Za toliko je dosegla 70. zmago v karieri: Mikaela Shiffrin je v finalu z izjemnim smučanjem poskrbela za prvo slavje v sezoni. Foto: Reuters
Za toliko je dosegla 70. zmago v karieri: Mikaela Shiffrin je v finalu z izjemnim smučanjem poskrbela za prvo slavje v sezoni. Foto: Reuters

Sobota je bila v skladu s tradicijo zasedena za uvodno žensko veleslalomsko preizkušnjo. Na koncu je slavila Shiffrin, ki je bila v finalu preprosto boljša od tekmic. Tedaj vodilno Vlhovo je odpihnila s prednostjo sekunde in treh desetink, zmago bi ji lahko preprečila le še Gut-Behrami, ki je imela po prvi vožnji dve stotinki prednosti.

Končni vrstni red:                     
 1. M. SHIFFRIN       ZDA      2:07,22 
 2. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI        +0,14 
 3. P. VLHOVA         SLK         1,30 
 4. K. LIENSBERGER    AVT         1,39 
 5. T. TVIBERG        NOR         1,45 
 6. M. HROVAT         SLO         1,59 
 7. V. GRENIER        KAN         1,85 
 8. T. WORLEY         FRA         2,06 
 9. N. O'BRIEN        ZDA         2,31 
10. R. SIEBENHOFER    AVT         2,38 
...                                    
14. A. SLOKAR         SLO         2,48 
22. T. ROBNIK         SLO         3,48 
31. A. BUCIK          SLO              
53. N. DVORNIK        SLO              
                                       
Odstop: Brignone                       
       
Po 1. vožnji:                          
 1. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI      1:02,80 
 2. M. SHIFFRIN       ZDA        +0,02 
 3. S. BRUNNER        AVT         0,54 
 4. K. LIENSBERGER    AVT         0,63 
 5. V. GRENIER        KAN         0,74 
 6. P. VLHOVA         SLK         0,81 
 7  A. ROBINSON       NZL         0,90 
 8. M. HROVAT         SLO         0,98 
 9. A. SLOKAR         SLO         1,16 
10. R. HAASER         AVT         1,30 
...                                    
30. T. ROBNIK         SLO         2,58 
31. A. BUCIK          SLO         2,61 
53. N. DVORNIK        SLO         4,22 
                                       
Odstop: Bassino, Gasienica-Daniel, Cur-
        toni ...                       

Čeprav je v zgornjem delu naredila manjšo napako, po kateri je izgubila 12 stotink, je Švicarka v srednjem delu proge smučala izjemno in si znova nabrala nekaj zaloge prednosti (24 stotink). V spodnjem delu je ta skopnela na vsega stotinko, v zadnjih zavojih je bila preprosto prepočasna, da bi mlajši Američanki speljala zmago, ciljno črto je prečkala z zaostankom 14 stotink. Vlhova je bila tretja.

Shiffrin super srečna
"Pomemben je močan začetek sezone. Sem super srečna. Danes mi je bilo v užitek smučati. Ne morem razložiti, kako dober občutek je bil smučati na tem hribu. Hvala, Sölden,"
je bila navdušena Shiffrin.

"Prezgodaj je, ko začnemo tekmovati že oktobra, ko si rečeš 'O, moj bog, a že gremo.' A včasih na tej tekmi ni takšnega pritiska, nekateri to tekmo jemljejo kot trening. Na tej strmini moraš res napasti in tega sem se naučila na težji in na lažji način. Danes je bilo dobro," je še dejala.

V finalu tri Slovenke, Hrovat najboljša
Od Slovenk se je v prvi vožnji najbolje odrezala Meta Hrovat, ki je bila ob Vlhovi nekaj časa edina, ki je za vodilno Švicarko zaostala manj kot sekundo. Z zaostankom 98 stotink je osvojila 8. mesto, izjemna Andreja Slokar je s štartno številko 29 skočila tik za njo (+1,16). Slabše sta se odrezali Tina Robnik in Ana Bucik, obe sta ciljno črto prečkali povsem na repu razvrstitve. Robnik je zaostala za 2 sekundi in 58 stotink, Bucik je bila še tri stotinke počasnejša. Kot zadnja Slovenka se je v prvi vožnji po Rettenbachu spustila Neja Dvornik s štartno številko 55, njen zaostanek je bil še večji (+4,22). V finale se je skozi šivankino uho uspelo uvrstiti le Tini Robnik, ki je zasedla 30. mesto. Bucik je bila 31., Dvornik 53.

V finalu je Tina Robnik pridobila kar osem mest in je preizkušnjo končala na 22. mestu, Andreja Slokar je pet mest izgubila in je bila 14., Meta Hrovat pa je s 6. mestom izenačila svojo najboljšo uvrstitev na ledeniku Rettenbach.

Prva zmaga za Mikaelo Shiffrin v Söldnu

"Led je prebit, navijači so, prva tekma je mimo. S svojim smučanjem sem, s tehničnega vidika, sploh s prvo vožnjo, zadovoljna. Ampak manjka mi tisti popolni napad, ki ga je treba prikazati za rezultat na najvišji ravni. Vem, česa sem sposobna, a moram biti potrpežljiva, saj se stvari ne zgodijo čez noč. Letos je ob vseh teh navijačih vzdušje drugačno. Res je lepo videti, da ljudje uživajo ob gledanju smučanja," je dejala Meta Hrovat.

Zadovoljna je bila tudi Andreja Slokar: "Vesela sem, da je prva tekma mimo, da gre malo stresa proč. Prvič sem tekmovala med trideseterico s publiko in lepi občutki so, ko prideš v cilj. Drugo vožnjo sem začela precej dobro, bolje kot prvo. Potem pa ne vem, kaj se je zgodilo. V strmini mi gre najbolje in ravno tu sem smučala daleč najslabše, kar je zelo čudno. Mislim, da sem si samo želela preveč in se ob tem uštela."

Meta Hrovat se je v prvi vožnji uvrstila med najboljših deset, v finalu je osvojila 6. mesto, s čimer je izenačila svojo najboljšo uvrstitev v Söldnu. Foto: EPA
Meta Hrovat se je v prvi vožnji uvrstila med najboljših deset, v finalu je osvojila 6. mesto, s čimer je izenačila svojo najboljšo uvrstitev v Söldnu. Foto: EPA

Polom Italijank
Italijanke so v uvodu sezone popolnoma razočarale. Najboljša je bila na 16. mestu Sofia Goggia, ki je bila po prvi vožnji 22. V finale se je sicer uvrstila še Federica Brignone, ki pa je nato odstopila. Marta Bassino in Elena Curtoni sta odstopili že v prvem delu.

Nastopi Mete Hrovat, Tine Robnik in Andreje Slokar v 1. vožnji Söldna
Nastop Tine Robnik v finalu Söldna
Slokar in Hrovat v finalu Söldna
Zadnje tri finalistke v Söldnu