Severin Freund je bil zadovoljen z drugim mestom na novoletni turneji, kjer predtem nikoli ni stal na stopničkah v skupnem seštevku. Foto: EPA
Severin Freund je bil zadovoljen z drugim mestom na novoletni turneji, kjer predtem nikoli ni stal na stopničkah v skupnem seštevku. Foto: EPA
Podelitev priznanj najboljšim v Bischofshofnu
Prevc: Vzdušje kot ob koncu sezone v Planici
Nastopi zadnjih treh skakalcev v Bischofshofnu


Zmaga v Oberstdorfu, tretje mesto v Garmisch Partenkirchnu, drugi mesti v Innsbrucku in Bischofshofnu so izjemni dosežki, vendar 27-letni Nemec ni osvojil zlatega orla, ki mu še manjka v bogati zbirki. Prevc ga je v skupnem seštevku 64. novoletne turneje ugnal kar za 26,5 točke. Freund je imel pred tretjeuvrščenim Michaelom Hayböckom 31,3 točke naskoka.
"Zelo dober občutek je, ko prvič uspeš priti med najboljšo trojico na novoletni turneji. V prejšnjih sezonah sem med razglasitvijo zmagovalcev v Bischofshofnu moral razlagati novinarjem, zakaj mi znova ni uspelo na turneji. Zadnjih deset dni je bilo zelo lepih, v prihodnosti se lahko še izboljšam. Treba je priznati, da je bil en skakalec tokrat boljši," je po tekmi na skakalnici Paula Ausserleitnerja pojasnil Freund, ki je za drugi skok (141 m) dobil celo eno oceno 20.
Naslednji veliki cilj SP v poletih na Kulmu
Drugo mesto na turneji je velik napredek v primerjavi z lansko zimo, ko je popolnoma odpovedal (13., 10. in dve osmi mesti). "Želim si ubraniti naslov svetovnega prvaka v poletih, kar je res težka naloga. Peter bo tudi na Kulmu favorit. Sezona je še dolga, veliko je še izzivov," je še dodal zmagovalec svetovnega pokala v lanski sezoni, ki se ne obnaša prav nič zvezdniško, v domovini pa ni povzročil evforije, kot sta jo pred 15 leti Martin Schmitt in predvsem Sven Hannawald, ko so najstnice norele, vzdušje je bilo podobno rockkoncertu.
Schuster: Zaostanek za Prevcem smo zmanjšali
Srečali smo tudi trenerja Wernerja Schusterja, ki je bil prav tako zelo zadovoljen z razpletom turneje: "Severin je prikazal zelo dobre skoke na turneji. V poskusni seriji v Innsbrucku je padel, vse skupaj bi se lahko končalo slabo. Mislim, da je izvlekel maksimum iz letošnje turneje. Prevc je bil po dveh zmagah v Engelbergu daleč pred vsemi. V Oberstdorfu je imel smolo z vetrom in ni zmagal, vseeno pa je bil na prvih tekmah turneje od pet do osem metrov pred vsemi, če mu je skok popolnoma uspel. Na zadnji tekmi smo se precej približali. Freund je v drugi seriji zaostal le še za meter in pol. Zmanjšali smo zaostanek, zdaj pa bo treba delati naprej."
Drugo mesto je realno
"Po padcu v nedeljo je potreboval dva dni počitka. Res si nisem mislil, da bo na zadnji tekmi turneje tako dobro skakal. Zadnji skok v Bischofshofnu je bil njegov najboljši na turneji. Velikokrat bi zmaga, dve drugi mesti in eno tretje mesto bi zadostovali za skupno zmago na novoletni turneji. Severin je iztisnil vse iz sebe, drugo mesto je realno in lahko je ponosen. Zdaj se lahko na veliki skakalnici v Willingenu dobro pripravi na polete na Kulmu, kjer si želimo posamično in ekipno medaljo," je poudaril trener nemške reprezentance, ki je v letošnji sezoni zelo močna. Tudi Richard Freitag in Andreas Wank sta turnejo končala med deseterico.
Lani je Freund postal svetovni prvak v Falunu, v Planici pa je dvignil veliki kristalni globus, potem ko je zbral enako število točk kot Prevc. "Lani so se stvari iztekle po naših željah, Severin je osvojil veliki kristalni globus v Planici. Velikokrat v življenju se stvari tudi obrnejo. Prevc se je izjemno pripravil na letošnjo sezono. Trenutno je v sijajni formi. Zaslužil si je zmago na turneji. Z dobrimi skoki ga moramo izzvati na naslednjih tekmah," je povedal Schuster.
Peter hiter na mizi in odličen v sklepni fazi poleta
Trenerji so seveda podrobno analizirali vse skoke Prevca, tudi v nemškem taboru so naredili številne videoanalize. "Prevc v prejšnjih sezonah ni bil med hitrejšimi na odskočni mizi, letos je pridobil precej hitrosti. Vsi Slovenci imajo slog letalcev. Severin je podobno dober pri odskoku, v zaključni fazi leta pa lahko Peter izvleče še kakšen meter ali dva več. Oba sta pred konkurenco," je še poudaril Schuster, ki računa na velik nemški uspeh že v Willingenu ta konec tedna, ko bo na skakalnici Mühlenkopf v soboto na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa še posamična.

Podelitev priznanj najboljšim v Bischofshofnu
Prevc: Vzdušje kot ob koncu sezone v Planici
Nastopi zadnjih treh skakalcev v Bischofshofnu