Mikaela Shiffrin bo novo sezono (s številko ena!)  v soboto ob 10.15 začela s slalomom v Leviju. Na tem finskem prizorišču je bila že štirikrat najboljša. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin bo novo sezono (s številko ena!) v soboto ob 10.15 začela s slalomom v Leviju. Na tem finskem prizorišču je bila že štirikrat najboljša. Foto: Reuters

"Tekmovanj se veselim. Vprašanje je, kakšna občutja me preplavljajo ob tem, da bom po dolgem času spet začela tekmovati. Ne vem. Občutek imam, kot da se odpravljam na počitnice. Včasih sem drugače razmišljala, zdaj pa sem hvaležna, da sem lahko tukaj, in komaj čakam, da se s starta poženem med slalomska vratca," je po videokonferenci povedala Shiffrinova, ki ni tekmovala od 26. januarja, ko je v Banskem zmagala na superveleslalomski tekmi. Tragična smrt njenega očeta Jeffa jo je šokirala, zato se je umaknila z belih strmin. Načrtovala je, da se bo vrnila marca v Areju, toda zaradi epidemije se je sezona končala predčasno.

Tekmice so to izkoristile in pobrale globuse. Male in velikega. "Zaslužile so si jih. Kdor želi osvojiti globus, mora biti hiter, predvsem pa sodelovati na tekmah."

Shiffrin ob vrnitvi na tekmovanja: Kot bi šla na počitnice
Sorodna novica Druga zmaga Shiffrinove v Banskem, Ilka Štuhec daleč od deseterice

Američanka je zaradi težav s hrbtom izpustila tudi letošnji ledeniški uvod v Söldnu. Poškodba je že preteklost in zdaj je zelo hvaležna, da bo v Leviju lahko stala na startu. Dvakratna olimpijska prvakinja in petkratna svetovna prvakinja je v zadnjih treh trenirala predvsem slalom, v Copper Mountainu so ji šli zelo na roko, zato se je odločila, da bo naslednjega jelena za zmago v Leviju poimenoval Copper. Prireditelji v Leviju zmagovalcem slalomov namreč simbolično podarijo severnega jelena. Shiffrinova ima že štiri: Rudolpha (2013), Svena (2016), Mr. Gruja (2018) in Ingemarja (2019)

Katerih tekem se bo udeležila v nadaljevanju sezone, še ne more reči. Zagotovo bo kakšne postaje izpustila, pravi tudi, da skupni seštevek za razliko od prejšnjih sezon tokrat ne bo v ospredju. Posebnih pričakovanj za zdaj nima. Primerjav s tekmicami v pripravljalnem obdobju ni imela.

Štartna lista za sobotni slalom:
 1  M. SHIFFRIN       ZDA
 2  M. GISIN          ŠVI
 3  W. HOLDENER       ŠVI
 4  K. TRUPPE         AVT
 5  P. VLHOVA         SLK
 6  K. LIENSBERGER    AVT
 7  C. MAIR           AVT
 8  K. LYSDAHL        NOR
 9  I. CURTONI        ITA
10  L. ST. GERMAIN    KAN
11  L. DÜRR           NEM
12  K. HUBER          AVT
13  B. SCHILD         AVT
14  K. GALLHUBER      AVT
15  M. F. HOLTMANN    NOR
...
19  M. HROVAT         SLO
25  A. BUCIK          SLO
47  N. DVORNIK        SLO

V Leviju, kjer letos moški ne bodo tekmovali, bosta ta konec tedna (sobota, nedelja, začetek ob 10.15, finale ob 13.15) dva slaloma. Od Slovenk bodo nastopile Meta Hrovat (imela bo številko 19), Ana Bucik (25) in Neja Dvornik (47). Prenos bo na TV SLO 2. Svetovni pokal se bo nadaljeval 26. novembra s paralelno tekmo v Lechu.

Švedinj ne bo na štartu, ker je bil trener pozitiven
Na startu obeh tekem v Leviju ne bo švedskih reprezentantk, ki so v osamitvi, potem ko je bil glavni trener Christian Thoma ob prihodu v Levi pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Namesto na progo se je v izolacijo v hotelsko sobo preselila tudi članica elitne slalomske sedmerice in aktualna svetovna podprvakinja Anna Swenn Larsson.

Dogodek že sproža številne kritike. "Zakaj so potem vse testirali? Kako se lahko zgodi, da morajo zaradi pozitivnega testa trenerja prav vsi tekmovalci določene reprezentance v osamitev, čeprav so imeli negativne teste? Je to pošteno," se sprašuje Italijanka Federica Brignone, ki zahteva enakopravna pravila: "Zakaj lahko potem ekipa v nogometu, kjer je telesni stik med igralci, še naprej igra kljub posameznemu pozitivnemu testu?"

Shiffrinova po 300 dneh spet v svetovnem pokalu