Miha Zarabec na nedeljski tekmi Slovenije proti Nizozemski v Celju. Srečanje se je končalo z remijem (27:27).
Miha Zarabec na nedeljski tekmi Slovenije proti Nizozemski v Celju. Srečanje se je končalo z remijem (27:27). "O tej tekmi ne razmišljamo več. Dobili smo klofuto, ki nas je streznila in nas postavila na realna tla. Vsekakor še ob pravem času," je dejal Zarabec. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Slovenci srečno prispeli v Egipt; namesto okuženih Čehov Makedonci

29-letni Trebanjec je eden od petih organizatorjev igre na seznamu selektorja Ljubomirja Vranješa. "Imamo ogromno potenciala in idej. Krasi nas širina. Nič me ni strah, da bi kdo zatajil. Upam, da se bomo uigrali in da nam bo na prvenstvu steklo," pravi Zarabec.

Dolenjec je prišel na reprezentančne priprave s sijajno popotnico, saj je s Kielom konec decembra osvojil Ligo prvakov, potem ko so v finalu premagali "favorizirano" Barcelono. "Iz nemške lige smo vajeni igrati dve težki tekmi v dveh dneh, in to je na koncu odločilo," pojasnjuje "Zaro".


Začniva z nedeljsko tekmo proti Nizozemski, ki se je končala z remijem (27:27), čeprav ste še v 50. minuti vodili s +5, istega tekmeca pa pred dnevi premagali za enajst golov (34:23) v gosteh. Zdelo se je, da ste deset minut pred koncem v mislih končali tekmo in začeli pakirati kovčke za Egipt. Selektor Ljubomir Vranješ je po srečanju dejal, da ste še v pravem trenutku dobili zaušnico. Kakšna pa je vaša ocena?
Moram povedati, da je ta tekma za nami, da ne razmišljamo več o njej. Je pa res, da smo dobili klofuto, ki nas je streznila in nas postavila na realna tla. Vsekakor še ob pravem času. Tekme ne bi komentiral, zavedamo se, da moramo v igri precej popraviti.

Kaj ste se pogovorili oziroma dogovorili v slačilnici? Kako sicer "diha" reprezentanca, vzdušje ostaja dobro?
Pogovarjali smo se, da si tega ne bi smeli dovoliti. Vemo, da si takšnega padca ne smemo privoščiti. Imamo dovolj značaja in kakovosti, da vsak pri sebi lahko razčisti in gre naprej. V športu se dogajajo vzponi in padci. Nam se je to zgodilo, a kljub temu gremo s pozitivno miselnostjo naprej.

Ne glede na zadnji remi pa v Egipt – lahko rečemo upravičeno – odhajate z visokimi cilji, saj je reprezentanca že nekajkrat dokazala kakovost, ne nazadnje lani s polfinalom na evropskem prvenstvu. Poleg tega praktično vsi reprezentanti igrate po najmočnejših evropskih klubih. Seveda pa je treba vse "kocke zložiti v zmagovit mozaik". Kakšen je torej domet Slovenije na svetovnem prvenstvu in kaj osebno bi vas zadovoljilo?
Težko je kar koli napovedati. Vsi vidimo, kakšno je splošno stanje. Mi gremo tja z eno samo nalogo, to je, da dokažemo, da nismo bili zastonj v polfinalu evropskega prvenstva. Imamo ogromno širine v igralskem kadru. Toliko kakovosti, kot je imamo zdaj, je že dolgo ni bilo. Moramo iti korak za korakom. Za zdaj si želimo uspešnega začetka.

Stanje je super, koleno je v redu. Treniral sem po prilagojenem programu, tako da se počutim fino. Kar se tiče forme, pa mislim, da smo se vsi malo "prišparali", da bomo - sem prepričan - eksplodirali na prvenstvu. Nič me ni strah, da bi kdo zatajil. Prepričan sem, da bo vsak prispeval, kar se od njega pričakuje, in da nam bo vse skupaj steklo. Vsekakor sem pripravljen z dovolj moči in želje za vse izzive, ki nas čakajo.

Zarabec o stanju v ekipi

Kaj je najmočnejši adut te reprezentance?
Rekel bom še enkrat širina. Imamo ogromno potenciala, idej, veliko srednjih zunanjih, ki lahko skupaj igrajo. Upam, da se bomo uigrali, da bo vse to steklo na prvenstvu.

Na priprave ste prišli z lažjo poškodbo kolena. Ali ste jo pozdravili?
Stanje je super, koleno je v redu. Treniral sem po prilagojenem programu, tako da se počutim fino. Kar se tiče forme, pa mislim, da smo se vsi malo "prišparali", da bomo – sem prepričan – eksplodirali na prvenstvu. Nič me ni strah, da bi kdo zatajil. Prepričan sem, da bo vsak prispeval, kar se od njega pričakuje, in da nam bo vse skupaj steklo. Vsekakor sem pripravljen, imam dovolj moči in želje za vse izzive, ki nas čakajo.

Kakšen je vaš odnos s selektorjem Ljubomirjem Vranješem? Se razumeta?
On ve, kaj od mene lahko pričakuje. Jaz vem, kako on razmišlja. Se razumeva. Nasploh se mi zdi, da so vloge v reprezentanci razdeljene, in da se ve, kdo je za kaj zadolžen.

Zarabec v dresu Kiela, za katerega igra od leta 2017. Pred tem je kariero začel v Trebnjem, nato pa nastopal še za Maribor Branik in Celje Pivovarno Laško. Foto: EPA
Zarabec v dresu Kiela, za katerega igra od leta 2017. Pred tem je kariero začel v Trebnjem, nato pa nastopal še za Maribor Branik in Celje Pivovarno Laško. Foto: EPA

Južna Koreja, Rusija in Belorusija vas čakajo v prvem delu. Kako bi jih razvrstili po moči?
Težko jih je razvrstiti, saj izrazitih favoritov ni. Gre za turnir, kjer se lahko zgodi marsikaj. Iskreno, ne vem, v kakšnih postavah bodo nastopili naši nasprotniki v prvem delu, a imamo toliko kakovosti, da moramo vse tri tekme dobiti. Začenjamo s Korejo, potem bomo pa videli, kje smo oziroma kako naprej.

Koga bi sicer vi izpostavili kot favorita, kdo pa bi utegnil presenetiti?
Mislim, da bodo Hrvati spet v samem vrhu. Ne bi rad ponavljal, kar govorijo vsi o Danski in Norveški kot favoritih. A marsikdaj je bilo tako, da, kdor je bil favorit, ni zmagal. In upam, da bo tudi zdaj tako, da tudi mi naredimo en velik preskok in pridemo čim dlje.

Kako ste se sami privadili na t. i. novo koronarealnost? Pričakujete kakšne večje težave zaradi "korone" v Egiptu?
Iskreno, ne vem, kaj naj pričakujem. Sem pa prepričan, da bo dosti težav. Upam, da bomo vse izključili iz glave in da se bomo posvetili rokometu, našim igram. Želim si, da imamo čim manj oziroma nobenega problema. Moramo se paziti, verjamem, da bo organizatorjem težko speljati vse. A ne smemo dovoliti, da bi nas različni moteči dejavniki odvrnili od rokometa.

Sami na prvenstvo odhajate z najboljšo mogočo popotnico, saj ste s Kielom konec decembra osvojili Ligo prvakov, potem ko ste v finalu premagali Barcelono, nasprotnika, ki vas je pred tem novembra v rednem delu dvakrat dokaj gladko odpravil. Kaj je prevesilo tehtnico na vašo stran?
Čar nemške bundeslige je ta, da igraš v dveh dneh dve težki tekmi. Navajeni smo to igrati, pomembni sta bili tudi želja in dnevna forma. Vse to se je poklopilo in na koncu smo zasluženo osvojili lovoriko.

Verjetno obžalujete, da naslova niste mogli proslaviti skupaj z več tisoč navijači?
To bi bila še pika na i oziroma bi bilo še lepše. A vseeno nismo bili razočarani. V glavah smo imeli tudi to, da je čez nekaj dni reprezentanca. Prepričan sem, da ko se vrnemo, bo še dovolj priložnosti za proslavljanje.

V Kielu igrate četrto sezono. Ste zadovoljni, s kom od soigralcev se najbolj razumete?
Seveda sem zadovoljen. Mislim, da je za igralca res vse poskrbljeno tako, kot mora biti. Tudi zunaj igrišča smo dobri prijatelji, se družimo, največ jaz in Domagoj Duvnjak. Za zdaj mi kaže super. Kako bo naprej, je težko reči. Uživam v rokometu in življenju v Kielu. Smo na pravi poti, lahko pa še marsikaj popravimo, česar se vsi zavedamo.