Zmagati v Planici je najlepše. Lani je to spoznal Robi Kranjec, letos pa kar celotna slovenska ekipa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmagati v Planici je najlepše. Lani je to spoznal Robi Kranjec, letos pa kar celotna slovenska ekipa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jurij Tepeš
Jurij Tepeš je bil najboljši posameznik v slovenski četverici. Že v poskusni seriji je bil najdaljši, odlično sta mu uspela tudi oba poleta na tekmi. Drugi celo bolj kot prvi, vendar zaradi slabega vetra daljava ni bila izjemna. Foto: EPA
Reportaža o prometu pod Poncami

Slovenci so upravičili vlogo favorita. Najboljši posameznik je bil Jurij Tepeš. Z 223,5 metra dolgim skokom je takoj popeljal Slovenijo v vodstvo: "Zelo je bilo treba garati. Zmaga doma je najlepša. Gledalci so nas ponesli še dlje."

Veter le v prvi seriji ugoden
Njegovi "sodelavci" so prispevali pomemben kamenček, da se je mozaik sestavil. Peter Prevc, Andraž Pograjc in Robi Kranjec so že s prvim poletom poskrbeli, da je bila zaloga pred finalno serijo lepa. Norvežani so namreč ob odmoru na 2. mestu zaostajali skoraj 40 točk. V prvi seriji je bil veter zelo ugoden, vseeno pa, podobno kot v petek, ekstremnih daljav ni bilo.

Prevcu ni uspel dober polet
V finalu so bile razmere slabše. To je takoj občutil Jurij Tepeš. Imel je veter v hrbet in (čeprav je naredil dober skok) dlje kot 207 metrov ni mogel potegniti. Še krajši je bil Prevc: "Danes mi ni uspelo narediti dobrega skoka. Težke razmere so bile, prvi del skoka nisem čutil opore," je povedal Prevc.

Mojster Kranjec potrdil zmago
Mladi Andraž Pograjc je v tretji skupini skakalcev, v kateri so bili poleti v finalu najkrajši, z daljavo 183,5 metra nekoliko ogrozil slovensko zmago, vendar Norvežan Anders Bardal tega ni znal izkoristiti (199,5 m). Razlika je bila še 18 točk. Slovensko zmago je potrdil Kranjec. Ni preveč tvegal, polet ni bil popoln, a daljava 203,5 m je bila več kot dovolj za prvo ekipno slovensko zmago v Planici.

Kranjec: Kot da bi bili navajeni zmagovati
"Zagotovo je med temi tremi zmagami najlepša današnja. Zmagati doma je res nekaj posebnega. Ni pa tistega posebnega čustvenega naboja, saj smo letos dvakrat že zmagali; kot da bi bil že malo navajen zmagovati. Današnja zmaga ni bila prva, a je bila še vseeno zelo lepa. Lepo je, ko lahko gledalcem, ki navijajo zate, nekaj vrneš in jim pripraviš veselje," je po tretjem ekipnem uspehu v sezoni dejal 31-letni Kranjčan.

DALJAVE SLOVENCEV1. serija2. serija
Jurij TEPEŠ223,0207,0
Peter PREVC219,5204,5
Andraž POGRAJC204,0183,5
Robi KRANJEC211,5203,5


Tudi v nedeljo po zmago
"Najboljši smo ta trenutek. Fantje so nam polepšali dan. Zgodovinska zmaga! Da ti uspe v Planici, to je nekaj fantastičnega. Za trenerja je to užitek. Samo čestitam lahko vsem štirim. Že včeraj sem napovedal zmago. Finalna serija je bila težka, pogoji niso dovoljevali dolgih poletov," pa je povedal trener Goran Janus in tudi za nedeljo napovedal, da gredo po zmago.

HD-prenos na MMC-ju
V nedeljo bo, kot kaže, Planica res snežena kraljica, saj bo rahlo snežilo. Sezona svetovnega pokala se bo končala s posamično tekmo, na kateri bo poskušala Avstrija ubraniti prednost pred Norveško in spet osvojiti pokal narodov. Prva serija bo ob 10. uri. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-jevi strani, kjer lahko prenos spremljate v visoki ločljivosti (HD).


Končni vrstni red:
1. SLOVENIJA 1.561,8
2. NORVEŠKA 1.551,1
3. AVSTRIJA 1.546,7
4. POLJSKA 1.543,2
5. ČEŠKA 1.511,6
6. NEMČIJA 1.501,6
7. JAPONSKA 1.500,0
8. ITALIJA 1.181,6
9. ZDA 580,9

Vrstni red po prvi seriji:        
 1. SLOVENIJA               807,3 
 2. NORVEŠKA                768,5 
 3. AVSTRIJA                766,2 
 4. ČEŠKA                   758,5 
 5. POLJSKA                 742,1 
 6. JAPONSKA                737,8 
 7. NEMČIJA                 729,0 
                                  
                         

Reportaža o prometu pod Poncami