Selektor skakalcev Gorazd Bertoncelj pred uvodnimi tekmami ocenjuje, da so njegovi varovanci solidno pripravljeni. "Mislim, da smo sezono pričakali solidno pripravljeni, ne le posamezniki, temveč tudi kot ekipa," je v uvodu dejal glavni trener skakalcev, ki bo na uvod v sezono na Poljsko odpeljal Timija Zajca, Anžeta Laniška, Petra in Domna Prevca, Tilna Bartola, Anžeta Semeniča in Roka Justina.

Slovenski skakalci, skakalke in nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik so se predstavili na novinarski konferenci v Velenju. Foto: BoBo
Slovenski skakalci, skakalke in nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik so se predstavili na novinarski konferenci v Velenju. Foto: BoBo

Bertoncelj, ki ima za Wislo visoke cilje – na sobotni ekipni tekmi si želi, da bi se njegovi varovanci vmešali v boj za stopničke, na posamični pa bi rad videl dva fanta med najboljšo deseterico ter še dva do 20. mesta –, si je zaželel, da bi bila skakalnica v Wisli tokrat dobro pripravljena, čeprav izkušnje iz prejšnjih let kažejo drugače.

Smučarji skakalci odštevajo dneve do nove sezone

Zajc: Zdi se mi, da sem dobro pripravljen
"Upam, da bodo letos dobro pripravili skakalnico in mi smo pripravljeni na boj,"
je dodal Bertoncelj, podobne želje ima tudi Zajc, ki je po mnenju trenerja med skakalci ta čas v najboljši formi, čeprav, kot sam pravi, tega zadnja dva treninga nista potrdila. "Zadnja dva treninga sta bila slabša kot doslej, sicer pa se mi zdi, da sem dobro pripravljen. Zame ni velike razlike, ali pristajaš na sneg ali plastiko, morda le v glavi. Še največja je v barvi doskočišča," je dejal prvi slovenski adut o tem, ali bo prvi stik s snegom kaj posebnega.

Skakalci odštevajo dneve do prve tekme. V petek so na vrsti kvalifikacije, v soboto ekipna tekma, v nedeljo pa še posamična. Foto: BoBo
Skakalci odštevajo dneve do prve tekme. V petek so na vrsti kvalifikacije, v soboto ekipna tekma, v nedeljo pa še posamična. Foto: BoBo

Peter Prevc: Skoki še vedno toplo – hladno
Najizkušenejši član ekipe Peter Prevc meni, da so njegovi skoki še vedno precej po sistemu toplo – hladno, a s pomembnim poudarkom: "Zdaj je vedno več toplih kot hladnih. Veselim se nove sezone, ta čas moja forma še ni na popolnoma želeni ravni, a upam, da bom 'padel' v dober ritem."

Skakalke začenjajo 7. in 8. decembra
Smučarske skakalke, ki jih tudi letos vodi Zoran Zupančič, bodo sezono začele precej pozneje; prve tekme jih čakajo 7. in 8. decembra v Lillehammerju. Poleti so uspešno nastopale na tekmovanjih in osvojile pokal narodov. Ekipi se je pridružila prva violina Ema Klinec, ki se uspešno vrača po hudi poškodbi.

Zupančič se zaveda, da so po uspešni poletni sezoni tudi za zimsko pričakovanja visoka. "Potem ko smo poleti z zmago v pokalu narodov dosegli zgodovinski uspeh, bodo takšne dosežke od nas pričakovali tudi pozimi, ne nazadnje so skoki zimski šport. Mislim, da smo dobro pripravljeni in bomo lahko na vsaki tekmi računali na stopničke," je dejal glavni trener ženske vrste, ki bo zadnje priprave pred sezono opravila doma v Kranju.

Ema Klinec se vrača po poškodbi
"Na to sezono sem pravzaprav čakala vse od padca, že naslednji dan je bil moj cilj, kdaj bom spet začela skakati. Za zdaj kaže super, treba bo samo tako nadaljevati. Poškodba je sanirana in jaz sem pripravljena na tekme,"
je dejala Ema Klinec, ki je lansko sezono uspešno začela, nato pa se je decembra na državnem prvenstvu v Planici huje poškodovala, po januarski operaciji je začela okrevati in septembra prvič spet nastopila na tekmi.

Glavni trenerji Goran Janus, Zoran Zupančič in Gorazd Bertoncelj. Foto: www.alesfevzer.com
Glavni trenerji Goran Janus, Zoran Zupančič in Gorazd Bertoncelj. Foto: www.alesfevzer.com

Nordijska kombinacija: Janus bo v Kuusamo peljal le Vrhovnika
Goran Janus, ki se je lani po za Slovenijo zgodovinskih uspehih v smučarskih skokih preselil k nordijskim kombinatorcem, v vlogi glavnega trenerja vidi številne izzive. "Ker gre po mojem mnenju za kombinacijo dveh popolnoma različnih športov, za dve disciplini, ki se kregata med seboj, mi je delo osebno velik izziv. Nekako je treba najti ravnotežje in je zelo zanimivo," je dejal Janus, in dodal, da bo na uvodne tekme svetovnega pokala v Kuusamo (28. november) in Lillehammer od tekmovalcev odpotoval le Vid Vrhovnik.