V Krškem je odločal šprint večje skupine, po katerem je bil najboljši Jon Aberasturi, ki je na uvodni etapi osvojil 2. mesto. Foto: Organizator/Sportida.com
V Krškem je odločal šprint večje skupine, po katerem je bil najboljši Jon Aberasturi, ki je na uvodni etapi osvojil 2. mesto. Foto: Organizator/Sportida.com
3. etapa, Brežice-Krško, 165,8 km:
 1. J. ABERASTURI   ŠPA   3:50:26 
 2. M. MOHORIČ      SLO           
 3. M. TRENTIN      ITA       vsi 
 4. R. MERTZ        FRA           
 5. J. PALLESEN     DAN           
 6. J. SHAW         VB            
 7. D. MUNOZ        KOL           
 8. G. CARBONI      ITA      isti 
 9. D. STRAHOV      RUS           
10. J. ROMO         ŠPA           
19. T. POGAČAR      SLO           
22. K. HOČEVAR      SLO           
30. J. POLANC       SLO           
33. J. TRATNIK      SLO       čas 
                                  

Tadej Pogačar je zanesljivo ostal vodilni, vse je imel pod nadzorom, v zadnjih kilometrih je poskrbel, da je skupina ujela Jana Tratnika, ki je napadel. Pogačar je pripravil teren za uspešen šprint šprinterskega aduta ekipe UAE Mattea Trentina, toda Italijan je začel prekmalu, prehitela sta ga Jon Aberasturi in Matej Mohorič, ki je imel lep pospešek, a mimo Španca (na uvodni etapi ga je v sredo premagal le zmagovalec dneva Bauhaus) ni mogel in je bil tako kot na četrtkovi etapi drugi. Za tolažbo mu ostaja rdeča majica najboljšega po točkah.

Tratnik kakšen kilometer v begu
Od treh kategoriziranih klancev (Drensko Rebro, Studenec, Sremič) je kolesarje najbolj utrudil vzpon na Sremič, na začetku katerega (25 km pred ciljem) je razpotegnjena glavnina ujela šesterico ubežnikov. Na vrhu Sremiča (1. Majka, 2. Pogačar) je bilo spredaj le še ducat kolesarjev (za hip je priključek izgubil tudi Matej Mohorič), a so jih prvi zasledovalci hitro ujeli. Sledili so nekateri samostojni poskusi, najvztrajnejši je bil Norvežan Markus Hoellgard, srečo je za kakšen kilometer poskusil tudi Jan Tratnik, ki pa si je vseeno privozil premalo prednosti mu konkurenca pod taktirko Pogačarja ni privoščila veselja.

Matej Mohorič v skupinskem šprintu za las ob zmago

Pogačar je imel na koncu veliko dela
"Kar težka etapa, veliko kolesarjev je želelo v beg. Tratnik nam je z napadom 'uničil' tri kolesarje, moral sem vleči za Trentina, saj smo si želeli njegove zmage. Poskušali smo ga pripeljati čim bližje ciljni črti, čeprav na tej dirki nismo kolesarji za 'lead-out'. Žal se ni izšlo, zgodaj je moral začeti šprintati, ampak – dobro smo dirkali in ubranili majico. Lahko smo zadovoljni, lepo je videti tudi toliko navijačev," je povedal lanski junak Dirke po Franciji.

V soboto etapa na Sveto Goro
V skupnem seštevku med najboljšimi ni večjih sprememb, ima pa vodilni Pogačar devet sekund manj naskoka pred Matejem Mohoričem, saj prednost zdaj znaša minuto in 15 sekund. Tretji je Diego Ulissi (+1:26). Kristjan Hočevar je na etapi, ki je šla blizu njegovih domačih krajev, na 2:09 povišal prednost v boju za belo majico. V soboto sledi kraljevska etapa s ciljnim vzponom na Sveto Goro nad Novo Gorico. Prenos po 12.50 na TV SLO 2. "Ni dosti razmišljati. Vozili bomo v ospredju in narekovali ritem. Klanec je zahteven, vendar mislim, da ne bi smelo biti večjih težav," napoveduje Pogačar.

Ob progi je bilo spet veliko navijačev, nekateri z domiselnimi sporočili. Foto: Organizator/Sportida.com
Ob progi je bilo spet veliko navijačev, nekateri z domiselnimi sporočili. Foto: Organizator/Sportida.com

Mohorič: Če bom ponoči shujšal, imam možnosti
In kaj sta povedala danes najhitrejša? "Že na zadnjem vzponu sem vedel, da sem hiter. Ko je glavnina razpadla, nas je okoli deset kolesarjev uspelo priključiti najboljšim v klanec. Zame je bilo idealno, da smo sprintali v manjši skupini, saj bi bilo sicer precej težje," je po 15. zmagi kariere razmišljal Aberasturi. Mohorič je bil razočaran: "Žal mi je, da je zmanjkalo za tistega pol kolesa, ampak Španec je bil res hitrejši, sam pa sem nekoliko okleval. Težko je pri takšni hitrosti in pri 185 pulza oceniti, kdaj začeti." Za soboto zanj ni dvoma, kdo je favorit: "Tadej (Pogačar) bo spet premočen za konkurenco. Če bom čez noč pet kilogramov shujšal, imam morda možnosti."

Skupni vrstni red po 3. etapi:                          
 1. T. POGAČAR      SLO       10:56:03
 2. M. MOHORIČ      SLO          +1:15
 3. D. ULISSI       ITA           1:26
 4. M. SOBRERO      ITA           1:33
 5. J. SHAW         VB            1:36
 6. G. CARBONI      ITA               
 7. J. LASTRA       ŠPA            vsi
 8. R. MAJKA        POL           isti
 9. T. KANGERT      EST            čas
10. J. POLANC       SLO           1:41
11. L. CHIRICO      ITA           3:41
12. J. PALLESEN     DAN           3:43
13. S. MARTIN       ŠPA           isti
14. K. HOČEVAR      SLO            čas
15. A. ZEIC         KAZ           2:08
Dirka po Sloveniji: Mohorič drugi mimo Matije Gubca
Španec Jon Aberasturi preprečil veselje Mateju Mohoriču