Foto: AP
Foto: AP

Slovenija, ki je lani v Willingenu zmagala, prvo tovrstno preizkušnjo v letošnji zimi pa v Titisee-Neustadtu končala na četrtem mestu, je nastopila v postavi Nika Križnar, Žiga Jelar, Ema Klinec in Timi Zajc. Možnosti za najvišja mesta je zapravila že s prvim skokom, pri katerem je Nika Križnar pristala pri le 82,0 m. Lani je bila na tem prizorišču izvrstna, saj je zmagala in s 151,0 m postavila tudi uradni ženski svetovni rekord, trenutno pa je njena raven po težavah z virozo za njene standarde skromna. Jelar (141,0 m) in Klinec (139,5 m) sta nato zelo dobro opravila svoje delo, saj sta bila oba najboljša v svojih skupinah, toda zaostanek – po prvi seriji kar 100 točk za prvim mestom – je bil za boj za oder za zmagovalce prevelik.

Timi Zajc v Willingenu padel pri 161,5 m

V zadnji skupini je nastopil Zajc, ki je ujel izvrstno formo. Dolgo je čakal na nastop, trikrat zapustil startno rampo, ko je le dobil zeleno luč, pa je bil veter premočen. Takoj se je videlo, da bo skok 22-letnega slovenskega skakalca izjemno dolg. Mühlenkopfschanze je največja skakalnica na svetu. Rekord je 153,0 m, so pa tekmovalci na tej napravi, ki je neke vrste polletalnica, skakali tudi že dlje. Zajc je precej skrajšal svoj poskus, saj bi sicer priletel praktično na ravno. Tako je pristal z res velike višine in pričakovano ni zdržal na nogah. Skok je meril kar 161,5 m. Ob padcu se je skakalec iz Hramš prijel za stegensko mišico in koleno, v izteku pa za Val 202 dejal, da je bil veter premočen in da so ga ob pristanku zabolele noge. Na srečo je ostal nepoškodovan.

Hrgota: Timijev skok opozorilo za naprej

Pričakovano je bila izpeljana le ena serija, saj je že ta trajala uro in pol. Zmagali so Norvežani v postavi Anna Odine Stroem, Marius Lindvik, Silje Opseth in Halvor Egner Granerud. Zbrali so 35,5 točke več od Avstrije in 40,8 od Nemčije. Četrta je bila Japonska. Njen zaostanek je znašal 74,8 točke, slovenski pa 83,2.

"Zelo zahtevna tekma, na srečo je s Timijem vse v redu. Imeli smo dva super skoka, tako Žiga kot Timi, ampak mislim, da so tekmo prepozno odpovedali. Tudi kvalifikacijski skok je na srečo prestavljen na jutri, razmere niso bile primerne, da bi lahko izpeljali varno tekmo. Na srečo jo je Timi odnesel brez večjih posledic, a mislim, da je to lahko opozorilo za naprej, da je treba imeti varnost na prvem mestu, potem pa dolge skoke," je povedal glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota.

Pertile: Zelo nam je žal, da je Zajc padel, a v teh razmerah je to nemogoče predvideti

Jelar na treningu 154,5 m

Končni vrstni red:                točke
 1. NORVEŠKA                      450,6
    Stroem/Lindvik/Opseth/Granerud     
 2. AVSTRIJA                      415,1
    Kreuzer/Hörl/Pinklenig/Kraft       
 3. NEMČIJA                       409,8
    Freitag/Geiger/Althaus/Wellinger   
 4. JAPONSKA                      375,8
 5. SLOVENIJA                     367,4
    Križnar/Jelar/Klinec/Zajc          
 6. ZDA                           270,0
 7. ITALIJA                       208,8
 8. ROMUNIJA                       81,5

Zaradi razmer so odpovedali tudi kvalifikacije skakalcev, ki bi morale biti izpeljane po mešani preizkušnji in bodo v soboto. Prav tako so predtem lahko izpeljali le eno serijo za trening, na kateri sta bila najboljša Jelar, ki je skočil kar 154,5 m, in Zajc.

Skakalke so medtem opravile prolog, saj jih je v Nemčiji le 34. Najboljša je bila domačinka Katharina Althaus, ki je bila prepričljivo najboljša. Za 9,5 točke je s 137,0 m prehitela Japonko Saro Takanaši. Tretja je bila še ena Japonka, Juki Ito. Ema Klinec je bila s 126,0 m deveta, zaostala je za 27,8 točke. Nika Križnar je s 113,0 m zasedla 18. mesto, Maja Vtič s 104,5 m 23., Katra Komar s 101,5 m 28., Nejka Repinc Zupančič pa z 92,0 m 30.

V soboto bo na Mühlenkopfschanze tekma skakalk ob 12.15. Skakalce čaka ob 16.10, predtem pa bodo ob 14.45 še kvalifikacije. V nedeljo bodo dekleta skakala ob 11.45, skakalci pa ob 16.00. Predtem jih čakajo še kvalifikacije. Vse štiri preizkušnje bodo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Zajc v vetrovni loteriji v Willingenu pristal v izteku in padel
SkakalecPrva serijaDruga serija
Nika KRIŽNAR82,0 m/
Žiga JELAR141,0 m/
Ema KLINEC139,5 m/
Timi ZAJC161,5 m/