Foto:
Foto:
Ruski reševalci so našli razbitine obeh letal.
Na letališčih po državi so že poostrili varnostne ukrepe.
Nesreče ruskih potniških letal ni preživel nihče od potnikov in članov posadke.
Na prizorišču so z dvigalom odkopavali ostanke letala.

Ruski državni tožilec Vladimir Ustinov je predsedniku države Vladimirju Putinu dejal, da zaenkrat vzrok za sinočnje strmoglavljenje dveh letal še ni znan in da še vedno preiskujejo možnost tako človeške ali mehanske napake kot tudi terorističnega napada. Putin je zaradi dogodka prekinil svoje počitnice na Črnem morju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je varnostni službi FSB kmalu po strmoglavljenju naročil preiskavo o vzrokih nesreče, kar se zgodi le ob sumljivih okoliščinah nesreč. Tiskovni predstavnik FSB-ja Sergej Ignačenko pa je dejal, da se je preiskava osredotočila na kršenje pravil civilnega letalstva. Ignačenko je pojasnil, da to pomeni napako pilotov, tehnične slabosti letal ali pa slabo gorivo. Še vedno tudi dopuščajo možnost, da sta bili za strmoglavljenje vzrok teroristični dejanji, vendar Ignačenko trdi, da zaenkrat za to še nimajo dokazov.

Potniški letali Tu-134 in Tu-154 sta strmoglavili včeraj zvečer v razmiku treh minut, v nesreči pa je umrlo 89 ljudi. Priče poročajo, da je na letalu Tu-134, preden je strmoglavilo v bližini mesta Tula, odjeknila eksplozija. Na letalu, ki je bilo prvo, s katerim so ruski kontrolorji izgubili stik, je bilo 44 ljudi.

Kot je sporočil vladni vir, je letalo Tu-154, ki je bilo na poti iz Moskve proti letovišču Soči ob Črnem morju, pred strmoglavljenjem poslalo opozorilo o ugrabitvi. Na tem letalu je bilo 46 ljudi.

Reševalci so že našli razbitine obeh letal, nesreče pa ni preživel nihče. Med potniki na letalu po zagotovilih letaliških delavcev ni bilo tujcev.

Prvi osumljenci
Policija išče šest ljudi, ki so bili prijavljeni za polet iz Moskve proti Sočiju, vendar se na letalo niso vkrcali. Predstavnik letališča je dejal, da je bila njihova prtljaga vseeno vkrcana na letalo.

Strogi ukrepi na letališčih
Ruske oblasti so takoj po nesreči poostrile varnostne ukrepe na vseh letališčih po državi. Kot je dejal neki neimenovani vir pri letalski upravi, sta obe letali vzleteli z letališča Domodedovo v Moskvi in sta z radarjev izginili skoraj hkrati, kar kaže na sum terorističnega dejanja.

Čečeni zanikali odgovornost
Nesreča se je zgodila pred nedeljskimi volitvami v Čečeniji, na katerih bodo volili predsednika, potem ko je maja v atenatatu umrl Ahmad Kadirov. Čečenski uporniki so že zanikali, da bi bili povezani s strmoglavljenjem ruskih potniških letal.