Milan Eržen. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Eržen. Foto: www.alesfevzer.com

Nemška tiskovna agencija DPA poroča o nadaljevanju sodnega procesa v Münchnu in o poskusu Eržena, da bi sodeloval z glavnim obtoženim erfurtskim zdravnikom Markom S.

Kot je v petek na sodišču povedal eden izmed preiskovalcev, je Mark S. na zaslišanju razkril, da je Eržen skušal vzpostaviti sodelovanje z njim.

Sorodna novica Milan Eržen zaradi dopinških povezav pod drobnogledom UCI-ja

Vzpostaviti je želel stik tudi prek SMS-a
"Želel si je poslovni odnos," je dejal preiskovalec, ki pravi, da se je Eržen pozanimal o "napravi" za pripravo oz. obdelavo krvi. O tem je lani že poročal francoski časopis Le Monde, Eržen, ki deluje v kolesarski ekipi Bahrain Merida, pa je to takrat zanikal. Preiskovalec, ki je na zaslišanju sodeloval dvakrat, je na sodišču pričal, da je bil zdravnik Mark S. tisti, ki naj bi zavrnil sodelovanje, obenem pa je zdravnik povedal, da je skušal Eržen z njim vzpostaviti stik tudi pozneje prek SMS-sporočila, a nanj ni odgovoril.

Erženov odvetnik poročanje označil za napačno
Nemška tiskovna agencija piše, da je po operaciji Aderlass, kot se imenuje afera iz Seefelda, in poročilih o vpletenosti Eržena, preiskavo sprožila tudi Mednarodna kolesarska zveza, ki pa postopka proti Erženu nato ni nikoli sprožila. Navedbe proti Erženu v povezavi z domnevnimi nezakonitimi dejavnostmi so že maja letos za neresnične in neutemeljene označili tudi v njegovi ekipi.

A mediji po Evropi so nadaljevali obtožbe in predvsem med letošnjo kolesarsko Dirko po Franciji pogosto namigovali na morebitno povezavo med Erženom in slovenskima kolesarskima asoma Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. Erženov odvetnik Blaž Tomažin Bolcar je pred meseci poročanje tujih medijev za STA označil za dokazano napačno, saj Eržen po njegovih navedbah nikoli ni bil v preiskavi UCI-ja (krovna kolesarska zveza) in niti obeh tožilstev, ki preiskujeta primer Aderlass, münchenskega in innsbruškega.

Izjava za javnost Erženovega odvetnika Blaža Tomažina Bolcarja

"Med letoma 2013 in 2016 Milan Eržen ni opravljal nobene funkcije v kolesarstvu. Tekstovno sporočilo (SMS) iz leta 2014 dr. Schmidtu tako nima nobene povezave s kolesarstvom. Nadalje med Erženom in Schmidtom nikoli ni prišlo do kakršne koli oblike sodelovanja in nikoli nista vzpostavila odnosa – ne poslovnega ne osebnega. Milan Eržen tudi nikoli ni imel kakršne koli povezave s Primožem Rogličem ali Tadejem Pogačarjem.

Zakaj prihaja do tovrstnega pretencioznega poročanja tujih medijev, ki jih povzemajo nekateri slovenski mediji, lahko samo ugibamo. Najverjetneje pa jih je mogoče prepoznati kot poskus relativizacije uspehov slovenskega kolesarstva v zadnjih letih."

Na spisku tudi neimenovan slovenski kolesar?
Avstrijski in nemški policisti so svetovno prvenstvo v Seefeldu izkoristili za protidopinško akcijo in razkrinkali združbo, ki je športnike zalagala s prepovedanimi poživili. Potrdili so vpletenost najmanj 23 športnikov iz osmih držav. Osrčje zgodbe sestavlja že imenovani nemški zdravnik za športno medicino, ki mu grozi zaporna kazen od enega do 10 let. Osumljeni zdravnik naj bi z najmanj četverico pomočnikov športnikom med letoma 2011 in 2019 pomagal predvsem z nedovoljenimi transfuzijami krvi. Sodeloval je tudi s slovenskimi športniki. Zaradi povezav v aferi je UCI slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena kaznoval z dveletno prepovedjo nastopanja. Na spisku je po poročanju tujih medijev še tretji, doslej neimenovani slovenski kolesar.

Sorodna novica Dvoršak: UCI ne bi brez argumentov suspendiral Božiča in Korena

V past so se ujela številna znana imena
Med športniki, ki so jih ujeli v operaciji Aderlass oziroma "operaciji puščanja krvi", so bili še nekateri znani kolesarji, kot so Danilo Hondo, Alessandro Petacchi, Kristijan Đurasek, jedro osumljenih sodelovanja z zdravnikom pa so sestavljali smučarji tekači na čelu z Avstrijcem Johannesom Dürrom, ki je afero razkril v intervjuju in dobil 15-mesečno pogojno zaporno kazen. Med njimi so bili tudi Kazahstanec Aleksej Poltoranin in Estonca Karel Tämmjarv in Andreas Veerpalu.

Posamezniki so afero Aderlass primerjali z afero Eufemiano Fuentes, pred 14 leti razkrito zgodbo o sistematičnem dopingu v kolesarstvu, kjer je imel glavno vlogo španski zdravnik. Vzporednic je res veliko. V obeh primerih je šlo za doping z menjavanjem lastne krvi, pri čemer športniku odvzamejo po liter krvi, ki se spravi in z zamrzovanjem konzervira. Podobnosti se porajajo še na drugih področjih. V primeru Fuentes je španska policija maja 2006 našla več kot 200 pripravljenih vrečk za kri in napravami za transfuzijo, več deset vrečk je policija našla tudi v Erfurtu.