Matjaž Zupan - danes še trener skakalne reprezentance  Slovenije, jutri pa samo še skakalni trener. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Matjaž Zupan - danes še trener skakalne reprezentance Slovenije, jutri pa samo še skakalni trener. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Franci Petek in Aleš Smrekar v studiu Vala 202
Franci Petek je kot športni direktor ves čas podpiral delo Matjaža Zupana, ki ga je tudi pripeljal nazaj na položaj trenerja. Zdaj skupaj z Zupanom odhaja tudi Petek. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Matjaž nam je povedal stvari, ki so na tapeti. Jaz upam, da se bo ta uspešni del iz zadnjega obdobja nadaljeval tudi v prihodnje. Še enkrat poudarjam, treba bo urediti stvari s SZS. Tudi oni se bodo morali držati pogodbe. Če jo jaz izpopolnjujem profesionalno, jo lahko tudi oni. Plačo sem dobil le za november. Tudi jaz moram živeti. K sreči je žena Špela zaposlena. Ne razumem in bom tudi vprašal, kako gredo te stvari. Je pa dejstvo, da se ob tem počutiš kot neprofesionalec, pa čeprav dnevno posvečam več ur za treninge. Na srečo sem zaposlen na notranjem ministrstvu, ki se mu pri tem zahvaljujem za vso podporo in pomoč. Decembra sem začel sodelovati s psihologom. Za zdaj je dogovor, da ne smem povedati o tem kaj več. Pozimi smo dobili fizioterapevta, poleti, ko bi ga potrebovali po napornih treningih, pa ga nismo imeli. Torej psihologa smo dobili decembra, fizioterapevta pa tri dni pred novoletno turnejo. Profesionalci!

Robert Kranjec o neurejenih razmerah v odnosu s SZS-jem.
Slovenski orli: Kranjec, Tepeš, Damjan in Prevc
Udarna slovenska skakalna četverica o odhodu trenerja ni želela govoriti veliko, so pa dali vedeti, da bi še naprej želeli delati pod vodstvom Zupana in njegovih sodelavcev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Kranjec
Da je del medijev pomembno vplival na zaplete v slovenskem skakalnem športu, dokazuje tudi poteza Kranjca, ki je po ekipnem 3. mestu v press šotoru dejal samo: "Potrdili smo, da smo si zaslužili bronasto kolajno na nordijskem SP-ju, medtem ko ste nekateri pisali, da smo jo dobili po sreči. Hvala." Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Primož Ulaga
Poimensko ga ni nihče imenoval, a največ odgovorov "druge strani" ima Primož Ulaga, direktor nordijskih discplin. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zupan in Petek napovedala odstop
Nejasna usoda Zupana

Smučarski skoki imajo v Sloveniji prav posebno mesto. Planica, zibelka smučarskih poletov, marca zvabi na tisoče obiskovalcev, prenosi tekem so med najbolj gledanimi zimskimi športi, zato je razumljivo, da so tudi pritiski, pričakovanja od slovenske reprezentance in želje veliki.

Velike so tudi razlike med ožjim strokovnim vodstvom reprezentance in odgovornimi pri Smučarski zvezi Sloveniji, ki vse to financira. Večmesečno, če ne celo večletno, nelagodje je povzročilo to, da sta se prvi trener in športni direktor odločila, da odboru za skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS-ju podata odstop. Odbor bo o tem odločal že v torek, predtem pa si preberite, kaj sta Zupan in Petek dejala ob koncu planiških poletov v nedeljo.

MATJAŽ ZUPAN - intervju


Ali se res poslavljate z mesta prvega trenerja Slovenije? Fantje so dejali, da ste jim to že povedali.
Res je, o tem sem razmišljal že sredi sezone. Fantom sem dokončno odločitev sporočil pred Planico, ko smo se tukaj zbrali. Opozicija je bila s svojim negativizmom preprosto premočna. V drugi polovici sezone nam je uspelo dokazati, da se motijo. Žal mi je, da danes v Planici govorimo o tem, a nočem več ponoviti zgodbe iz mojega prvega mandata. Tega se jaz več ne grem!

Ste podali odstopno izjavo oz. ali ste formalno že ukrepali?
Odboru za skoke in nordijsko kombinacijo sem sporočil, da ne bom več trener. Odvrnili so, da se moramo najprej pogovoriti, kar sem jaz popolnoma pripravljen storiti, a ta zgodba je v tej slabi klimi zame končana.

Kaj je šlo narobe?
Preveč energije se je porabilo za stvari, s katerimi se nam ne bi bilo treba ukvarjati. Sam sem moral odgovarjati za stvari, ki nimajo povezave s tem, da sem trener reprezentance. Ni bilo prave podpore in zaupanja zveze. Po lanski sezoni s tremi uvrstitvami med deset na olimpijskih igrah in v malem globusu v poletih sem dobil občutek, kot da to nič ne pomeni. Vsi bi si želeli biti neprestano v vrhu, a včasih je potrebno leto ali dve, da se tam ustališ in da se sistem utrdi. Strokovnjaki, ki so na tujem vpeljevali enotne sisteme, so potrebovali po več let, tudi po pet let ali več, da so lahko rekli: to je to. Mi smo nekaj nakazali, nismo povsem zadovoljni s tem, letos predvsem s svetovnim pokalom, a vseeno je treba spoštovati vrhunske rezultate, kot so medalja s svetovnega prvenstva, ti dosežki v Planici ali prevlada v celinskem pokalu.

Očitno škripa predvsem v odnosu s SZS-jem?
Motilo me je to, da ni bilo lojalnosti Smučarske zveze Slovenije. Da nismo bili kohezivni. To je ustvarilo slabo klimo. Franci Petek je vseskozi stal za stroko, kot tudi ekipa, vendar je bilo z druge strani tega premalo. To sejanje je bilo preveč negativno, tako da je vplivalo tudi na tekmovalce in klube. In potem ko ni šlo rezultatsko, se povsod vidijo napake. Veliko dobrega je bilo narejeno, prikazano pa je bilo kot slabo. Do rezultatov se ne pride po sreči, saj sta potrebna čas in energija za trdo delo. Ne bi bilo teh premikov sredi sezone, če ne bi imeli dobre osnove. Vrhunski šport preveč temelji na podrobnostih, tako da se ne more nič narediti po naključju.

Zelo podobno zgodbo ste že doživljali leta 2005, ko ste morali po novoletni turneji domov, nato pa ste se vrnili in osvojili medalje na SP-ju v Oberstdorfu. Zakaj tako nezaupanje do vas?
Tudi jaz se sprašujem, zakaj. Mogoče določeni ljudje preveč verjamejo samo tujcem oz. tujemu delu in znanju. Opozicija je tako močno delala, da je bilo težko zbrati energijo za svoje delo. Včasih je to zelo slabo vplivalo na tekmovalce in to se je dogajalo, zaradi česar smo trošili dodatno energijo. Res mi je žal, da o tem govorimo v Planici, a ne moreš vsega pozabiti in reči: Vse je bilo v redu.

Ali stoodstotno odhajate?
Dejansko sem se odločil že sredi sezone, ne glede na to, kakšne izide bi imeli. Seveda imam rad skoke in se ne poslavljam od njih, vendar se zdajšnje zgodbe ne grem za vsako ceno. Obljubam opoziciji ne verjamem, saj so tudi prejšnje obljube o nemetanju polen pod kolena splavale po vodi. Nočem ponoviti prejšnjega mandata, ko smo po odličnih izidih na SP-ju, s svetovnim prvakom in moštveno medaljo, šli v olimpijsko sezono v izrazito negativnem okolju. Tega se ne grem več.

Oslo in marec sta bila taka, kot bi si želeli, da je celotna sezona?
Vsekakor bi si to želeli, a se na žalost ni prej odprlo. S svetovnim pokalom nismo zadovoljni, imeli smo tri vrhunce. Po slabem začetku smo se dvignili na novoletni turneji, nato smo imeli vrh na svetovnem prvenstvu z medaljo, tretji vrhunec smo pa načrtovali za domačo Planico. Cilje za vrhunce sezone smo dosegli, na koncu doma celo presegli, medtem ko so bile preostale tekme svetovnega pokala pod pričakovanji. Mogoče bi že prej potrebovali kakšen dober izid, da bi fantje začutili, česa so sposobni in bi jih poneslo, tako kot zdaj ob koncu sezone. S fanti smo bili večkrat blizu tega, a smo nato naredili korak nazaj. Če potegnem črto, zamenjam tako sezono za medaljo svetovnega prvenstva.

V celinskem pokalu se je zgradila izredna ekipa za prihodnja leta?
Pred leti smo gledali Avstrijce in si mislili, da smo svetlobna leta oddaljeni od njih, zdaj nam tuji strokovnjaki priznavajo, da smo močna reprezentanca. Pokazalo se je, kaj nam lahko uspe z načrtnim delom.

Ali vam je zveza dolžna še kaj denarja?
Ne vem, sem tako malo doma, da mi sploh ni uspelo pogledati stanja na računu. Verjamem, da bodo tako kot vsa zadnja leta poravnali vse obveznosti, to me sploh ne skrbi.

Kje boste trenirali naprej?
Jaz imam zelo rad svoj poklic in zagotovo ostajam v njem. Zdaj sem samo hotel dobro končati sezono in se pokazati v dobri luči. Nisem še razmišljal, kaj bo koncu sezone, tako da mi boste morali dati še nekaj časa. Želim si pa trenirati doma, zato sem se tudi vrnil v Slovenijo.

FRANCI PETEK - intervju

Kakšna je bila letošnja sezona?
Bila je zelo dobra, dobili smo medaljo na svetovnem prvenstvu. Ne moremo z odlično oceniti svetovnega pokala, kjer bi si želeli več. V sklepnem delu so si fantje začeli zaupati in verjeti vase, kar jim je prineslo vidnejše izide.

Zakaj šele ob koncu sezone?
Zato, ker se že nekaj časa, ne samo letos, borimo z negativnim vzdušjem okoli nas, okoli naju z Matjažem. Fantje to čutijo, berejo in so zaradi tega bolj labilni.

Ste tudi vi kot Matjaž Zupan podali odstopno izjavo odboru?
Naredil sem isto kot Matjaž. Nepodpora v lastni hiši, stvari, ki jih tudi vi novinarji sploh ne veste. Negativnost, ki se je razširjala prek dela medijev, se je zažrla v skakalne kroge. Razhajanja z vodstvom Smučarske zveze so preprosto prevelika in velika škoda je, da v trenutku, ko bi morali pohoditi "gas", prihaja do tega.

Kaj je šlo narobe?
Smo na točki, ko je treba narediti korak naprej. Cilj strategije je, da se prebijemo v krog vodilnih skakalnih narodov. Trenutno nam tuji strokovnjaki priznavajo, da smo 3. najmočnejša reprezentanca. Za korak naprej je potrebno zaupanje, ki pa ga v tem trenutku ni. Prihajamo kot val, tujci uporabljajo izraz "slovenski val". Po svetovnem pokalu smo 6. narod, a tudi drugi čutijo, da res prihajamo kot val. Do mene sta na primer prišla Walter Hofer in Mika Kojonkoski ter rekla: Vidi se, da ste prišli zraven.

Omenili ste del medijev, ki prispevajo k razširjanju tega negativizma.
Mediji so mediji in lahko pišejo, kar želijo. Moti me, da mi sami in skakalni krogi, s katerimi delamo, prehitro podlegajo temu oz. celo prispevajo k širjenju tega. Mene moti negativno mnenje skakalnega sveta. Navijači imajo vso pravico, da se ob uspehih veselijo in ob slabih izidih jezijo, prav tako mediji, medtem pa pričakujem od širšega kroga, ki je vpleten in dejaven v našem športu večjo zaupanje ter podporo.

Matjaž nam je povedal stvari, ki so na tapeti. Jaz upam, da se bo ta uspešni del iz zadnjega obdobja nadaljeval tudi v prihodnje. Še enkrat poudarjam, treba bo urediti stvari s SZS. Tudi oni se bodo morali držati pogodbe. Če jo jaz izpopolnjujem profesionalno, jo lahko tudi oni. Plačo sem dobil le za november. Tudi jaz moram živeti. K sreči je žena Špela zaposlena. Ne razumem in bom tudi vprašal, kako gredo te stvari. Je pa dejstvo, da se ob tem počutiš kot neprofesionalec, pa čeprav dnevno posvečam več ur za treninge. Na srečo sem zaposlen na notranjem ministrstvu, ki se mu pri tem zahvaljujem za vso podporo in pomoč. Decembra sem začel sodelovati s psihologom. Za zdaj je dogovor, da ne smem povedati o tem kaj več. Pozimi smo dobili fizioterapevta, poleti, ko bi ga potrebovali po napornih treningih, pa ga nismo imeli. Torej psihologa smo dobili decembra, fizioterapevta pa tri dni pred novoletno turnejo. Profesionalci!

Robert Kranjec o neurejenih razmerah v odnosu s SZS-jem.
Zupan in Petek napovedala odstop
Nejasna usoda Zupana