Moška članska reprezentanca: Rok Tršan, Jakov Fak, Klemen Bauer, Alex Cisar in Miha Dovžan. Foto: Prezlc Photography
Moška članska reprezentanca: Rok Tršan, Jakov Fak, Klemen Bauer, Alex Cisar in Miha Dovžan. Foto: Prezlc Photography

Kot je medijem pojasnil glavni trener Uroš Velepec, so se okužili tik pred začetkom sezone na pripravah v Ramsauu v Avstriji.

Biatlonci odštevajo dneve do nove sezone

Med okuženimi so bili ob trenerju Velepcu še Alex Cisar, Rok Tršan in Miha Dovžan ter fizioterapevtka Ula Hafner. Klemen Bauer in Jakov Fak sta se pripravljala po lastnem programu in se okužbi izognila.

Velepec: Lahko rečem, da sem korono premagal v enem dnevu
"Rok in Miha sta imela le minimalne težave, pri Alexu pa je bilo okrevanje malce težje," je v povezavi s tekmovalci povedal Velepec, o lastni bolezni pa v svojem slogu dodal: "Če je Zlatan Ibrahimović potreboval dva dni, da je premagal koronavirus, zase lahko rečem, da sem ga v enem."

Glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Uroš Velepec (levo) in Fak, ki bo tudi v novi sezoni najbrž najmočnejši slovenski adut (fotografija je arhivska). Zaradi pandemije novega koronavirusa bo sezona posebna, spremenjen je koledar tekmovanj, veliko pa je neznank v povezavi s pripravljenostjo ekip. Velepec zato čaka na tekmo, ki bo dala odgovore na pripravljenost. Foto: www.alesfevzer.com
Glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Uroš Velepec (levo) in Fak, ki bo tudi v novi sezoni najbrž najmočnejši slovenski adut (fotografija je arhivska). Zaradi pandemije novega koronavirusa bo sezona posebna, spremenjen je koledar tekmovanj, veliko pa je neznank v povezavi s pripravljenostjo ekip. Velepec zato čaka na tekmo, ki bo dala odgovore na pripravljenost. Foto: www.alesfevzer.com

K sreči Fak in Bauer nista bila v Ramsauu
Kot je še povedal Velepec, je okužba prišla ob nepravem trenutku priprav na sezono, saj so morali vsi okuženi v 10-dnevno karanteno. "Tipamo, kje so s pripravljenostjo. Treba je spet najti občutke, treba se je vrniti v ritem, to skušamo zdaj pred odhodom na Finsko tukaj v Obertilliachu popraviti. K sreči Jakov in Klemen nista bila v Ramsauu. Upam, da ostaneta zdrava do konca sezone."

Forma je zaradi okužbe neznanka
Kot še dodaja Velepec, je forma pred prvo tekmo zaradi okužbe pri trojici s karanteno zdaj sicer neznanka, "morda pa je dobro, da se vsaj nam, ki smo bili okuženi, vsaj za teh nekaj mesecev obeta imunost. Paziti pa bomo seveda morali tudi na druge člane ekipe."

Velepec: Višjim silam se moramo zahvaliti, da nihče ni resneje zbolel
"Višjim silam se moram zahvaliti, da nihče ni resneje zbolel in smo jo odnesli dobro. Karantena je neprijetna. Če vemo, da je to občutljivo obdobje pred sezono, ko so morali 10 dni sedeti doma, tekmeci pa so že tekli na snegu, to ni bilo lahko. Tipamo, kje so s pripravljenostjo. Treba je spet najti občutke, treba se je vrniti v ritem, to skušamo zdaj, pred odhodom na Finsko, tukaj v Obertilliachu še popraviti,"
je na novinarski konferenci pred sezono povedal Velepec.

Velepcu primanjkuje predvsem primerjava s konkurenco, a so v podobnem položaju vse reprezentance. "Skušali se bomo s katero od ekip dogovoriti za skupen trening. A po drugi strani to niti ni nujno. Na tekme so šli tudi že neposredno z rolk na Pokljuki. Vemo, da so bili treningi dobri."

Bauerju motivacije ne manjka. Foto: EPA
Bauerju motivacije ne manjka. Foto: EPA

Fak se je ukvarjal s svojimi šibkimi točkami
V sezoni, ko bo Pokljuka gostila svetovno prvenstvo, prvi favorit za visoke uvrstitve v slovenski ekipi ostaja Fak. Ta se je odločil za spremembe pri načinu dela, ker ni bil zadovoljen z lanskimi dosežki. "Podobno kot Klemen sem začutil potrebo, da sem malo manj na skupinskih pripravah, ampak da delam sam in se ukvarjam s svojimi šibkimi točkami. Skušal sem se učiti na napakah in upam, da bodo dosežki tako boljši kot lani. Nekaj izidov je bilo zelo lepih, manjkale so stopničke, najbolj pa boli na SP-ju, ko si zelo blizu kolajni, pa ti ne uspe."

Ne glede na slabšo sezono 2019/20 pa Fak vidi tudi precej pozitivnih točk. "Najbolj sem vesel, da lahko zelo visoko posegamo na štafetnih tekmah, kar odpira novo dimenzijo. Torej ne le priložnost posamično, ampak tudi z ekipo. Želim si, da smo vsi naredili korak naprej od lani in morda se tudi s štafeto lahko borimo za kolajno na SP-ju."

Bauer: Nastopam že 15. sezono, veselim pa se, kot da bi bila prva
Tudi Bauer poudarja, da je treniral na visoki ravni. Najpomembneje je, da je želja po tekmovanjih velika. "Nastopam že 15. sezono, a veselim se, kot bi bila prva in temu primerna je motivacija. Letos želim poseči po vidnih uvrstitvah, biti konstanten, piko na i pa postaviti na SP-ju na Pokljuki. Zelo pomemben bo uspešen začetek, kjer bi bil zadovoljen z uvrstitvami okrog 15. ali 20. mesta, da dobiš potrditev za dobro delo, potem je vse lažje naprej. Treninge sem opravil vse. Razen manjših težav v maju, je šlo vse po načrtu."

Cisar: Na dolgi rok se bo delo poznalo.
Alex Cisar je novinec v ekipi in si želi predvsem čim več priložnosti. Velike spremembe je doživel že na treningih. "Zame je to stopnička višje v količini in pristopu, kar da tudi motivacijo, obenem pa je priložnost, da se od starejših učim in napredujem. Poleti smo delali dobro, potem je prišla bolezen, a na dolgi rok se bo delo pokazalo."

Dovžan in Tršan: Želiva točke
Miha Dovžan
in Rok Tršan si v prvi vrsti želita osvajati točke svetovnega pokala, Tršan pa ne skriva, da si po lanskem 25. mestu letos želi uvrstitve v dvajseterico najboljših. "Najboljše rezultate pa si želim na domačem SP-ju."

Perspektivna ženska reprezentanca: Tais Vozelj, Nina Zadravec, Lea Einfalt, Nika Vindišar in Polona Klemenčič. Foto: Prezlc Photography
Perspektivna ženska reprezentanca: Tais Vozelj, Nina Zadravec, Lea Einfalt, Nika Vindišar in Polona Klemenčič. Foto: Prezlc Photography

Mali: Imamo pet mladih in perspektivnih deklet
Žensko ekipo tvorijo Lea Einfalt, Polona Klemenčič, Nina Zadravec in Nika Vindišar, ki bodo odpotovale na prvo tekmo na Finsko, v ekipi je tudi Tais Vozelj. "Imamo pet mladih in perspektivnih deklet. Punce so vsako leto starejše, še vedno pa je to mlada ekipa, ki nabira izkušnje. A lahko trdim, da so se prav vsa dekleta sposobna uvrstiti med dobitnice točk svetovnega pokala. Na vsaki tekmi bodo zato cilj točke. Ekipno želimo med 12, saj se potegujemo za olimpijske igre," pravi trenerka Andreja Mali.

Manjka nam le stik s konkurenco
Ta trdi, da so dekleta odlično trenirala. "Treninge smo opravili po načrtih, dekleta pa so bila zavzeta in na vseh področjih smo naredili korak naprej. Manjka nam le stik s konkurenco in to skušamo nadomestiti z medsebojno borbo na treningih. Na žalost je odpadlo poletno svetovno prvenstvo in zdaj komaj čakamo, da vidimo, kje smo." Tekmovalke poudarjajo, da si želijo korak naprej v primerjavi z zadnjo zimo.

Ožbolt: Cilj je kolajna na domačem svetovnem prvenstvu
Cilje v sezoni 2020/21 je jasno opredelil vodja panoge za biatlon na SZS-ju Janez Ožbolt. Ta kot cilj izpostavlja kolajno na domačem svetovnem prvenstvu, ki ga bo Pokljuka gostila med 9. in 21. februarjem 2021. Predvsem pa si želi, da bi moška ekipa v pokalu narodov napredovala na 10. mesto in si priborila petega tekmovalca v svetovnem pokalu, ženska pa med najboljših 20, kar bi ekipi omogočilo olimpijski nastop v Pekingu 2022.

V ponedeljek odhod na Finsko
Reprezentanca bo na Finsko, kjer bosta v Kontiolahtiju prihodnji konec tedna prvi dve postaji svetovnega pokala, odpotovala v ponedeljek.