Štefan Hadalin je nepričakovani slovenski junak Areja. Poskrbel je za peto slovensko (moško) medaljo na svetovnih prvenstvih, drugo srebrno. V kombinaciji še noben Slovenec ni osvojil medalje na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Štefan Hadalin je nepričakovani slovenski junak Areja. Poskrbel je za peto slovensko (moško) medaljo na svetovnih prvenstvih, drugo srebrno. V kombinaciji še noben Slovenec ni osvojil medalje na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Slalomski nastop Hadalina in Pinturaulta

Veliko presenečenje je pripravil 23-letni Vrhničan na prizorišču 45. svetovnega prvenstva. Nihče ga ni uvrščal med favorite, toda v celoti je izkoristil ponujeno. Po smuku je namreč pristal na 30. mestu, kar je pomenilo, da je šel prvi na slalomsko progo. Postavil je najboljši čas slaloma, v skupnem seštevku pa mu je bil kos le Pinturault, ki je bil 24 stotink hitrejši in je prvič osvojil zlato medaljo na svetovnih prvenstvih.

Štefan Hadalin je odprl slalomski del kombinacije in izkoristil lepo progo. Nobene napake ni naredil, bil je zelo hiter. V skupnem seštevku mu je bil kos le Alexis Pinturault. Foto: Reuters
Štefan Hadalin je odprl slalomski del kombinacije in izkoristil lepo progo. Nobene napake ni naredil, bil je zelo hiter. V skupnem seštevku mu je bil kos le Alexis Pinturault. Foto: Reuters

To je tvoja priložnost, izkoristi jo!
"Brez besed sem. Ne morem ničesar povedati," je bil - povsem v slogu včeraj zlate smukačice Ilke Štuhec - sprva šokiran Hadalin, ki je končal 18-letno sušo slovenskega moškega smučanja na SP-jih (Mitja Kunc je bil leta 2001 bronast v slalomu). Ko je lahko zadihal, je povedal: "Po tisti napaki na smuku sem mislil, da ne bo dovolj za trideseterico, a se je izšlo. Vedel sem, da na slalomu pogoji ne bodo dobri za višje številke, rekel sem si, to je tvoja priložnost, izkoristi jo." Več o odzivih iz slovenskega tabora preberite tukaj.

Smukači povsem pogoreli
Zanimivo je, da je Pinturault zlato osvojil kljub poškodbi kolena, ki jo je staknil na ciljnem skoku na smuku, zaradi česar ni mogel normalno hoditi. "Res sem vesel. Dolg dan je bil, naporen, a je bilo vredno. Moral sem počakati do konca, ker nikoli ne veš, kdo od smukačev lahko preseneti." Na verjetno zadnji kombinacijski tekmi v zgodovini svetovnih prvenstev so se morali Avstrijci (Marcel Hirscher, prvak v Vailu 2015, ni tekmoval) zadovoljiti z bronasto medaljo Marca Schwarza, ki je dobil edino alpsko kombinacijo te sezone v Wengnu. Dolg in naporen dan specialistom za hitre discipline ni prinesel sreče. Tudi Italijan Dominic Paris, ki je bil najhitrejši po smuku, se naposled na načeti slalomski progi ni znašel in je nazadoval na 9. mesto.

Odlična gledanost nedeljskega smuka

Prenos ženskega smuka si je v nedeljo na TV SLO 2 v povprečju ogledalo 19,7 odstotka oziroma 369.900 gledalcev, starih nad 4 leta, kar predstavlja v povprečju 58 odstotkov takratnih gledalcev televizije. Najvišja gledanost je bila ob nastopu Ilke Štuhec, ko je tekmo spremljalo 429.700 gledalcev.

Smukaški nastop Štefana Hadalina

Hrobat rešil Hadalina
Hadalin, pred tremi leti mladinski svetovni prvak v kombinaciji, se je izjemno pogumno lotil smuka. Priznal je, da je tvegal več kot na treningih, a plačal tudi davek, saj mu je napaka v spodnjem delu vzela kar nekaj hitrosti. Trepetal je za 30. mesto in ko ga naposled nihče ni izrinil iz trideseterice (zahvalil se je lahko tudi Mihi Hrobatu, ki je zaradi napake zaostal za njim), je bil že postavljen eden izmed temeljev za končni uspeh.

V cilju slaloma ni dajal vtisa srečnega človeka
Slovenski ljubitelji smučanja so po smuku zato težko čakali, da bo ura 16.00, saj so slutili, da se "pelje" nova medalja. V cilju slalomske preizkušnje Hadalin sicer ni dajal vtisa, da mu je uspelo kaj posebnega, njegova gesta z rokami je nakazovala, da je bilo vse skupaj tako-tako. Toda favorizirani Alexis Pinturault je bil na postavitvi svojega trenerja skupno le 24 stotink hitrejši, nato pa sta zaostala tako Marco Schwarz kot Victor Muffat Jeandet. Ko Hadalina ni premagal niti branilec naslova Luca Aerni (osvojil je le osmo mesto), je bilo že v veliki meri jasno, da bo to dovolj za medaljo.

V torek ekipna tekma z rezervno postavo
Tekma je bila tudi psihično naporna. Začela se je z enourno zamudo, saj so imeli prireditelji spet težave z vremenom. Smučarji so morali na rezervni štart, posledično so (v nasprotju z žensko tekmo) skrajšali tudi slalom, da slalomisti ne bi bili preveč privilegirani. Svetovno prvenstvo se bo v torek nadaljevalo z ekipno tekmo ob 16. uri. Za Slovenijo bodo smučali Ana Bucik, Maruša Ferk, Jakob Špik in Tijan Marovt. Prvi tekmec bo Slovaška, ob uvrstitvi v četrtfinale pa bržkone Avstrija. Nastop je odpovedala ameriška reprezentanca.

Končni vrstni red:                     
  1. A. PINTURAULT      FRA   1:47,71  
  2. Š. HADALIN         SLO     +0,24  
  3. M. SCHWARZ         AVT      0,46  
  4. R. TONETTI         ITA      0,67  
  5. L. STRASSER        NEM      0,80  
  6. V. MUFFAT JEANDET  FRA      0,81  
  7. M. CAVIEZEL        ŠVI      0,86  
  8. L. AERNI           ŠVI      1,02  
  9. D. PARIS           ITA      1,51  
 10. F. MONSEN          ŠVE      1,63  
 11. B. BENNETT         ZDA      1,88  
 12. D. DANKLMAIER      AVT      1,89  
 ...                                   
 24. K. KOSI            SLO      2,39  
 33. M. HROBAT          SLO      3,66  
Odstop v slalomu: Kline (26. po smuku).
Po smuku:                            
  1. D. PARIS           ITA   1:07,27
  2. R. COCHRAN SIEGLE  ZDA     +0,02
  3. A. A. KILDE        NOR      0,38
  4. V. KRIECHMAYR      AVT      0,44
   . C. INNERHOFER      ITA      0,44
  6. M. CASSE           ITA      0,52
  7. C. JANKA           ŠVI      0,60
  8. M. CAVIEZEL        ŠVI      0,63
  9. A. SEJERSTED       NOR      0,67
 17. K. KOSI            SLO      1,03
 21. M. SCHWARZ         AVT      1,25
 23. V. MUFFAT JEANDET  FRA      1,49
 24. A. PINTURAULT      FRA      1,52
 26. B. KLINE           SLO      1,59
 30. Š. HADALIN         SLO      1,88
 34. M. HROBAT          SLO      2,05
Hadalin končal 18-letno slovensko sušo v moškem smučanju
Sanjski dan Hadalina v Areju