Filip Flisar je tako kot Švicar Romain Detraz v osmini finala grdo padel in oba so morali prepeljati v bolnišnico. Foto: Instagram
Filip Flisar je tako kot Švicar Romain Detraz v osmini finala grdo padel in oba so morali prepeljati v bolnišnico. Foto: Instagram

"To je pravi čudež. Mislim, da bi pri običajnem človeku pri takem padcu zagotovo kaj počilo, pri meni ni. Na grbinah sem padel dobesedno na led, po vseh teorijah bi mi morala počiti medenica in kolk, a mi nista. Moja telesna zgradba in pripravljenost mi pomagata že vse življenje. Pomaga mi, ker sem dobro telesno pripravljen, pomaga mi, da sem od otroštva tolikokrat padel, da sem se naučil pasti brez večjih posledic, najvažnejši pa so zagotovo geni, ki me ne puščajo na cedilu," je, potem ko je po dnevu v bolnišnici in noči v hotelu, ko ni dosti spal, na letališču na poti domov povedal najuspešnejši slovenski tekmovalec v smučarskem krosu.

To je bil padec tretje stopnje
"Zgodilo se je tako hitro, da niti nisem dosti razmišljal. Ko mi je tekmec zapeljal čez smuči, me je takoj odneslo, nisem mogel nič popraviti. Zavaroval sem glavo, to pa je bilo to. Padce pa sicer ocenjujem v treh stopnjah. Prva je, ko že med padcem veš, da ne more biti nič hudega, in pri padcu uživaš, druga je, ko si misliš, da je hudo, a posledic ni, tretja stopnja pa je, ko že takoj veš, da te bodo odpeljali z nosili. V tej stopnji imaš pri padcu občutek, da te 'resetira'. Tak padec je bil moj zdajšnji. Takoj sem začutil, da mi v kolk prihaja vročina, to pa ni pomenilo nič dobrega."

Flisar jo je skupil v osmini finala

Okrevanje bi lahko trajalo tudi en mesec
Čeprav zlomov nima, bo vendarle moral nekaj časa mirovati. Ali je že končal sezono, pa trenutno ne ve, to bo znano šele po dodatnih preiskavah v domovini. "Bolečine niso ravno majhne, v medenici imam močne krvavitve, imam tudi veliko modric. Ni prijetno, a lahko bi bilo precej huje. Telo bo moralo zdaj tujke izločiti, koliko časa bo to trajalo, mi še ne znajo povedati. Lahko 14 dni, lahko tri tedne, lahko en mesec ali še več. To gre enkrat hitreje, drugič počasneje. Več bo znano po natančnih pregledih doma, ko bom opravil magnetno resonanco. Zdravniki morajo ugotoviti, ali še krvavi in ali je kaj narobe z mehkimi tkivi in vezmi."

Video: Flisar na Švedskem po padcu v bolnišnico

Zagotovo še ne bo nastopil na naslednji tekmi v Megevu, tekma v Feldbergu bo zaradi pomanjkanja snega odpadla, želi pa se vrniti konec februarja v Sunny Valleyju v Rusiji. Zaveda se, da če bo tja lahko odpotoval, bo to najbrž brez treninga, vendar v tem posebne težave ne vidi.

Nekdanji svetovni prvak se s koncem kariere še ne spogleduje, pri tem pa opozarja, da so vsi tekmovalci, ki so v svetovnem vrhu, približno njegovih let. "O slovesu je zdaj prezgodaj govoriti, poškodba zagotovo ne bo razlog za slovo, pomembnejše bo spoznanje, kaj hočem delati po karieri. Če se bom poslovil, bodo razlog druge prioritete, predvsem mislim na družino. Ta name sicer še ne izvaja pritiska, mislim pa, da sem sam zdaj, ko sem oče, dovolj razsoden in odgovoren, da bom vedel, kdaj končati. Vsekakor bom o vsem tem premislil po sezoni."