Primož Peterka ni bil dolgo trener turških skakalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Peterka ni bil dolgo trener turških skakalcev. Foto: www.alesfevzer.com

40-letni nekdanji izjemni skakalec se je kmalu po koncu tekmovalne poti leta 2009 lotil trenerske kariere. Pred odhodom v Turčijo januarja letos je tako sodeloval z Državnim panožnim nordijskim centrom Kranj, kjer je skrbel za mlade.

Pred tem je bil pomočnik glavnega trenerja ženske reprezentance v smučarskih skokih, nazadnje Stena Baloha, prej tudi Jožeta Berčiča in Matjaža Triplata.

Turki bodo po odhodu Peterke pri razvoju smučarskih skokov po novem sodelovali s še enim slovenskim strokovnjakom, Nejcem Frankom. Frank je bil več let pomočnik pri Goranu Janusu, ko je bil ta glavni trener slovenske reprezentance, sodeloval pa je tudi v ekipi zdajšnjega glavnega trenerja Gorazda Bertonclja.

Peterka je v svetovnem pokalu dosegel 15 zmag, 32-krat je končal na stopničkah, poleg tega je bil dvakrat najboljši tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala (v sezonah 1996/97 in 1997/98), oba velika kristalna globusa pa je prejel v Planici.

V sezoni 1996/97 je kot prvi Slovenec osvojil tudi novoletno turnejo štirih skakalnic. Tako leta 1997 kot leto pozneje je Peterka osvojil tudi laskavi naziv športnik leta.

Na svetovnih prvenstvih v poletih je bil najboljši leta 1998 v Oberstdorfu, kjer je zasedel šesto mesto, kot član slovenske ekipe pa je na olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju osvojil bron, uspeh pa je ponovil tudi na svetovnem prvenstvu 2005 v Oberstdorfu. V zgodovino se je vpisal tudi kot prvi Slovenec s poletom čez dvesto metrov.