James Crawford je Kanadi prismučal drugo zlato superveleslalomsko medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
James Crawford je Kanadi prismučal drugo zlato superveleslalomsko medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Razlike na drugi tekmi alpskih smučarjev v Courchevelu so bile zelo majhne. Na koncu je bilo prvih 12 tekmovalcev znotraj sekunde, obračun za naslov svetovnega prvaka pa je odločila stotinka. Crawford je presenetljivo ugnal konkurenco in dosegel uspeh kariere. Kilde je s srebrom dobil prvo medaljo na svetovnih prvenstvih, z bronom pa je drugo kolajno na domačem svetovnem prvenstvu osvojil Alexis Pinturault, ki je bil zlat v kombinaciji.

"Iskreno povedano, komaj verjamem, kar se dogaja. Smučal sem najbolje, kar znam. Želel sem imeti enak pristop na celotni progi. Nisem čutil, da bi bil utrujen ali da bi izgubil ritem. V spodnji del, kjer je bilo nekoliko bolj zahtevno in strmo, mi je uspelo prinesti enako intenzivnost kot zgoraj in se je izšlo. Od majhnega sem sanjal o zmagi na tekmi, da se je to zgodilo na svetovnem prvenstvu, pa je res neverjetno. Imel sem nekaj sreče. Če bi znova dirkali, bi verjetno zmagal Kilde, ki je eden najboljših na svetu. Zelo ga spoštujem," je bil presenečen in presrečen Crawford.

Kilde zgrešil zlato za 27 centimetrov

"To je klasičen primer, da gre za brutalen, a neverjeten šport," je dejal Kilde, ki je le prišel do svoje prve medalje na SP. "Gre za majhne razlike. Imate fanta, ki še nikoli ni zmagal, pride in osvoji zlato. To je briljantno."

"Seveda, da sem razočaran, ko sem zmago zgrešil za 27 cm. To je težko, a na to moram gledati pozitivno in se osredotočiti na nedeljo, na smuk, danes pa bom vseeno užival. Osvojil sem svojo prvo medaljo na svetovnem prvenstvu in to je neverjetno. Želim si zlato medaljo, vendar je to zelo dober začetek," je še dejal Kilde.

Končni vrstni red:                     
 1. J. CRAWFORD        KAN      1:07,22
 2. A. A. KILDE        NOR        +0,01
 3. A. PINTURAULT      FRA         0,26
 4. M. ODERMATT        ŠVI         0,37
 5. R. HAASER          AVT         0,58
 6. M. SCHWARZ         AVT         0,59
 7. A. S. SEJERSTED    NOR         0,62
 8. L. MEILLARD        ŠVI         0,65
 9. B. SEGER           KAN         0,67
  . A. SANDER          NEM         0,67
11. J. READ            KAN         0,70
12. V. KRIECHMAYR      AVT         0,87
...                                    
25. R. AŽNOH           SLO         1,73
28. M. HROBAT          SLO         1,93
31. N. NARALOČNIK      SLO         2,24
Odstop: Čater, Paris, Caviezel ...     

Odermatt še čaka na prvo kolajno

31-letni Francoz je v vitrino pospravil osmo odličje na svetovnih prvenstvih, za 11 stotink pa je prehitel Odermatta, sicer prvega favorita preizkušnje, ki je v letošnji sezoni dobil štiri superveleslalome, preostala dva pa Kilde. Zato je bilo pričakovati obračun za zlato najboljših smučarjev zadnjih sezon. Švicar je razočaran obstal tik pod odrom za zmagovalce in na svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih še čaka, Norvežan pa jo je zdaj le dobil, toda zmago mu je preprečil Crawford, ki je postal drugi Kanadčan po Eriku Guayu z naslovom svetovnega prvaka v tej disciplini. Guay je bil najboljši pred šestimi leti v St. Moritzu.

25-letni smučar iz Toronta je v svetovnem pokalu še brez zmage. Trikrat je do zdaj stal na odru za zmagovalce, v superveleslalomu je bil najboljši lani v Kvitfjellu, ko je bil drugi. Največji trenutek na svoji športni poti je dočakal v Courchevelu. Nastopil je že na torkovi kombinaciji, kjer je smučal le na superveleslalomu, a se mu vožnja ni posrečila, saj je z zaostankom 14,6 postavil 14. čas.

Crawford je na velikem tekmovanju do zdaj dobil eno medaljo. Lani je bil na olimpijskih igrah v Pekingu bronast v kombinaciji. V kombinaciji je imel tudi do zdaj najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, saj je bil na zadnjem četrti. Super-G je vozil na dveh svetovnih prvenstvih in bil 14. in 36. Lani je v Pekingu zasedel šesto mesto, na olimpijskem smuku pa je bil četrti.

Najboljši štirje na progo drug za drugim

Izjemno razburljivi so bil nastopi med številkama šest in deset. Najprej je svetovni prvak iz leta 2019 v Areju Dominik Paris dobro začel, toda v srednjem delu je Italijan napravil napako in padel. Za njim se je na progo podal Odermatt, ki je bil pri drugem vmesnem času že hitrejši od tedaj vodilnega rojaka Loica Meillarda. V spodnjem delu je še nekaj pridobil in z 28 stotinkami prednosti prišel na prvo mesto.

Takoj za njim je na domači strmini še enkrat odlično superveleslalom odpeljal Pinturault. Na vseh vmesnih časih je bil hitrejši od Švicarja, le v zadnjem sektorju je bil nekoliko počasnejši, s čimer je za 11 stotink prehitel najboljšega smučarja zadnjih dveh zim. Še bolje je odpeljal Kilde, ki je šel na progo za njim. Odličen je bil v zgornjem delu, kjer je bil najhitrejši v prvih dveh sektorjih. Spodaj je nekoliko izgubil, vseeno pa se je ob prihodu v cilj ob njegovem imenu izpisala številka ena.

Nastopa Kildeja in Crawforda na superveleslalomu na SP-ju

Toda vodstvo je bilo kratkotrajno. 25 stotink je bil hitrejši od Francoza, toda v spodnjem delu je izgubil ravno toliko, da ga je s prvega mesta takoj zatem izrinil Crawford. Kanadčan je začel nekoliko zadržano, toda odlično stopnjeval svoj ritem. Natančen je bil v zavojih v srednjem delu in spodaj, kjer je bil v obeh sektorjih najhitrejši. Na koncu je bil za vsega stotinko hitrejši od Norvežana.

Na vmesnih časih sta bila nato v zgornjem delu od Crawforda hitrejša branilec naslova Vincent Kriechmayr in Adrian Smiseth Sejersted, toda v nadaljevanju proge sta naredila več napak. Norvežan je bil sedmi, Avstrijec pa le 12. Po tretjem merjenju se je z zeleno obarval čas ob imenu Marca Schwarza, ki pa je v spodnjem delu delal napake in na koncu zasedel šesto mesto.

Ažnoh na 25. mestu najboljši Slovenec

Od slovenske četverice je najbolje svoje delo opravil Rok Ažnoh. Mladinski svetovni prvak v smuku je zaostal 1,73 sekunde in v cilj prišel na 25. mesto. Miha Hrobat je napravil veliko napak, si prismučal 1,93 sekunde zaostanka in bil 28. Nejc Naraločnik je bil počasnejši 2,24 sekunde, s čimer je bil 31., Martin Čater pa je napravil napako v srednjem delu in odstopil.

"S pristopom sem lahko veliko bolj zadovoljen kot na kombinaciji. So še bile napake v mojem nastopu, je pa to bil približek tistega, kar že kažem na tekmah evropskega pokala in treningih. Svoj današnji nastop lahko ocenim s pozitivno oceno. V primerjavi z mladinskim prvenstvom je malo več nervoze, ker je vseeno veliko kamer okoli tebe in te vsi gledajo. Proga je veliko zahtevnejša, vse gre bolj zares, sem pa bolj vesel, da lahko tukaj tekmujem," je za TV Slovenija dejal Ažnoh, ki bo izpustil nedeljski smuk, bodo pa na njem nastopili preostali trije.

“Izplen tudi tokrat ni tak, kot smo si ga želeli. Moram pohvaliti Roka. Dober pristop in nekaj minimalnih napak. Pri drugih je bil viden napredek in želja. Bilo je bolj napadalno, kar smo se pogovarjali, vendar na žalost Miha znova z veliko napako. Sicer bi verjetno lahko bil blizu petnajsterice, kar bi pomembno pripomoglo za točke. Martin z napako, a bolj samozavesten nastop. Nejc pa preveč tipajoče v zadnjem delu. A nasploh pristop boljši in upam, da se bo na smuku vse skupaj seštelo,” je dodal glavni slovenski trener Grega Koštomaj.

Crawford še ni dočakal zmage v svetovnem pokalu, zato pa je postal svetovni prvak