Na zimskih paraolimpijskih igrah v Vancouvru bo nastopilo 506 športnikov. Foto: EPA
Na zimskih paraolimpijskih igrah v Vancouvru bo nastopilo 506 športnikov. Foto: EPA
Olimpijske igre
Olimpijske igre v Kanadi so se končale spektakularno, zdaj pa bodo športno javnost z nastopi navduševali paraolimpijci. Foto: EPA

Paraolimpijske igre, ki so jih prvič izvedli leta 1960 (zimsko različico 16 let pozneje) bodo potekale v Vancouvru, kjer bodo športniku na jubilejni deseti izvedbi nastopili v petih panogah. Športniki invalidi na zimskih paraolimpijskih igrah tekmujejo v alpskem smučanju, biatlonu, smučarskih tekih, curlingu na vozičkih in sedečem hokeju.

Slovenija poleti boljša kot pozimi
Slovenski paraolimpijci so se s poletnih iger domov redno vračali z medaljami, pozimi pa je zgodba precej drugačna. Res je, da je Slovenija, odkar je samostojna, nastopila le na dveh paraolimpijskih igrah (v Naganu in v Torinu), edino slovensko medaljo pa je leta 1984 v Innsbrucku osvojil smučar Franc Komar. Edini, ki bo v Vancouvru zastopal Slovenijo, je Jakič, z njim pa bosta v Kanado odpotovala še vodja ekipe Roman Jakič in trener Bojan Kavčič.

Na igrah brez turističnih namenov
"Na te paraolimpijske igre ne gremo s turističnimi nameni. To je veliko tekmovanje in s takim pristopom se ga tudi lotevamo," je dejal edini slovenski predstavnik Jakič in sklenil: "Upam, da se bom z dobrimi vožnjami vsaj v eni disciplini uvrstil med 20 najboljših. Treba bo pokazati vse znanje, a s treningom, ki sem ga opravil, je tak rezultat mogoče doseči!" Precej optimističen pa je tudi njegov trener Kavčič: "Če bo naredil take vožnje kot na treningu, bodo rezultati dobri. Je pa še neizkušen tekmovalec, ki pa je od Torina zelo napredoval."

Na igrah 506 športnikov
Po podatkih prirediteljev bo v Vancouvru nastopilo 383 športnikov in 123 športnic. Z njimi je v Kanado pripotovalo tudi 500 trenerjev in spremljevalcev. Paraolimpijske igre se bodo začele s slavnostnim odprtjem, tekmovališča pa bodo ista kot na olimpijskih igrah. Že pred dnevi so v olimpijski vasi v Whistlerju, ki je zdaj postala paraolimpijska, dvignili zastave udeleženk, med katerimi je ponosno zavihrala tudi slovenska. Žal pa imajo organizatorji znova težave z vremenom, saj že drugi dan sneži, zaradi česar so tekmovalci in tekmovalke ostali brez treningov.