Marcel Hirscher si je na prvi progi prismučal konkretno prednost, ki jo je v finalu brez večjih težav zadržal. Foto: Reuters
Marcel Hirscher si je na prvi progi prismučal konkretno prednost, ki jo je v finalu brez večjih težav zadržal. Foto: Reuters

29-letni avstrijski šampion se po virozi zdaj že bolje počuti. Po srebru na veleslalomu je s prvo postavitvijo na slalomu opravil imenitno. Smučal je v svojem ritmu in takrat, ko mu to uspe, prave konkurence nima. S pravo slalomsko poezijo je konkurenco pustil daleč zadaj. Manj kot sekundo (0,56) je za njim zaostal le Francoz Alexis Pinturault.

Zadnjih pet slalomistov v finalu
Hirscher izenačil Stenmarka

Hirscher je lovil še tretji naslov slalomskega svetovnega prvaka. Edini alpski smučar v zgodovini v moški konkurenci, ki se poleg njega ponaša s tremi naslovi svetovnega prvaka v slalomu, je sloviti Šved Ingemar Stenmark.

V finalu sta se torej za zlato kolajno udarila zgolj Pinturault in Hirscher. Francoz je bil sicer na dobri poti, a je nato v srednjem delu proge storil veliko napako, ki ga je stala stopničk. Na koncu se je moral zadovoljiti s četrtim mestom (+0,93).

Hirscher se je na progo podal s sekundo in 36 stotinkami naskoka pred Mattom. Prednost se je sicer vztrajno topila, a avstrijski šampion je smučal brez napak, storil je dovolj, da je v cilj prismučal s prednostjo 65 stotink sekunde.

Neverjetno vse skupaj, da sem osvojil še eno zlato na mogoče svojem zadnjem prvenstvu.

Marcel Hirscher

Hirscher mogoče zadnjič na SP-ju?
"Mislim, da je bilo tudi z mojo virozo danes veliko bolje kot pred štirimi dnevi. Rad bi se zahvalil svoji ekipi, ki mi je omogočila to, kar se je danes zgodilo. Res so garali za to, da so me pripeljali do tega, da sem bil sploh na startu današnje tekme," je dejal Hirscher, ki je omenil tudi možnost, da je to prvenstvo njegovo zadnje. "V finalu sem vedel, da Alexis ni prevzel vodstva, ampak še vedno sem moral dobro zvoziti, preživeti vse luknje in grbine ter napasti pred ciljem. Neverjetno vse skupaj, da sem osvojil še eno zlato na mogoče svojem zadnjem prvenstvu," je dodal.

Nastop Hadalina v prvi vožnji

Kranjec v finalu pridobil devet mest
Od Slovencev se je v finale uvrstil le Žan Kranjec, ki je bil po prvi vožnji 26., v drugi pa je nato pridobil devet mest in je bil na koncu 17. Štefan Hadalin je navdušil v Areju s srebrno medaljo na alpski kombinaciji, ko je bil po smuku 30., nato pa je izjemno smučal na slalomskem delu, ko je imel najboljši čas. Na specialnem slalomu pa so se želje po vrhunski uvrstitvi hitro razblinile, saj je Hadalin hitro napravil veliko napako. Po zdrsu, ko se je komaj rešil pred odstopom, ni bil konkurenčen več najboljšim in v cilj je prišel z visokim zaostankom skoraj sedmih sekund in pol, s čimer je imel 39. čas. "Po vertikali sem se morda malo preveč pomaknil nazaj. Nisem odločno napadel vrat in me je, kot pravimo v smučarskem žargonu, odrezalo. Poskusil sem se boriti do cilja. Tudi srednja sekcija je bila odlična, glede na to, da sem štartal z ničle. Žal se mi je pripetila napaka, iz katere se je treba nekaj naučiti, in naslednjič je treba iti v tako tekmo bolje," je po nastopu povedal za TV Slovenija.

Jakob Špik, ki se je na tekmo prebil skozi kvalifikacije, je zaostal dobrih pet sekund in zasedel 33. mesto.

Hirscher v smehu: Kar žarim od zdravja

Žan si je v prvem teku po slabi progi naredil izhodišče, v drugo pa peljal odlično. Ima drugi čas drugega teka, napredoval je. Z njegovim napredkom v slalomu v letošnji zimi moramo biti zadovoljni. Tako da ima dve zelo močni disciplini.

Klemen Bergant, trener

Bergant opisal realnost slovenskih tehničnih disciplin
"Vsi trije so poskušali smučati na svoji ravni. Štefanu to ni uspelo, zelo hitro v prvem teku je naredil napako. To se pač zgodi. Žan si je v prvem teku po slabi progi naredil izhodišče, v drugo pa peljal odlično. Ima drugi čas drugega teka, napredoval je. Z njegovim napredkom v slalomu v letošnji zimi moramo biti zadovoljni. Tako da ima dve zelo močni disciplini. Špik je na drugem svetovnem prvenstvu, med obema je bil poškodovan. Letos je naredil majhne korake naprej. V evropskem pokalu je bil prvič v karieri med deset, dobil je nekaj priložnosti v svetovnem pokalu. Upam, da se tema dvema fantoma čim prej pridruži še kakšen," je realnost slovenskih tehničnih disciplin opisal Klemen Bergant, glavni trener slovenskih slalomistov in veleslalomistov za svetovni pokal.

Nastop Kranjca v prvi vožnji
Finalni slalomski nastop Žana Kranjca v Areju
Pogovor z Žanom Kranjcem po slalomski tekmi
Končni vrstni red:                     
  1. M. HIRSCHER         AVT    2:05,86
  2. M. MATT             AVT      +0,65
  3. M. SCHWARTZ         AVT       0,76
  4. A. PINTURAULT       FRA       0,93
  5. R. ZENHÄUSERN       ŠVI       0,96
  6. M. FELLER           AVT       1,04
  7. C. NOEL             FRA       1,09
  8. H. KRISTOFFERSEN    NOR       1,12
  9. D. RYDING           VB        1,17
 10. S. GROSS            ITA       1,47
 ...                                   
 17. Ž. KRANJEC          SLO       2,28
Po prvi vožnji:                        
  1. M. HIRSCHER         AVT    1:00,60
  2. A. PINTURAULT       FRA      +0,56
  3. M. SCHWARTZ         AVT       1,22
  4. M. MATT             AVT       1,35
  5. M. FELLER           AVT       1,38
  6. H. KRISTOFFERSEN    NOR       1,70
  7. L. MEILLARD         ŠVI       2,07
  8. C. NOEL             FRA       2,18
  9. C. HIRSCHBÜHL       AVT       2,22
 10. A. MYHRER           ŠVE       2,28
...                                    
 26. Ž. KRANJEC          SLO       4,40
 33. J. ŠPIK             SLO       5,07
 39. Š. HADALIN          SLO       7,48
Odstop: Yule, Rodeš, Lizeroux ...      
Hirscher izenačil dosežek Stenmarka