpijskih medalj.

Primerjav med osvojenimi medaljami, po ena zlata in srebrna ter dve bronasti, ne dela rad. "Seveda je rezultatsko zlata največ vredna. Vendar ima vsaka svoj čar, svojo zgodbo, ki je pripeljala do nje," je pojasnil Blejec, ki je pred dobrim mesecem dni praznoval abrahama.

Je pa ob tem danes poudaril pomen "prebitega ledu" – prve osvojene medalje za Slovenijo – v smislu samozavesti za šport kot družbeno panogo v takrat na novo samostojni državi. "Takrat smo uspehe doživljali zelo čustveno, saj je bilo čutiti veliko nacionalnega naboja," je opisal dogodke na jezeru Banyoles, ki so pomembno oblikovali slovensko športno identiteto. "Dejstvo je, da se je po menjavi sistemov in pridobljeni samostojnosti šport zelo hitro postavil na noge. Če pa zdaj gledam nazaj na vse velike uspehe zadnjih 30 let, si nihče takrat ni mogel predstavljati, da bomo uspevali v toliko športih."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Kot je poudaril nekdanji dolgoletni slovenski selektor Miloš Janša, je ekipa na olimpijske igre v Barceloni prišla z upi na medaljo. "Dvojec je na igre prišel v krogu favoritov. Kot ekipa takrat nismo imeli v glavi zlate medalje, cilj je bila medalja. Bron je bil tako uspeh, glede na pričakovanja pa je bil še toliko večji uspeh bron četverca."

Veslanje je bilo takrat in tudi v naslednjem obdobju eden glavnih tvorcev najodmevnejših slovenskih športnih uspehov. Dejstvo, da je poleg prve olimpijske medalje veslanje s Čopom na čelu leta 2000 v Sydneyju poskrbelo tudi za prvo zlato olimpijsko odličje v samostojni državi, Čop vidi v dejstvu, da je veslanje imelo dobro podlago ob prehodu v samostojno državo. "Mogoče je bilo tudi nekaj srečnih naključij zraven, ampak ne nazadnje sreča pomaga tistim, ki sodelujejo in so zraven."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Ob pogledu na uspehe slovenskega in blejskega veslanja pa sta tako Čop kot Janša poudarila željo, da bi veslanje v prihodnje znova poseglo po odmevnih mednarodnih dosežkih. Čop je ob tem poudaril uspeh Mariborčana Arneja Završnika in Jakoba Brgleza, ki sta pretekli konec tedna v Vareseju osvojila naslov svetovnih mladinskih podprvakov v dvojcu brez krmarja. "Po kar nekaj letih smo znova osvojili medaljo na mladinskih svetovnih prvenstvih, tako da upam, da je to pomembna luč," je ob tem poudaril Čop.

"Ob izgubi prenosa znanj med neko starejšo aktivno generacijo in obetavnimi mladinci pred desetimi, petnajstimi leti smo se postavili nazaj na začetek ... Zaradi tega je treba vse na novo postaviti, kar traja. To tudi zahteva veliko trdega dela, ampak jaz sem trdno prepričan, da bomo v nekaj letih znova kandidirali za medalje na največjih tekmovanjih. Ne nazadnje imamo zgodovino in veliko znanja," je glede prihodnosti slovenskega veslanja optimističen Čop.

Veslači do druge slovenske olimpijske medalje pred 30 leti