Marta Bassino je drugič postala svetovna prvakinja. Foto: AP
Marta Bassino je drugič postala svetovna prvakinja. Foto: AP

Dobre volje je lahko tudi edina slovenska predstavnica Ilka Štuhec, ki je osvojila 12. mesto. Najboljša slovenska smučarka je namreč najhitreje opravila tako s prvim kot z drugim sektorjem, ki sta bila po okusu smukačic. Po polovici nastopa je imela tako pred novo svetovno prvakinjo Marto Bassino kar 72 stotink prednosti. V tehničnem delu je pričakovano precej izgubila, kar jo je na koncu pripeljalo na 12. mesto. Medalja ji je ušla za slabe pol sekunde.

Superveleslalom Ilke Štuhec

Napadati je treba vsak zavoj
"Vedela sem, kaj moram narediti, da moram napasti, kar sem tudi storila. Po prvem vmesnem času sem malo popustila in nisem več tako napadala, saj sem bolj ohranjala linijo. Danes je bil en zavoj dovolj, da si izgubil hitrost, ki je nisi mogel več dobiti nazaj vse do cilja. Nekateri deli so bili dobri, videla sem, da bo tudi na smuku treba napadati čisto vsaka vrata in zavoj," je Ilka Štuhec strnila misli za TV Slovenija Njen vrhunec – smuk – bo na sporedu v soboto.

Italijanka zgoraj zelo rezervirano
Bassino je v zgornjem drsalnem delu smučala zelo rezervirano (dosegla je le 31. čas od le 37 tekmovalk!), nato pa je kot blisk smučala v spodnjem delu, kjer je hitro topila zaostanek za Američanko Mikaelo Shiffrin in jo na koncu prehitela za 11 stotink sekunde. Bassino je dosegla najhitrejši čas tako tretjega kot četrtega sektorja.

Zlati nastop Marte Bassino

Konec slabšega niza na velikih tekmovanjih
Najboljša smučarka te zime Mikaela Shiffrin je lahko zadovoljna tudi z drugim mestom. V svetovnem pokalu v zadnjih dveh sezonah prevladuje, a tega v istem obdobju ni zmogla prekovati v medalje na največjih tekmovanjih. Na olimpijskih igrah je v Pekingu namreč ostala celo brez medalje, na uvodni disciplini tega prvenstva − kombinaciji − pa je odstopila tik pred ciljem.

Presenečenji na tretjem mestu
Dve smučarki sta osvojili bronasto medaljo, po 33 stotink sta namreč zaostali Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie in Avstrijka Cornelia Hütter, ki sta pripravili manjše presenečenje. V zelo izenačeni tekmi sta namreč ugnali nekatere bolj izrazite favoritinje: Ragnhold Mowinckel (+0,36) je bila peta, Lara Gut Behrami (+0,37) šesta, zlata iz kombinacije Federica Brignone (+0,55) pa je bila osma. Vmes na sedmem mestu najdemo še Alice Robinson. Smučarka iz Nove Zelandije je nastopila s številko 30 in je bila zadnja, ki je ogrozila sam vrh. Bila je na poti celo do medalje, a je tik pred ciljem naredila napako, ki jo je stala nekaj dragocenih desetink.

Ilka Štuhec odlična na smukaških delih, zdaj jo najbolj skrbi poškodba mame

Končni vrstni red

 1. M. BASSINO          ITA     1:28,06
 2. M. SHIFFRIN         ZDA       +0,11
 3. K. V. LIE           NOR        0,33
  . C. HÜTTER           AVT        0,33
 5. R. MOWINCKEL        NOR        0,36
 6. L. GUT BEHRAMI      ŠVI        0,37
 7. A. ROBINSON         NZL        0,54
 8. F. BRIGNONE         ITA        0,55
 9. T. WORLEY           FRA        0,58
10. M. GISIN            ŠVI        0,69
11. S. GOGGIA           ITA        0,76
12. I. ŠTUHEC           SLO        0,78
13. J. HÄHLEN           ŠVI        0,80
14. L. GAUCHE           FRA        0,92
15. E. CURTONI          ITA        1,01
Marta Bassino do uspeha kariere, Shiffrinova zadovoljna s srebrom