Jakov Fak je le na drugem streljanju eno tarčo pustil nepokrito. Foto: EPA
Jakov Fak je le na drugem streljanju eno tarčo pustil nepokrito. Foto: EPA

Jakov Fak je na prvem strelskem nastopu zadel vseh 5 tarč, za tedaj vodilnim Norvežanom Tarjeiem Bøjem je zaostal za sedem sekund, kar ga je uvrstilo na peto mesto. Na drugem strelišču je Fak naredil eno napako in nekaj mest izgubil.

Fak je bil na tretjem nastopu spet brez napake, s čimer je ostal v igri za vrhunski izid, vse tarče je pokril tudi na četrtem strelskem nastopu. Nasmihala se mu je kolajna, a je v zadnjem krogu v primerjavi s tretjeuvrščenim Dominikom Landertingerjem izgubil nekaj dragocenih sekund, na koncu je za Avstrijcem, ki je bil v zadnjem krogu najhitrejši, zaostal za 8,1 sekunde.

Fak je sicer na velikih tekmovanjih osvojil sedem medalj, od tega kar tri na 20 kilometrov, kjer je pomembnejši element strelski nastop. Vsaka nepokrita tarča namreč pomeni minuto pribitka, 20 zadetih tarč ob zelo solidnem tekaškem nastopu je zagotovilo za zelo dober uspeh. Za odličnega morajo grešiti tudi drugi. Tokrat so prav vsi dobitniki kolajn zgrešili vsaj en strel, drugouvrščeni Johannes Thingnes Bø celo dva.

Oder za zmagovalce (od leve proti desni): Johannes Thingnes Bø, Martin Fourcade in Dominik Landertinger. Foto: EPA
Oder za zmagovalce (od leve proti desni): Johannes Thingnes Bø, Martin Fourcade in Dominik Landertinger. Foto: EPA

Zadoščalo za dober izid, ne pa za odličnega
"Nisem v celoti zadovoljen, saj nisem zadel vseh strelov. Ampak boril sem se tako na strelišču kot na progi. Bilo je težko, žal pa sem veliko izgubil v sklepnem delu. To je zadoščalo za dober izid, ne pa za odličnega,"
je svojo tekmo realno opisal Fak, ki je bil nenatančen na drugem strelskem postanku. Kljub vrhunski uvrstitvi se dobitnik olimpijske kolajne v Pjongčangu ni izognil vzrokom, zaradi katerih je zapravil novo odličje. "V zadnjem krogu enostavno ne gre. Pri tem tu

kajšnja nadmorska višina res nima velikega vpliva. Strel, ki sem ga zgrešil, pa je šel spodaj pod tarčo. Moja napaka, preprosto sem prepozno sprožil." A samo en zgrešen strel je na današnji tekmi tudi vrhunski dosežek, saj je med 105 tekmovalci vseh 20 strelov zadel le Norvežan Leif Nordgren, z 19 zadetki pa ob Faku še četverica.

Ena lastovka še ne prinese pomladi
Po dolgem času pa se je najboljši slovenski biatlonec ponovno vsaj približal najboljšim, a sam zase trdi, da ena lastovka še ne prinese pomladi in da so njegovi cilji postavljeni višje. "Tukaj sem zelo realen. En izid pomeni malo. Gledam formo celotne sezone in to kaže skupni seštevek. Sem nekje okrog 15. mesta in vse, kar naredim boljše od tega, je za nivo, ki ga kažem letos, odlično."

Nisem v celoti zadovoljen, saj nisem zadel vseh strelov. Ampak boril sem se tako na strelišču kot na progi. Bilo je težko, žal pa sem veliko izgubil v sklepnem delu. To je zadoščalo za dober izid, ne pa za odličnega. V zadnjem krogu enostavno ne gre. Pri tem tukajšnja nadmorska višina res nima velikega vpliva. Strel, ki sem ga zgrešil, pa je šel spodaj pod tarčo. Moja napaka, enostavno sem prepozno sprožil.

Jakov Fak

Še eno priložnost za dokazovanje bo imel Fak v nedeljo, saj si je danes dokončno potrdil nastop na tekmi s skupinskim startom, formuli 1 modernega biatlona.

Bauer 33., Tršan 52. in Dovžan 64.
Na tekmi so nastopili še trije Slovenci. Klemen Bauer je zgrešil štirikrat in je osvojil 33. mesto (+5:17,7), Rok Tršan je na 52. mestu pustil tri nepokrite tarče (+6:55,5), Miha Dovžan na 64. mestu pa štiri (+7;48,9).

"Začelo se je precej boljše kot v soboto, a potem je bilo vnovič nekaj negotovosti na strelišču. Tega je bilo na tej tekmi preveč, saj vsaka napaka pomeni minuto pribitka. Zadovoljen pa sem s pristopom. Pozabil sem na stvari iz prejšnjih dni, v smučini mi je nato šlo dobro, na strelišču pa sem napravil napako ali dve preveč, zato zadovoljen s tem ne morem biti," je po tekmi dejal Bauer, ki je osvojil osem novih točk svetovnega pokala in bil zadovoljen s streljanjem leže. "Stoje pa morda preveč oklevam in razmišljam. Tukaj gre za desetinko sekunde."

"Danes ni bilo v redu. Na zadnjem streljanju je snežilo, bilo je precej vetra, a tako pač je. V Anterselvi sem naredil dva dobra nastopa, ta je slab in če potegnem črto, moram biti zadovoljen," je po tekmi dejal Tršan in povedal, da je za novozapadli sneg slabo izbral smuči.

Enajsti naslov za Fourcada

V ospredju sta se za zlato spopadla najboljša biatlonca sezone Fourcade in Boe. Zaradi zgrešenega strela manj je bil boljši Fourcade, ki je osvojil že svoj 11. posamični naslov prvaka, s čimer je izenačil rekord legendarnega Norvežana Oleja Einarja Bjoerndalna. Ostali favoriti, predvsem iz norveškega in francoskega tabora, so bili preveč nenatančni na strelišču in ponudili prednost drugim.

Boe je imel v končnici celo priložnost za zmago, saj je Fourcade zgrešil prav na zadnjem streljanju, a je bil tudi Norvežan nenatančen enkrat. "Zame je super. Res sem se na zadnjem streljanju zbral, enkrat sem zgrešil, a si na koncu vzel čas in zadel. S tem sem prvič po treh letih spet postal svetovni prvak," je bil po zmagi vesel Francoz, ki je lani na Švedskem ostal brez odličja.

V četrtek mešana štafeta
V četrtek bo na SP-ju na sporedu mešana štafeta, tekma se bo začela ob 15.15, slovenske barve pa bosta branila mlada Alex Cisar in Nika Vindišar.

Jakov Fak za osem sekund zgrešil bronasto medaljo
Posamična tekma (M), 20 km:          * 
 1. M. FOURCADE       FRA   49:43,1 (1)
 2. J.-T. BOE         NOR     +57,0 (2)
 3. D. LANDERTINGER   AVT    1:22,1 (1)
 4. J. FAK            SLO    1:30,2 (1)
 5. B. WEGER          ŠVI    2:25,5 (2)
 6. T. BOE            NOR    2:33,6 (3)
 7. Q. FILLON MAILLET FRA    2:34,6 (4)
 8. L. NORDGREN       ZDA    3:04,3 (0)
 9. D. DALE           NOR    3:20,1 (4)
10. S. SAMUELSSON     ŠVE    3:35,3 (2)
...                                    
33. K. BAUER          SLO    5:17,7 (4)
52. R. TRŠAN          SLO    6:55,5 (3)
64. M. DOVŽAN         SLO    7:48,9 (4)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenske minute  
       
Skupni vrstni red, moški (16/24):      
 1. M. FOURCADE       FRA           752
 2. Q. FILLON MAILLET FRA           658
 3. J. T. BOE         NOR           630
 4. T. BOE            NOR           580
 5. A. LOGINOV        RUS           570
 6. S. DESTHIEUX      FRA           536
15. J. FAK            SLO           349
49. R. TRŠAN          SLO            64
60. K. BAUER          SLO            44
82. M. DOVŽAN         SLO             6
Fourcadu prvo zlato v Antholzu veliko pomeni