Jure Aleš se je veselil četrte zmage v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Aleš se je veselil četrte zmage v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Za Alešem je odličen konec tedna, izide je stopnjeval iz dneva v dan, danes pa vse skupaj zaokrožil z zmago, svojo prvo v tej sezoni. Čeprav je zaradi napake na skoku v kvalifikacijah dosegel deveti čas in nato v izločilnih bojih ni mogel izbirati proge, se je odlično odrezal.

Telemark smučanje: Jure Aleš zmagal v Rjukanu

"Presrečen sem, da sem končno pokazal, da sodim na sam vrh. Po devetem mestu v kvalifikacijah me ni nič zaskrbelo, imel sem dober občutek že zjutraj, če ne bi bilo pribitkov, bi bil povsem blizu najhitrejšemu. Ker sem vedel, da bodo tekmovalci, ki bodo imeli prednost pri izbiri proge, izbrali rdečo, sem se sam že v prvi vožnji, ko sem bil jaz tisti, ki je imel prednost pri izbiri, odločil za modro. Odlično sem našel linijo predvsem v drugem delu proge po skoku in veliko hitrosti sem prenesel iz obrata v tek. V polfinalu sem sicer začutil močno bolečino v hrbtu, vendar sem si rekel, da moram zdržati. Odlično sem odpeljal še finale in sem res zelo vesel," je bil zelo dobre volje Aleš.

Družbo sta mu na odru za zmagovalce delala Nemec Jonas Schmid in Švicar Stefan Matter.

24-letni član kranjskega telemark kluba je osvojil še četrto zmago v svetovnem pokalu, drugo v Rjukanu, kjer je že slavil v paralelnem šprintu pred dvema letoma.

Pred njim je zgodovino te discipline pisal David Primožič, ki je osemkrat stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra. 23. marca 2003 je v ameriškem Big Mountainu osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v telemark šprintu.

Aleš je pred dvema letoma zmagal tudi na prizorišču v ZDA – Sugarbush in Suicide Six, kjer je slavil v klasiki in šprintu. Aleš ima skupno že 15 uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. Ob tem pa je bil dvakrat na zmagovalnem odru tudi na svetovnem prvenstvu, lani z drugim mestom v klasiki in tretjim mestom v šprintu v Rjukanu.

Katarina Malenšek je svoje nastope na Norveškem končala na 18. mestu.