Pri 17 letih in 10 mesecih se je Alice Robinson že vpisala med zmagovalke tekme svetovnega pokala. Svetovna mladinska prvakinja je slogu prekaljene mojstrice na zahtevnem terenu premagala vse na čelu z branilko naslova veleslalomskega (in velikega kristalnega) globusa Mikaelo Shiffrin, ki je prvo zmago med elito slavila prav tako pri 17 letih (Are, 2012). Foto: EPA

Kdo bi pričakoval takšen ledeniški uvod sezone? Resda je Robinsonova na zadnjem veleslalomu lanske sezone v Andori stopila na zmagovalni oder (2.), toda na zahtevni strmini ledenika Rettenbach, kjer je naklon tudi do 60-odstoten, bi vendarle prej dajali prednost izkušenim smučarkam. Robinsonovi (danes je prvič tekmovala v Söldnu) je že prvi nastop uspel sijajno, za vodilno Mikaelo Shiffrin je zaostajala le za 14 stotink, v finalu pa se ni ustrašila bremena in v spomladanskih razmerah še enkrat suvereno in tudi tvegano odpeljala zahtevno progo. Favorizirana Shiffrinova je pri predzadnjem vmesnem času že zaostajala 18 stotink in tega v ravninskem delu ni več mogla nadoknaditi. Tretje mesto je osvojila lanska zmagovalka Söldna Tessa Worley.

Uvod v Söldnu pripadel 17-letni Novozelandki Robinsonovi

Noro, ne morem verjeti
"Premagati Mikaelo ..., to je noro, ne morem verjeti. Bila sem živčna, ampak sem se nekako prepričala, naj ostanem mirna,"
je v prvi TV-izjavi dejala najstnica, ki je poskrbela za prvo novozelandsko zmago po 22 letih. 2. februarja 1997 je namreč v Laaxu v slalomu slavila Claudia Rigler, Avstrijka, ki je nastopala za Novo Zelandijo. Tudi Mikaelo Shiffrin je prvo zmago med elito slavila pri 17 letih, a je bila še malenkost mlajša od Robinsonove.

Sölden: Nastop zadnjih štirih smučark v finalu veleslaloma

Prehitro se je videla v cilju
Slovenke so z odliko opravile prvi nastop, Meta Hrovat je bila celo četrta (strmino je odsmučala hitreje kot Shiffrinova), toda v finalu je pet vrat pred ciljem odstopila, potem ko je imela pri zadnjem merjenju že več kot šest desetink zaostanka, tako da zmagovalni oder ni bil dosegljiv. "Z glavo sem bila že v cilju, kar je narobe. Upam, da sem se s to napako kaj naučila. Vseeno je to pozitiven začetek sezone. Na smučeh se počutim zelo dobro, vem, da sem sposobna dobrih voženj. Škoda, da je treba zdaj toliko časa počakati do naslednje tekme," je Hrovatova povedala za TV SLO.

Meta Hrovat je na prvi progi potrdila svoje besede, da je odlično pripravljena na novo sezono in da je poškodba gležnja preteklost. S številko 12 je imela četrti rezultat, vendar v finalu tega ni znala nadgraditi in je odstopila. Foto: EPA

Potrditev dobrega dela Janeza Slivnika
Najboljša je bila tako Tina Robnik, enajsta. "To bo spodbuda za naprej in mislim, da mi bo na naslednjih tekmah lažje." Robnikova se vrača po dolgi rehabilitaciji, na prvi progi je naredila kar veliko napako in na 20. mestu za Shiffrinovo zaostala dobri dve sekundi. Presenetila je Ana Bucik, ki v prejšnji zimi ni osvojila veleslalomskih točk, pred finalom pa je imela 16. izhodišče. Na koncu je Primorka osvojila 23. mesto: "To je potrditev, da smo dobro trenirali in da so bili občutki, da smo dobro trenirali, pravi." Novi trener Janez Slivnik je torej kljub vsemu dobil potrditev uspešnega dela. Finale se je izmuznil Neji Dvornik (36. mesto), zmanjkalo je 20 stotink.

Slivnik: Led je prebit, smo v stiku z vrhom.
"Škoda, da se je to zgodilo ravno Meti in tako nismo postavili pike na i ekipnemu uspehu. Tina se je vrnila po poškodbi, enajsto mesto je odlično. Ana me je razočarala v strmini, kjer ni pokazala smučanja s treninga. Lahko bi bila precej višje. Ampak, led je prebit! Dejstvo je, da smo poleg, v stiku z vrhom, kar je bistveno. Če bomo dobro delali še naprej, bodo prišli tudi še boljši rezultati,"
je črto pod uvodne slovenske nastope povlekel izkušeni trener slovenske ženske vrste Slivnik.

Konec sezone za Bernardette Schild
Kar nekaj uveljavljenih tekmovalk bo razočaranih zapustilo Sölden, Viktoria Rebensburg in Petra Vlhova sta komaj ujeli petnajsterico. Največja osmoljenka je Avstrijka Bernardette Schild, ki je v finalu padla in so jo morali s helikopterjem odpeljati v bolnišnico, zato je bila tekma za več kot deset minut prekinjena. Zaradi poškodovanih kolenskih vezi je sezona zanjo končana. V nedeljo bo v Söldnu še moški veleslalom. Od Slovencev bosta nastopila Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Prenos bo na TV SLO 2.

Najboljše tri na uvodnem veleslalomu (od leve proti desni): Mikaela Shiffrin, Alice Robinson in Tessa Worley. Foto: EPA
Končni vrstni red:          
 1. A. ROBINSON     NZL  2:17,36
 2. M. SHIFFRIN     ZDA   +0,06
 3. T. WORLEY      FRA    0,36
 4. M. F. HOLTMANN   NOR    0,85
 5. F. BRIGNONE     ITA    0,87
 6. M. T. TVIBERG    NOR    1,03
 7. F. GRITSCH     AVT    1,41
 8. L. GUT BEHRAMI   ŠVI    1,46
 9. M. GISIN      ŠVI    1,47
10. R. SIEBENHOFER   AVT    1,50
11. T. ROBNIK      SLO    1,55
12. M. BASSINO     ITA    1,66
13. V. REBENSBURG    NEM    1,73
14. P. VLHOVA      SLK    1,78
15. W. HOLDENER     ŠVI    1,85
...
23. A. BUCIK      SLO    2,59
Prva proga:   
 1. M. SHIFFRIN     ZDA  1:07,89
 2. A. ROBINSON     NZL   +0,14
 3. F. BRIGNONE     ITA    0,86
 4. M. HROVAT      SLO    0,95
 5. M. F. HOLTMANN   NOR    1,06
 6. T. WORLEY      FRA    1,24
 7. P. VLHOVA      SLK    1,47
 8. T. L. STJERNESUND  NOR    1,66
 9. F. MARSAGLIA    ITA    1,84
10. V. REBENSBURG    NEM    1,87
11. S. HECTOR      ŠVE    1,93
12. B. SCHILD      AVT    1,96
13. M. BASSINO     ITA    2,04
14. W. HOLDENER     ŠVI    2,07
15. L. GUT       ŠVI    2,08
16 A. BUCIK      SLO    2,11
...
20. T. ROBNIK      SLO    2,19
36. N. DVORNIK     SLO    3,17
Nastopa Shiffrinove in Hrovatove na prvi progi