Sara Isaković vodi delavnice mentalnega treninga. Foto: Uršula Majcen
Sara Isaković vodi delavnice mentalnega treninga. Foto: Uršula Majcen

Kondicijsko pripravljenost bodo z izjemo Ilke Štuhec poleti preizkušali tudi s testom železni mož – ironman na vadbišču v Postojni, ki je pogoj za izpolnitev meril za uvrstitev v ekipo.

Sestavljen je iz skupine osmih testov, ki si sledijo po točno določnem protokolu. Tekmovalec je dolžan med testom izvajati počepe z obremenitvijo, trebušnjake, tek na 3000 m, tekaški preizkus je mogoče nadomestiti tudi z veslaškim ergometrom. Pomembni so določeno zaporedje, dolžina odmorov in število ponovitev.

Kot izhaja iz gradiv, ki jih je v torek potrjeval odbor panoge za alpsko smučanje, bodo tekmovalci kondicijo nabirali individualno vsak s svojim kondicijskim trenerjem. Hitrost, agilnost in ravnotežje bodo testirali tudi na fakulteti za šport.

Moški ekipi za evropski pokal oziroma članom reprezentance C, ki trenirajo pod vodstvom Gašperja Markiča in Mitje Valenčiča, bo pri psihološki pripravi pomagala tudi nekdanja plavalka in srebrna olimpijka Sara Isaković, ki vodi delavnice mentalnega treninga.

Po končani karieri vrhunske športnice je svoje poslanstvo našla v raziskovanju delovanja možganov pri ameriških marincih, pripadnikih posebnih enot ameriške vojske in olimpijskih športnikih. Dela na področju psihologije optimalnega nastopanja. Po končani diplomi na univerzi Berkeley in magisteriju v San Diegu se je Radovljičanka začela ukvarjati z mladimi športniki, ekstremnimi športniki, piloti, glasbeniki in poslovneži ter jim pomaga izvesti optimalen nastop v stresnih položajih.