Tretje mesto Lampičeve v polfinalu premalo za finale
Anamarija Lampič (v ozadju v modrem dresu) je lani dolgo vodila v posebnem šprinterskem seštevku, potem ko je dobila dve tekmi za svetovni pokal. Na šprintih v Ruki sicer še nikoli ni tekla v finalu šesterice. Foto: MMC RTV SLO
Anamarija Lampič (v ozadju v modrem dresu) je lani dolgo vodila v posebnem šprinterskem seštevku, potem ko je dobila dve tekmi za svetovni pokal. Na šprintih v Ruki sicer še nikoli ni tekla v finalu šesterice. Foto: MMC RTV SLO

Z dobrim zaključkom v prvi polfinalni skupini je Anamarija Lampič na severu Finske osvojila 3. mesto in je bila v čakalnici, da se po času uvrsti v veliki finale Ruke. A je druga polfinalna skupina tekla hitreje, Švedinji Maja Dahlqvist in Emma Ribom sta bili kot srečni poraženki za dve sekundi hitrejši od Slovenke.

Trojno slavje Švedinj
V finalu so nastopile kar štiri Švedinje in dve Norvežanki, zmagovalni oder pa je bil na koncu povsem švedski. Zmagala je komaj 20-letna Linn Svahn pred Majo Dahlqvist in Jonno Sundling.

Sedmo mesto za uvod
25-letnica iz Valburge pri Smledniku je tako ostala brez prvega finalnega nastopa na severu Finske in je uvodno tekmo sezone 2020/21 sklenila na 7. mestu. Vseeno je lahko zadovoljna, to je njen najboljši štart v sezono. S taktično-preudarnim tekom je predtem Lampičeva v drugi četrtfinalni skupini zasedla 2. mesto za preboj v polfinale.

Zdi se mi, da bi lahko prišla v finale
"Sem zadovoljna, a je malo grenkega priokusa, ker bi danes lahko, vsaj zdi se mi, prišla tudi v finale. Morda je to že urok tekem v Ruki, ampak se mi zdi, da gre vsako leto bolje. Mislim, da to še ni moja prava forma, počakati moramo do SP-ja v Oberstdorfu. Tam naj bi bila v tisti najboljši formi. Mislim, da so
Skandinavke zdaj že res navite in v veliko boljši formi kot jaz," je povedala Lampičeva.

Lampičeva je lahko zadovoljna, saj je sezono začela najbolje do zdaj (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com
Lampičeva je lahko zadovoljna, saj je sezono začela najbolje do zdaj (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com

In dodala: "Že v kvalifikacijah sem imela malce težav z oprijemom in tudi zaradi tega je bil zaostanek malce večji. V četrtfinalu je bil oprijem zelo dober, a sem imela malce počasnejše smučke na spustih, v polfinalu pa so bile smuči res na visoki ravni, toda startala sem čisto levo. Bila sem v ozadju, nisem se mogla prebiti naprej, in to je bil, vsaj zdi se mi tako, ključen razlog, zakaj danes nisem bila v finalu."

Anamarija Lampič sedma, točke tudi za Evo Urevc

Po enoletni odsotnosti do četrtfinala
V tretji četrtfinalni skupini je Eva Urevc zasedla zadnje, šesto mesto in obstala na prvi prepreki izločilnih bojev klasičnega šprinta v Ruki na Finskem, s čimer je na koncu osvojila 26. mesto. A za 25-letno Blejko je velik uspeh sam preboj v četrtfinale, saj je lani zaradi težje poškodbe izgubila celotno sezono.

V dopoldanskih kvalifikacijah šprinta v klasični tehniki je bila Anamarija Lampič deveta. Na 1,4 km dolgi progi je za 7,57 sekunde zaostala za najhitrejšo Norvežanko Ane Appelkvist Stenseth (2:55,94). Druga Slovenka Eva Urevc je dosegla 15. čas (+8,32).

Slovenca zunaj trideseterice
Slovenca se nista uvrstila v izločilne boje trideseterice: Janez Lampič je bil 45. (+12,98), Luka Markun pa 82. (+25,09).


SMUČARSKI TEKI – SVETOVNI POKAL

RUKA, šprint, 1,4 km klasično:

ŽENSKE:

 1. L. SVAHN       ŠVE         2:54,34 
 2. M. DAHLQVIST   ŠVE           +0,57 
 3. J. SUNDLING    ŠVE            0,70 
 4. L. WENG        NOR            2,59 
 5. A. STENSETH    NOR            3,86 
 6. E. RIBOM       ŠVE            5,60 
...                                    
 8. A. LAMPIČ      SLO                 
30. E. UREVC       SLO                 

Izločilni boji:

MOŠKI

 1. E. VALNES      NOR         2:29,56
 2. J. KLAEBO      NOR           +0,61
 3. E. IVERSEN     NOR            4,09
45. J. LAMPIČ      SLO                
82. L. MARKUN      SLO                

Izločilni boji:

Riiber nadaljeval tam, kjer je končal. Slovencev ni na Finskem.
Norveški nordijski kombinatorec Jarl Magnus Riiber nadaljuje serijo zmag, ki jo je začel v lanski sezoni. Na prvi tekmi nove v Ruki na Finskem je znova premagal vso konkurenco in osvojil 28. zmago v karieri, lani je zmagal 14-krat na 17 tekmah. Drugi je bil Avstrijec Johannes Lamparter, tretji pa Norvežan Jens Luraas Oftebro. Slovencev na Finskem ni.