Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Športnice in športniki ste s svojimi uspehi v tridesetih letih veliko pripomogli k naši prepoznavnosti," je dejal Pahor in se v dneh, ko država praznuje 30-letnico mednarodnega priznanja, v imenu države zahvalil športnicam in športnikom.

Jelar na večeru šampionov navdušen nad vokalom Maje Keuc

Poudaril je, da so s svojo vztrajnostjo in trdim delom dragocen navdih za ljudi, še posebej mlade, naj sledijo svojim sanjam. Tako je bilo tudi v času zdravstvene krize, ko so s profesionalnostjo, ostrino duha in sijajno telesno pripravljenostjo pred praznimi športnimi dvoranami ljudem pokazali žarek upanja.

"Vse to so stvari, zaradi katerih, upam, čutite notranje zadovoljstvo," je dodal predsednik države, ki je nagovor sklenil z besedami o velikem ponosu in srčnosti, ki ju športnice in športnice vzbujajo v slovenskem narodu.

V imenu športnic in športnikov je udeležence sprejema nagovorila deskarka Gloria Kotnik, prejemnica bronaste medalje v paralelnem veleslalomu na olimpijskih igrah v Pekingu. "Športniki vedno sanjamo o uspehu, a se zavedamo, da brez truda in trdega dela ni rezultatov," je dejala in dodala, da jasnim in visokim ciljem sledijo vsak dan.

Mastnak, Zajc, Hrovat in Bogataj uživali na Večeru šampionov

Končno znova zabava v živo

Zvečer je v Unionski dvorani v Ljubljani potekal še t. i. Večer šampionov Smučarske zveze Slovenije, na katerem so razglasili najboljše tekmovalke in tekmovalce v pretekli sezoni.

Največje zvezde so bili dobitniki olimpijskih kolajn na čelu z dvakratno olimpijsko prvakinjo, smučarsko skakalko Uršo Bogataj.

Kipec bloškega smučarja za izjemne dosežke so poleg nje prejeli še Nika Križnar, Ema Klinec, Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Cene Prevc in Lovro Kos ter vse tri skakalne ekipe – ženska, moška in mešana.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan skakalcev Peter Prevc je povedal, da čeprav je treba zaradi prireditve kakšne načrte obrniti na glavo, je na koncu vedno lepo. "V bistvu je oboje. Po eni strani je malo 'smotano', ker je treba vnaprej načrtovati, prilagoditi treninge, ampak takoj, ko se začne, je pa super. Vidiš športnike, s katerimi se med sezono spremljaš le prek zaslonov in različnih omrežjih, zdaj se pa tukaj končno lahko tudi kaj pogovoriš," je dejal najstarejši med brati Prevc.

Krovna zveza je nagradila tudi alpska smučarja Žana Kranjca in Andrejo Slokar, deskarja Glorio Kotnik in Tima Mastnaka, smučarski tekačici Anamarijo Lampič in Evo Urevc ter nordijsko kombinatorko Emo Volavšek.

"Prireditev je vedno neke vrste krona na koncu sezone. Priložnost, da se športnice in športniki s svojimi partnerji lepo oblečejo, pridejo in se poveselijo, da jim oddamo čast in priznanje ter na koncu končamo z dobro zabavo. Vsi smo veseli, da je po dveh letih premora spet napočil trenutek, da lahko to izpeljemo v živo," je povedal predsednik SZS-ja Enzo Smrekar.

Slavnostni sprejem junakov zime in Večer šampionov v Unionski dvorani v Ljubljani