Pogled, ki pove več kot tisoč besed. Foto: Reuters
Pogled, ki pove več kot tisoč besed. Foto: Reuters

28-letni Hugues Fabrice Zango je leta 2018 postal afriški prvak, pri čemer je s 17,11 postavil državni rekord. Leto pozneje je bil na svetovnem prvenstvu v Dohi bronast, s 17,66 je zrušil celinski rekord. Januarja letos je v Aubieru v Franciji z 18,07 postal prvi človek, ki je v dvorani preskočil magično mejo 18 metrov.

Bronasti polet. Foto: Reuters
Bronasti polet. Foto: Reuters

Medaljo ujel s tretjim skokom
Prva dva poskusa se mu nista posrečila, najprej je pristal pri 15,91, nato je svoj dosežek popravil na 16,83, s čimer je bil zunaj mest, s katerimi bi si zagotovil še tri poskuse in s tem boj za medalje. V tretji seriji se je zbral, uspel mu je odličen skok − 17,47 ga je poneslo do drugega mesta. V peti seriji ga je sicer za decimeter prehitel Kitajec Žu Jaming (17,57), vseeno pa je to pomenilo olimpijsko medaljo. Razred zase je bil sicer Portugalec Pedro Pichardo (17,98).

Družina spremljala z veliko stresa
"Res nas je bilo že malo strah. Po prvih dveh serijah smo čutili precej stresa, res nismo vedeli, kako bo nastopil v tretji seriji," je tekmo podoživel njegov brat Alex Cedric. Ko je Zango nato osvojil prvo medaljo za Burkina Faso, se je očetu Jacquesu odvalil kamen od srca: "Čutim neskončno veselje, dolgo smo trepetali, zdaj pa ta uspeh slavimo kot zmago. Oba z ženo čutiva neskončno veselje. Res sva ponosna." Zangova mama je bila tako živčna, da se je odločila, da finala sploh ne bo spremljala.

Hugues Fabrice Zango namerava prihodnje leto končati doktorski študij. Foto: Reuters
Hugues Fabrice Zango namerava prihodnje leto končati doktorski študij. Foto: Reuters

Ponosni predsednik
Burkina Faso je na olimpijskih igrah prvič nastopal leta 1972, takrat še pod imenom Zgornja Volta. Po koncu tekme se je oglasil tudi predsednik države Roch Marc Kabore, ki je čestital atletu: "Nastop našega velikega šampiona sem spremljal od prve do zadnje minute. Hvala, Hugues, za bronasto medaljo. Smo ponosni nate."

V Pariz po zlato
Zango je bil z medaljo izredno zadovoljen, hkrati pa je izpostavil, da bi bila lahko ta žlahtnejšega leska: "Vesel sem te medalje, to je res dobro. Res pa je, da sem malce žalosten, ker se nisem približal letošnji najboljši formi. Vseeno pa verjamem, da sem si s tem nastopom tlakoval pot do naslednjih iger. Nadaljeval bom trde treninge, v Pariz bom šel po zlato."