Za Emo Klinec je izjemen januar, ko je trikrat stala na odru za zmagovalke na tekmah svetovnega pokala smučarskih skakalk, dvakrat je bila tretja (Oberstdorf, Zao) in enkrat druga (Saporo). Zdaj je osvojila še zlato v Lillehammerju, kar je bil njen glavni tekmovalni cilj sezone. Foto: MMC RTV SLO/OKS
Za Emo Klinec je izjemen januar, ko je trikrat stala na odru za zmagovalke na tekmah svetovnega pokala smučarskih skakalk, dvakrat je bila tretja (Oberstdorf, Zao) in enkrat druga (Saporo). Zdaj je osvojila še zlato v Lillehammerju, kar je bil njen glavni tekmovalni cilj sezone. Foto: MMC RTV SLO/OKS
Bor Pavlovčič
17-letni Bor Pavlovčič je uspešno debitiral v svetovnem pokalu, saj je bil januarja 16. in 26. v Saporu. Foto: MMC RTV SLO/OKS

Najprej je z vso konkurenco na manjši napravi skakalnega stadiona Lysgardsbakkene opravila Klinčeva. 17-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko je vodila že po prvi seriji posamične preizkušnje, nato pa v finalu s skokom, dolgim 96 metrov potrdila status prve favoritinje in Sloveniji priskakala prvo zlato kolajno na tokratnih zimskih mladinskih olimpijskih igrah.

Slovenka je slavila s skupnim seštevkom točk 249,3. Druga je bila Rusinja Sofija Tihonova (237,6 točke), tretje mesto je pripadlo Italijanki Lari Malsiner (231,6 točke).

Sproščenost ključ do uspeha
"Nisem hotela prav ničesar napovedovati. Vedela sem, da imam dobre možnosti, da s svojimi dobrimi skoki osvojim zlato. Ko si enkrat favorit, je vse drugače, moraš se skoncentrirati na pritisk in ne sme ti priti preveč v glavo. Saj smo videli danes v prvem skoku, ko sem imela mogoče malce slabše pogoje, nisem bila sproščena, ni bil slab skok, se pa je takoj poznalo, ko si malce napet, mogoče sem se preveč agresivno spustila z zaletne rampe. Potem sem sicer hotela popravljati, tako da sem še nekaj naredila iz tega skoka. Pri drugem skoku nisem imela nič več za izgubiti, samo sprostila sem se, lepo me je na noge stisnilo, uspel mi je kar lep skok, so pa še rezerve,"
je razmišljala Klinčeva.

Uspeh Klinčeve je malo pozneje ponovil še Pavlovčič, ki je zlato osvojil s skokoma, dolgima 101,0 m in 99,0 m. Pavlovčič, sicer nečak nekdanjega alpskega smučarja Uroša Pavlovčiča, je zmagal (262,8 točke) pred drugouvrščenim Norvežanom Mariusom Lindvikom (251,0) in Nemcem Jonathanom Siegelom (236,0).

"V prvo sem naredil nekoliko slabši skok. Ker so bili pogoji boljši od Norvežana, sem imel malo prednosti. V drugo sem skočil zelo dobro in tam se je naredila razlika. Na večjem tekmovanju še nisem zmagal, bil sem pa vedno blizu, tako da je res super. To mi bo ostalo za večno. V nadaljevanju si želim še dobrih ekipnih skokov," pa je dejal Pavlovčič.

Tretja slovenska medalja v Lillehammerju
Klinčeva in Pavlovčič sta tako poskrbela za drugo in tretjo slovensko kolajno na tokratnih igrah na Norveškem, potem ko je bil Tit Štante bronast v Oslu v preizkušnji deskarjev na snegu v snežnem žlebu. Skupno gre za že deseto slovensko kolajno na zimskih mladinskih olimpijskih igrah in tretjo zlato. Pred štirimi leti je bil Anže Lanišek zlat v posamični preizkušnji smučarjev skakalcev v Innsbrucku.

Hrovatova četrta, Vrhovnik peti
Uspeh zlatih skakalcev je dopolnila alpska smučarka Meta Hrovat, ki je v veleslalomu osvojila četrto mesto, medtem ko je bil nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik peti.