Izbor zimski športi
Peter Prevc
Kot je dejal Peter Prevc, mu je poleti največ skrbi povzročala glava. Foto: BoBo
Peter Prevc
Zaradi slabe forme je Peter Prevc lani izpustil tekmi v Wisli, kjer se bo letos začel svetovni pokal. Foto: Reuters
Peter Prevc
Pred štirimi leti je v Sočiju osvojil osvojil srebro na srednji napravi in bron na veliki. Foto: STA
Peter Prevc
Še pred olimpijskimi igrami bo v Oberstdorfu branil naslov svetovnega prvaka v poletih. Foto: EPA
VIDEO
Peter Prevc zadovoljen s...

Dodaj v

V pripravah na olimpijsko zimo glava glavna težava Petra Prevca

Zamenjava smuči težka odločitev, a pravi korak
1. november 2017 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Natreniran sem in fizično dobro pripravljen, je pa glava tista, ki dela probleme," je ob koncu poletnega dela sezone razlagal smučarski skakalec Peter Prevc.

Dobra dva tedna smučarje skakalce ločita od začetka olimpijske sezone. Tokrat uvodni preizkušnji prihajata nekoliko prej, tudi prizorišče se je spremenilo. Za točke svetovnega pokala se bodo najprej merili v Wisli. Na Poljskem, kjer, kot je to v navadi, z izvrstnimi rezultati domačih skakalcev pa se evforija le še stopnjuje, vlada za tekme veliko zanimanja, bo v soboto, 18. novembra, najprej na sporedu ekipna tekma, dan kasneje pa še posamična preizkušnja.

Najboljši slovenski skakalec zadnjih let Peter Prevc je lansko zimo začel s tretjim mestom. V Ruki na Finskem bi premočno zmagal, a je ob doskoku padel in bil vseeno tretji. Nato se je zdelo, da se šampion iz Dolenje vasi po tistem padcu skozi vso sezono ni dokončno pobral. Po fantastični zimi leto poprej, ko je deklasiral konkurenco v svetovnem pokalu, postavil številne rekorde in osvojil vse, kar se je v sezoni dalo, je imel lani veliko težav. Po boljših rezultatih v drugem delu, ko je tudi zmagal v Saporu, je bil na koncu deveti skakalec skupnega seštevka.

V tej sezoni skakalce čaka kar nekaj vrhuncev. Najprej je na vrsti tradicionalna novoletna turneja, na kateri je bil najstarejši iz skakalne družine Prevc najboljši pred dvema letoma, nato je na sporedu svetovno prvenstvo v poletih, kjer bo v Oberstdorfu branil zlato medaljo iz Kulma. Vrhunec zadnjih štirih sezon pa sledi z olimpijskimi igrami februarja v Pjongčangu, kjer bo Prevc znova branil kolajne, tedaj srebro in bron iz Sočija.

V športu se stvari lahko hitro zasukajo
Zima, polna izzivov, v katere pa se 25-letni zmagovalec 22 tekem za svetovni pokal podaja po nespodbudnih predstavah v poletnem delu. "Od maja naprej smo trdo delali in tako bo do začetka sezone. Poletne tekme se niso izšle po pričakovanjih, toda tak je šport. Kdaj gre, drugič ne. Na srečo je po poletju kar nekaj časa za poprave in priprave na zimo, ki bo dolga. Seveda sem poleti pričakoval več. Želel sem si boljših izidov, po drugi strani pa sem že malce navajen, da se ne izide, kot pričakujem. Razočaranje ni bilo veliko, sem pa analiziral težave. Vem, zakaj je prihajalo do njih, torej imamo bilko, kako se rešiti in to skušam narediti," je ob koncu poletnega dela razlagal Prevc.

Nastopil je na štirih tekmah velike nagrade, najboljši je bil prav na prvi v Wisli, ko je zasedel 15. mesto, na zadnji v Klingenthalu, ko je zelo dobro skočil v poskusni seriji, pa je ostal celo brez finala. "Zadnja tekma je tisti prikaz vsega, kar se lahko zgodi. Malenkost je tedaj tudi veter vplival na razplet, kar so potrdili tisti, ki so nastopili ob koncu štartne liste. Je bil pa to odraz celega mojega poletja. En trening je bil na primer zelo dober, pa potem nekateri niso šli. Vse preveč je bilo nihanj."

"Že pred poletjem sem imel dovolj skrbi. Natreniran sem, fizično dobro pripravljen, je pa glava tista, ki dela probleme. To je tisto, kar je treba spraviti v red pred začetkom sezone. Da se vse skupaj na neki način sprosti, da lažje zadiham in končno nekaj steče. V športu se sicer hitro kaj zasuka. Preskoki so lahko hitri, problem je le to, ker so lahko v obe smeri, dobro in slabo," je glavni razlog za težave v poletnem delu izpostavil Prevc.

Zamenjava smuči težka odločitev, a pravi korak
Po poletnem delu so slovenski skakalci najprej opravili z državnim prvenstvom, kjer Petru znova ni šlo in je bil šele deveti. Zatem so odšli na kondicijske priprave na Kanarske otoke, nato pa znova na skakalnice, kjer so zdaj trenirali v Oberstdorfu tudi že na ledeni smučini. Ta bo kmalu pripravljena v Kranju, česar se v slovenskem taboru še posebej veselijo. Prevc je za TV Slovenija dejal, da je s tem delom priprav bolj zadovoljen, sezone pa vseeno ne čaka s prevelikimi pričakovanji, ampak umirjeno in hkrati samozavestno.

V Oberstdorfu so slovenski orli trenirali tudi s Poljaki, ki so kot ekipa blesteli v zadnji zimi in v letošnjem poletju. "Kubacki je izstopal poleti. Vse je deklasiral. Čeprav je bil na Japonskem in v Čajkovskem, kjer ga ni bilo, zelo dober tudi Lanišek, kar je dokaz, da naša ekipa vendarle ne dela slabo. So pa bili Poljaki poleti krepko najmočnejši," je povedal Prevc, ki je zadovoljen tudi z močjo slovenske ekipe: "S temi mlajšimi je reprezentanca zelo močna. Nas že skušajo izriniti iz ekipe. Lanišek je bil od začetka, ko smo začeli skakati poleti, v ospredju. Tudi Bartol in Zajc sta dobro skakala, tako da se za prihodnost ni treba bati."

V zimo Prevc vstopa z veliko novostjo, saj je zamenjal smuči. Namesto na Slatnarjevih bo zdaj skakal s Fischerjevimi. "Preprosto se mi zdi, da sem hitreje prišel do opreme, ki si je želim. Pričakujem, da bo tako tudi naprej, da čim prej pridem do materiala, ki mi je pisan na kožo. Je pa bila zelo težka odločitev, saj se je ta naboj gojil že od mladinskih nog. S Slatnarjem dolgo sodelujeva in njegove ideje so mi všeč. Seveda jih tudi podpiram in upam, da mi bo še kdaj rekel, če mu kaj pomagam razviti. Odločitev je bila težka, a ocenil sem, da je to pravi korak," je pristavil in dodal, da finančna plat pri tem ni imela vloge, saj bi sicer izbral drugega proizvajalca.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
kamnosek
# 01.11.2017 ob 07:07
Težave Prevca so se začele, ko so ga začeli vlačiti na vsako pasjo procesijo in je moral o vsaki stvari povedati svoje mnenje. Sponzorji, mediji, javnost so si ga podajali kot žogico. Že v njegovih izjavah se je opažalo, da je postopoma začel vedno bolj "pametovati". To je eden glavnih razlogov, ki so ga sklatili iz skakalnega trona. Tukaj nosi največjo odgovornost vodstvo nordijskih reprezentanc oziroma smučarskih skokov, ki bi moralo ustaviti to norijo in Petru omogočiti, da se ukvarja s tistim v čemer je najboljši, s skoki. Petru želim, da se čimprej vrne na stara pota.
mare008
# 01.11.2017 ob 07:35
Peter, drzim pesti zate. Iz srca ti privoscim dobro sezono. Si se mlad in te caka se dolga kariera.... Le pogumno!
Mihacar
# 01.11.2017 ob 06:49
Pero sej bo šlo, korak za korakom nazaj med najboljše, nič se ne mudi. Mi smo s tabo!
Razen kavčarjev oz. couch potato-sov ampak kdo bi se obremenjeval z njimi.
politik kritik
# 01.11.2017 ob 06:57
Isto je blo s Peterko. Samo Peterki je ratal potegnit 2 kristalna globusa, Prevcu je pa en za las ušel. Škoda
Nikolaj
# 01.11.2017 ob 08:56
Moje spoštovanje do Prevca. Ima odličen odriv, eleganten slog in solidne daljave.
Njegovo vedenje je spoštljivo in skromno.
Njegov čas bo ponovno prišel.
Vse čestitke Prevcu za njegove dosedanje dosežke !!
saturnsky
# 01.11.2017 ob 08:18
Ja nič, glavo menjat.
pazi_mina
# 01.11.2017 ob 08:24
Po moje je glavna tezava da so vsi ostali boljsi od njega
inteligenca
# 01.11.2017 ob 09:07
Sej bo šlo, kavčarji smo s tabo !!!
soleti
# 01.11.2017 ob 09:05
Ma ornk vsaj enkrat zažurat in napit se ga..sprostit se kdaj, ne pa bit smrtno resen skoz .in samo skoz študirat, realizirat itd..Manjka sproščenosti, znanje in talent nista problem...To bi moralo bit vsakj med poletnim časom..Ne pa da je glava zasičena že na začetku sezone..
davide
# 01.11.2017 ob 08:12
Že takrat ko je zmagoval, se mi je zdelo da fant preprosto preveč razmišlja, analizira in secira vsak detajl
samba
# 01.11.2017 ob 07:08
Ko pride denar se skakanje pozabi preveč drugih stvari se "mota" po glavi.
Že velikokrat videno.Peter mora vse odmisliti in začeti skakati.
barezi
# 01.11.2017 ob 09:25
Res stabilne osebnosti so tile skakalci, če jih ne spodnese alkohol jih spodnese punca.
wisan
# 01.11.2017 ob 08:02
Ne razumem kako lahko pozabiš delati nekaj kar delaš celo življenje !!!??? Ne veš kaj je narobe, katere so napake, ni ti jasna oprema,..., ???!!!
Po moje gre za raztresenost ( odkriti novi cilji: punca, avto, hiša,... ), mogoče tudi nek strah, vse to je povezano. Gre za tipično mladostniško nepotrpežljivost, zaradi česar se lahko izgubijo leta. Potem, čez čas, ko se vse to novo umiri, pa bi nazaj na stare poti, pa ne gre več.
Pa saj on vse to ve, kot vsi, le težko si je priznati in vsem okoli.
sagoza
# 01.11.2017 ob 11:09
Peter, a ne trenirate nič vizualizacijo? mislim da, vračaj se nazaj v zmagovito sezono in podoživljaj tiste zmagovalne občutke. Vzemi to kot del vsakodnevne meditacije (če ne meditiraš potem si itak aut), če ti je težko, prebiraj svoje komentarje ki si jih takrat dajal nam kavčarjem, najdi vse to kar te je takrat navdihovalo in zberi vse to na listu papirja, če ne stoji v glavi, tako boš našel motivacijo za naprej.
Drugi korak je disciplina, postavi fokus samo na tisto kar prinaša rezultat in odstrani vse moteče dejavnike, le tako se bo vrnila zbranost. O tehniki in skakanju že veš vse, tu ne boš več odkril tople vode in noben trener te nima več kaj naučiti, samo opozarja te lahko kje delaš prav in kje narobe. Zamenjal si smuče, prav, to je bil velik korak, ki po pravilu destabilizira sistem še posebno ko nisi tapravi, zdaj je treba samo postaviti sistem nazaj na zmagovito pot. Kar je ključno je da si povrneš zbranost, in to lahko narediš le z disciplino in potrpežjivostjo, motivacijo za trdo delo ki te čaka pa črpaj iz občutkov, ko si bil med skakalnimi bogovi. Bodi zahvalen za vse kar si že dosegel, ker to ni malo, če ti je to premalo potem ne boš našel miru, bogovi te bodo spet spustili v njihovo družbo šele ko se ne boš več enačil z njimi. Ta šport je šport bogov, in z njimi se ni za hecat. Pa srečno!
Jerica
# 01.11.2017 ob 08:28
Hvala, Peter! Za vse kar je bilo in še bo...
Srečno! :)
el kondor prevc
# 01.11.2017 ob 08:04
Odkar ima punco so tezave....
Nimam nic proti njej ampak tak pac je.....


Se ne bi strinjal. To isto punco ima že zadnjih nekaj let, tudi v času največjih uspehov mu je stala ob strani. Lahko pa da je zdaj začela težit, pa ded ni več pri stvari.
Trooper
# 01.11.2017 ob 08:21
Pričakujem tri zlate na OI.
juve91
# 01.11.2017 ob 08:03
To da je z glavo nekaj narobe ima ze v podzavesti in se bo tezko tega resil, zato pa so skoki. slabi. Cudno, da noben psiholog al kdo drug ne more pomagat. Tezka bo, a upam vseeno, da bo nas spet razveseljeval
zmajmun
# 01.11.2017 ob 09:30
Pero je taprav slovenc... zmeša ga glava po nekaj uspehih

se vidi da je tina maze vsak dan dobivala nekaj italijanske DNK če veste kaj mislim hahaha
kolesar666xl
# 01.11.2017 ob 14:59
tole bo komentar za minusa ampak, že ves čas trdim in pravim: s prevci je konec.
pero je pač 'zabluzil' z vsemi dodatki (punca, posel, denar,...), domen je tako ali tako nepredvidljiv, cene pa daleč od bratov.
seveda v tem ni niti kančka privoščljivosti, temveč samo obžalovanje, da bomo prikrajšani za vse super trenutke, ki smo jih bili deležni s petrovo nepozabno sezono in domnovimi prebliski. upajmo na nove talente.
kasilnca
# 01.11.2017 ob 08:25
Mislim, da je Peter fertik. Kar je dosegel, je dosegel. Sedaj bo samo še forsiranje v nedogled.
Svit-1
# 01.11.2017 ob 07:30
Če bo 100% samo skakal, potem ne bo težav. Če pa se bo ukvarjal s smučmi, dresom, čevlji, ...??
peglezn
# 01.11.2017 ob 09:22
Pa še to Pero, zahebi to Katančevo mentaliteto a la šport enkrat da enkrat vzame... oni imajo dobre skakače... cilj je biti sproščen itd.

Pravi šampion gre in si vzame: novoletno, olimpijsko, svetovno, rekorde... če kdo to zna, je Pero... Ne vem kateri cepec ga prepričuje v nasprotno?
Nikolaj
# 01.11.2017 ob 08:57
Biti med desetimi najboljšimi v svetovnem pokalu je velik uspeh.
gre888
# 02.11.2017 ob 08:09
Petru bi moral nekdo povedat, da ne rabi celo kariero zapravit, da bo naštelal svojo glavo, ampak da obstaja že ogromno metod starih in novih, pa tudi strokovnjakov, h katerim gre lahko po nasvet, če že noče se jim popolnoma predat v obdelavo. Ne vem zakaj pri nas športniki odkrivajo toplo vodo. Vse to je že izumljeno in se na polno uporablja.
DrMrrr
# 01.11.2017 ob 12:06
Generalno imamo tukaj pri nas najvecjo tezavo: psihologija sportnika je kompleksna. In tukaj odpovemo. Resne reprezentance imajo glede tega na voljo celi stroj, ki skrbi za mentalno higieno in kondicijo sportnikov. Mi pa temu recemo “glava”.
super_balotelli
# 01.11.2017 ob 11:54
@SloBloodPatriot

Janus je uničil brata Prevc? Kdo ju je pa ustvaril tako dobra kot sta? Sta se sama?
krjen3
# 01.11.2017 ob 10:19
Novinarji, kaj če si ga nebi toliko podajali letos. Saj nobenega ne zanimajo intervjuji, tekmovalci tako ali tako povejo vedno iste stvari. In tudi Perotu bi to več kot ustrezalo. Aja sponzorji..
nanook
# 01.11.2017 ob 12:44
Glavo zbrusit pa novo dihtungo gor pa pocakat da se lepo uleže in kompresira ;)
Avantura10
# 01.11.2017 ob 10:02
Spet ta pokal petih narodov.
slovenec30
# 01.11.2017 ob 08:57
Se strinjam s predhodniki. Že zdavnaj bi bilo treba zamenjati ves strokovni štab in trenerje.
Že lani!

Moraš bit pa res mojstrski trener, da dva takšna talenta kot sta brata Prevc, v eni sezoni tako razštelaš, da skačeta kot autsajderja. V neki resni tuji reprezentanci bi takoj povlekli prave poteze.

Naši pa čakajo, cincajo, pa saj bo boljše, pa saj se bo mogoče odprlo,... Leta pa tečejo, dva vrhunska talenta pa že zahajata kot Peterka nekoč. Žal mi je pubeca. Sam se ne bo rešil, tudi s tisoči skoki na treningu in trdega dela. S temi trenerji mu ni upanja,
stoychi
# 01.11.2017 ob 08:29
upam, da bo Pero ponovno začel uživati v skokih,
se orientiral na tisto, kar je dobro
in ne na tisto, kar je slabo.
tedy123
# 02.11.2017 ob 01:08
...enkrat globus, enkrat za las drugi... Hvala in vse dobro naprej... in dragi sodržavljani, ali so že iznašli zdravilo za raka, ali so že razvozlali skrivnosti teh skokov, ali so že... itd., Ne, niso še...zato ne bluzimo v prazno, če bi bilo tako enostavno... pa še vedno bi bil le en zmagovalec in nekdo tisti zadnji 50., v ozadju pa še stotine drugih, ki sanjajo o tej 50-erici... !!?
amalija
# 01.11.2017 ob 22:36
bili so trenutki ulage..trenutki peterke...trenutki prevca...in svet se vrti...prihajajo drugi...v vsaki dejavnosti je tako...v športu pa še posebej, ker je mnogo navijačev, ki si želimo dobrih občutkov zmag, visokih uvrstitev, ker sami pač tega nismo mogli doseči športnega uspeha...z našimi športniki smo združeni slovenci....Hvala vsem športnikom, ki so nas popeljali v trenutke stresa, pričakovanj in občutkov biti del dogajanja. Ostanite zdravi in si uredite življenje, da ne bo glava bolela v prihodnosti...mi pa bomo čakali na nove zmage, na junake tistega trenutnega časa...
tako kot je to v življenju...danes si, jutri te pač ni...
mojir
# 01.11.2017 ob 13:33
Sem prepričan, da se bo vrnil na vrh, ampak rekordna sezona je dejansko neponovljiva s strani kogarkoli. Težko se je boriti s povprečjem, ko si že bil v absolutnem svetovnem vrhu. Če kdo to zmore, je to on. Peter verjamem vate, bo kar bo, bo, zame si heroj v vsakem primeru, kar ne pomeni, da ne bom razočaran, če se bo ponovila lanska sezona. Tak je šport, neizprosen, trenirajo in borijo se vsi, nekateri vlagajo še vbistveno več denarja recimo, ampak nekaj drži, na razmere se naši skakalci ne morejo izgovarjati, tu smo v svetovnem vrhu, če ne kar na vrhu!
brezposelni
# 01.11.2017 ob 11:42
Da je problem v pritisku javnosti, se vidi, da se sploh opravičuje novinarjem in se samoanalizira. Enkrat naj se sprosti in reče ***.
SLOBloodPatriot
# 01.11.2017 ob 09:05
@slovenec30

Točno tako, se poplnoma strinjam. Janus je prejšnjo sezono uspel uničiti kar oba brata Prevc s svojim eksperimentiranjem in s svojo anemičnostjo. Ko smo nad temi težavami Janusa med sezono nekateri opozarjali pa smo bili močno popljuvani. Res ne vem, a nimamo kakšnega drugega trenerja ali pa mora biti Janus dosmrtni trener.
realist65
# 01.11.2017 ob 07:56
Počasi bo dovolj tega, da je vse v glavi. Saj vsi imajo glavo, ampak imeti moraš
tudi noge, roke ipd. Samo "preveč" ne smeš imeti glave. Zato pa govorijo; stopilo mu je v "glavo".

Upam, da se boš pobral, če pa ne, so tu drugi športniki, ki se tudi trudijo, takšno je pač življenje športnika.
Aardvark
# 01.11.2017 ob 17:03
A zna kolo vozit? Morda bo pa dober kolesar, tako kot Roglič.
mr polh
# 01.11.2017 ob 12:18
Rad bi videl dokaze, da je Janus 'uničil' Prevca. Si bil zraven? Si videl, kako se to dogaja? Ali samo domnevaš? Sklepaš, da ni kompetenten, ker ni več rezultatov, glava pa tava?

Trener lahko samo do neke mere vpliva na športnika, fantje so odrasli, samosvoji, je po mojem mnenju precej več od njih samih odvisno.
Trooper
# 01.11.2017 ob 11:44
Letos bo leto Tepeša.
brezposelni
# 01.11.2017 ob 11:40
antiani

# 01.11.2017 ob 10:08
Če se ne motim je ta izgovor fant uporabil že prejšnjo sezono ? Tako, da lahko rečemo mirne vesti, da je bil samo muha enodnevnica. Škoda. :|


In kaj je problem, če je muha enodnevnica. Bil je dober. Kakšna muha pa si ti, verjetno ničdnevnica?
medic
# 01.11.2017 ob 10:01
Pustitega pri miru, pa bo glava takoj bolje.
darko56
# 01.11.2017 ob 09:46
jaz tega ne zastopim. a nimajo v reprezentanci vsaj enega športnega psihoterapevta. pa še nekaj, kar vsi pozabljate. v rekordni sezoni je bil P.P. mladenič, ki še živel pri starših, zdaj pa je samostojen mlad moški...
bonifika123
# 01.11.2017 ob 07:36
Odkar ima punco so tezave....
Nimam nic proti njej ampak tak pac je.....
Pa ne samo pri Petru....
unitrode
# 06.11.2017 ob 18:55
Zakaj je zamenjal smuči , če je problem glava?
zoran-stimac
# 02.11.2017 ob 17:14
pointnerja za trenerja pa bo šlo!
dragonmiami
# 02.11.2017 ob 16:00
Kaj človek tukaj ne prebere...muha enodnevnica da je bil...a človek je pobral vse kar se je pobrati dalo in naredil najboljšo sezono v zgodovini skakanja vseh časov...

Mater so eni zafrustrirani do amena...
silvester-alic
# 01.11.2017 ob 18:09
jaz bi prej rekel da če bi malo počakal bi tudi s slatnarjevimi smučmi zmagoval.kot lanišek
andrejazaba
# 01.11.2017 ob 16:46
DAJMO PERO.. SAJ BO SLO..
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo