Martin Čater je v prekrasnem zimskem dnevu v Val d'Iseru postal tretji Slovenec z zmago na smukih za svetovni pokal. Andrej Jerman ima dve zmagi, Boštjan Kline eno. To je tudi 27. zmaga za moško alpsko smučanje. Foto: EPA
Martin Čater je v prekrasnem zimskem dnevu v Val d'Iseru postal tretji Slovenec z zmago na smukih za svetovni pokal. Andrej Jerman ima dve zmagi, Boštjan Kline eno. To je tudi 27. zmaga za moško alpsko smučanje. Foto: EPA
Izidi prvega smuka sezone:               
 1. M. ČATER          SLO 2:04,67
 2. O. STRIEDINGER    AVT   +0,22
 3. U. KRYENBUHEL     ŠVI    0,27
 4. A.-A. KILDE       NOR    0,36
 5. J. CLAREY         FRA    0,42
 6  B. FEUZ           ŠVI    0,53
 7. S. SANDER         NEM    0,57
 8. M. MAYER          AVT    0,59
 9. R. BAUMANN        AVT    0,60
10. D. PARIS          ITA    0,62
11. N. ALLEGRE        FRA    0,69
12. M. FRANZ          AVT    0,79
13. R. COCHRAN-SIEGLE ZDA    0,81
...                              
28. B. KLINE          SLO    1,56
53. M. HROBAT         SLO    3,26

Neverjetno, kako se je razpletel uvodni smuk sezone, na katerem je bilo treba prikazati pravo mero ravnovesja med agresivnostjo in mehkobo. Kazalo je, da bo prvo zmago kariere slavil Otmar Striedinger, toda proga je tudi tistim z višjimi številkami omogočala hiter nastop. Čater je (zaradi nekaj prekinitev; skupil jo je predvsem Kanadčan Cameron Alexander - video spodaj) nastopil šele dve uri po začetku tekme, s številko 41 je ubral idealno linijo in že na vmesnih časih nakazal, da se obeta senzacija. V cilju je šokiral vse, do zdaj namreč še nikoli ni bil na stopničkah tekem svetovnega pokala (najboljši rezultat na smukih: 8. mesto v Wengnu 2019), je pa imel na treningih pred današnjo tekmo nekaj zelo hitrih odsekov ...

Takšnega razpleta ne bi pričakoval nihče
"Kljub obilici novega snega je bila proga sijajno pripravljena. Res mi je uspel izjemen nastop. Vedel sem, da sem dobro smučal, nisem pa verjel, da bo to dovolj za zmago. Upal sem na najboljšo deseterico. Včasih misliš, da si hiter, pa nisi," je povedal Celjan, ki bo čez en teden praznoval 28. rojstni dan. Avstrijec Striedinger je zaostal za 22 stotink, tretje mesto pa je osvojil Švicar Urs Kryenbühl, ki ga prav tako ni bilo pričakovati tako visoko. Stavnice bi zjutraj tistemu, ki bi napovedal takšen zmagovalni oder, najbrž ponudile kvoto milijon.

Zmagoviti nastop Martina Čatra na smuku v Val d'Iseru
Čater je poskrbel za prvo zmago slovenskih zimskih športnikov v novi sezoni. Foto: EPA
Čater je poskrbel za prvo zmago slovenskih zimskih športnikov v novi sezoni. Foto: EPA

Čater 100-odstotno v napad
"Sem zelo vesel za Martina, da je uspel prenesti kvaliteto s treninga na tekmo. Ves vloženi trud in vsa energija, sta poplačana z res enim takšnim vrhunskim rezultatom, ki se mu je zgodil danes," je fantastični dosežek varovanca pospremil izkušeni trener slovenske moške ekipe v hitrih disciplinah, Grega Koštomaj.

"Verjamem, da bo zdaj Martinu veliko lažje. Do zdaj je iskal ta občutek, zdaj ga pozna. Ko sva se pogovarjala pri kosilu, je rekel, da v bistvu ni bilo nič kaj drugačno smučanje kot ponavadi. Razlika je bila zgolj ta, da je bil odločen, da tokrat ne bo popuščal, da gre z vsem 100-odstotno v napad," je še dejal.

Kot Katja Koren v Flachauu
Izjemen rezultat Martina Čatra je seveda velika tolažba za slovensko reprezentanco v hitrih disciplinah, ki od zmage Boštjana Klineta leta 2017 (z izjemo kakšnega prebliska) ni dosegala vrhunskih rezultatov. Tudi včerajšnji superveleslalom ni nakazal, da se krivulja obrača navzgor, toda očitno so fantje pod vodstvom Koštomaja, ki je do številnih uspehov popeljal Ilko Štuhec, le naredili korak naprej. Senzacija, zelo podobna dosežku Katje Koren leta 1993 (s številko 66 je zmagala na superveleslalomu v Flachauu), je razveselila tudi Ilko Štuhec: "Jokam kot dež," je zapisala na Twitterju.

Čater vzhičen: Nepopisni občutki!

"Nepopisni občutki, ponos, poplačano delo ... Vrhunsko!" Tako je Martin Čater v prvem odzivu za Val 202 opisal izjemen uspeh.

Zdravljica v Val d'Iseru in podelitev priznanj najboljšim na smuku
Otmar Striedinger je s številko 26 takole drvel k vodstvu, ne pa tudi k zmagi. Foto: EPA
Otmar Striedinger je s številko 26 takole drvel k vodstvu, ne pa tudi k zmagi. Foto: EPA

Striedinger tragični junak
Eno najzanimivejših tekem v zgodovini svetovnega pokala je odprl zmagovalec sobotnega superveleslaloma Mauro Caviezel in imel kmalu po štartu smolo, saj je z roko zajel vratca. Vseeno je prismučal do cilja (18.), vendar si je ob udarcu poškodoval prst na roki. Odličen čas je postavil Aleksander Aamodt Kilde, toda veliko smučarjev je "grozilo", da se bodo zavihteli na vrh. Najprej je presenetil Švicar Urs Kryenbühel, nato Otmar Striedinger, ki se je že veselil, da mu je pri 29 letih le uspela premierna zmaga.

Hintzermann najboljši na vmesnih časih
Izjemno hiter je bil s številko 12 Švicar Niels Hintermann, saj je imel po treh četrtinah proge dobre pol sekunde prednosti pred Kildejem, toda na mehkem terenu mu je zagrabilo smučko in je padel. Hintermann je po mami Slovenec, v mladih letih je bil tudi član alpskega kranjskogorskega kluba. Podobno smolo je imel najhitrejši na drugem treningu Avstrijec Vincent Kriechmayr. Tudi on je imel po odličnem smučanju v srednjem delu zeleno obarvan vmesni čas, nato pa je naredil večjo napako in imel v cilju dve sekundi zaostanka. Smučarje zdaj čaka turneja v Dolomitih, za uvod hitri disciplini konec tedna na progi Saslong v Val Gardeni.

Cameron Alexander hudo padel in se poškodoval
Svetovni pokal skupno (6/38):           
 1. A. PINTURAULT     FRA        276
 2. M. ODERMATT       ŠVI        261
 3. F. ZUBČIĆ         HRV        208
 4. H. KRISTOFFERSEN  NOR        156
 5. L. BRAATHEN       NOR        155
 6. L. MEILLARD       ŠVI        145
 7. A. A. KILDE       NOR        135
 8. Ž. KRANJEC        SLO        134
 9. A. SCHMID         NEM        129
  . T. FORD           ZDA        129
...                                 
13. M. ČATER          SLO        100
53. Š. HADALIN        SLO         14
                                    
Snežna podlaga je bila v Courchevelu preveč nevarna. Progo so dopoldne polili z vodo, ker bo noč jasna, bi morala biti v ponedeljek podlaga trda. Foto: EPA
Snežna podlaga je bila v Courchevelu preveč nevarna. Progo so dopoldne polili z vodo, ker bo noč jasna, bi morala biti v ponedeljek podlaga trda. Foto: EPA

Po receptu iz prejšnjega tedna ...
Courchevel bi moral gostiti še en ženski veleslalom za svetovni pokal, vendar je novozapadli sneg organizatorje prisilil, da tekmo preložijo na ponedeljek. Podobno je bilo prejšnji teden na moškem veleslalomu v Val d'Iseru. Podlaga je bila preveč neenakomerna in prenevarna. Že v soboto so bile razmere ob sneženju zahtevne, smučarkam je močno treslo smuči.

Meta Hrovat odpotovala domov
Ponedeljkova tekma se bo v Courchevelu začela ob 10. uri, finale bo ob 13.00. Prenos bo na TV SLO 2. Nastopili bosta dve Slovenki, Tina Robnik in Ana Bucik. Meta Hrovat se je zaradi bolečin v hrbtu v soboto odpovedala finalnemu nastopu in je s svojo ekipo odpotovala domov, kjer bo čim prej skušala odpraviti težave.

Čater uvodni smuk končal sanjsko - na vrhu
Pregled ključnih dogodkov v karieri Martina Čatra