Veliko slavje slovenskih skakalcev ob koncu sezone, v kateri je Peter Prevc pometel s konkurenco in osvojil vse, kar se je dalo. Foto: BoBo
Veliko slavje slovenskih skakalcev ob koncu sezone, v kateri je Peter Prevc pometel s konkurenco in osvojil vse, kar se je dalo. Foto: BoBo
Vsakdo si je želel videti zadnjo tekmo
Dvojna zmaga Slovencev pod Poncami
Peter Prevc dvignil veliki kristalni globus

em letos zaostal v razvrstitvi poletov.

34-letni Kranjec je imel na začetku sezone obilo smole. Po padcu na treningu pred začetkom svetovnega pokala si je poškodoval komolec. Poleti je skakal izvrstno, nato pa je kar nekaj časa potreboval, da je saniral poškodbo, a zatem nastopal odlično. Na oder za zmagovalce se je povzpel v Saporu, kjer je Slovenija slavila trojno zmago, nato je presenetil z zmago v Vikersundu, kjer je tudi stal na odru, sijajno pa je letel v Planici, kjer je stopil na vse tri stopničke. Po tekmi v Zakopanah je imel vsega 33 točk, še do Vikersunda le 93, sezono pa je končal s 603 točkami in 13. mestom v skupnem seštevku.

Z Robijem bi morala priteči vsa ekipa
Pred tekmami v dolini pod Poncami je dejal, da prihaja povsem sproščen, cilj pa je bil preboj med prve tri v skupnem seštevku poletov. Po četrtkovem tretjem mestu mu je to že uspelo, s petkovo zmago in nedeljskim drugim mestom pa je vse skupaj še nadgradil in bil drugi: " Nisem imel česa izgubiti in zato sem bil sproščen. Uživati sem začel že, ko sem bil tretji, drugo mesto v skupnem seštevku poletov pa je le še nadgradnja. Vse sem naredil, kot sem želel. Izpolnile so se želje. Po sobotni tekmi in tistem skoku sem se res pripravil za nedeljsko tekmo. Zjutraj sem šel še v fitnes. Hitro bi lahko šlo po zlu, če bi bil slabši. Sem pa zelo vesel, da sem drugi v poletih. Zdaj bom lahko miren na dopustu. Lahko bom delal po istem kopitu, kot sem, saj sem na pravi poti in ne bo treba odkrivati tople vode."

Kranjec, ki je dvakrat že osvojil mali kristalni globus v poletih, enkrat pa je bil tudi že drugi, je ves čas proslavljal tudi vse uspehe Petra Prevca. Po zadnjem poletu v sezoni je najizkušenejši slovenski skakalec, ki je s 198 poleti rekorder po številu poskusov prek 200 m, stekel v iztek, na sebi pa je imel veliko orlovo glavo, s čimer je presenetil najboljšega skakalca letošnje zime. Po koncu je izdal, da je imel tak načrt že za novoletno turnejo, kjer je nagrada zlati orel, a je za izdelavo zmanjkalo časa: "Načrt je bil narejen že za novoletno turnejo, a se potrebuje en teden, da se jo naredi. Zmanjkala sta dva dneva, sicer bi že v Bischofshofnu priletel z njo v iztek. Potem smo prestavili v Planico. Mišljeno je bilo, da bi celotna ekipa s šampanjci prišla v iztek. Naj jih ne bi pustili noter. Se vidi, da so še mladi, saj niso upali skočiti čez ograjo."

Konec sezone ne bi mogel biti lepši
Dodal je, da se kljub izkušnjam še vedno uči od reprezentančnih sotekmovalcev, tudi najmlajših: "Fenomenalni dosežki. Peter je izjemen človek in vse se mu je poklopilo. Najbolj cenim to stabilnost, sicer pa ni treba izgubljati besed, da je priden in da dela, kot je treba. Rad sem v njegovi družbi. Se pa jaz ves čas učim od mlajših. Zdaj se že od Domna. Le poglejte, kako ima postavljene smuči. Poglejte, kako jih ima on, kako jih ima Peter in kako jih imam jaz. Kako Domen naredi prelet s postavitvijo smuči, ga ni skakalca v svetovnem pokalu, ki bi tako skakal."

To je bila 59. posamična zmaga slovenskih skakalcev. Kar 30 so jih dosegli pod vodstvom Gorana Janusa, ki je poskrbel za preporod slovenskih skokov. "Konec sezone ne bi mogel biti lepši. Mislim, da smo vsi prišli na svoj račun. Peter in Robi sta odlično letela. Kapo dol in čestitke za prvo in drugo mesto. Ko se spuščaš v dolino in ti ploska toliko gledalcev, je velik užitek. Čestitke strokovnemu štabu za odlično delo skozi celotno sezono. Tu ne gre za tri, ampak 12 mesecev. Na koncu smo dobili drugo mesto v pokalu narodov. 5.760 točk, neverjetno," je bil zadovoljen glavni trener. Njegovi varovanci so izpolnili še zadnji cilj, ko so zasedli drugo mesto v pokalu narodov, kar je do zdaj najboljši dosežek slovenske reprezentance.

Ne pozabimo, Peter je star šele 23 let
"Planica je bila nedvomno pika na i celotni sezoni. Od četrtka do nedelje smo bili ves čas na stopničkah, tri zmage, v soboto drugo mesto. Čisto uživanje,
" je dodal Janus in poudaril, da na lovorikah orli ne bodo spali in se bodo čez mesec začeli pripravljati na novo sezono: "Peter je pobral vse, kar se je letos dalo. Upam, da bo ostal zdrav in bo tako delal tudi naprej. Se lahko veselimo tudi naslednje sezone. Glede na to, kako Peter skače in je konstanten, obenem še glede na mladost, saj ne smemo pozabiti, da je star 23 let, smo lahko mirni. Samo zdrav mora ostati in bo veliko sezon v vrhu skakanja."

"Planica je naporna, a sem užival. Vsak dan se poklonimo gledalcem, ki nam ploskajo in nas spodbujajo. Ne vem, kje je še to mogoče. To so res lepi trenutki. Podobno je bilo tudi lani," je sklenil Janus. Njegovi varovanci so letos v poletih dobili vse posamične tekme. Štirikrat je na najvišjo stopničko stopil Prevc, dvakrat pa Kranjec. Sicer so slovenski skakalci dobili 17 od 29 tekem svetovnega pokala, slavili tudi tri dvojne in eno trojno zmago.

Vsakdo si je želel videti zadnjo tekmo
Dvojna zmaga Slovencev pod Poncami
Peter Prevc dvignil veliki kristalni globus