Björn Einar Romören je v Planici doživel najbolj nepozabne trenutke v karieri. Foto: EPA
Björn Einar Romören je v Planici doživel najbolj nepozabne trenutke v karieri. Foto: EPA

"Vsakič, ko si ogledam posnetek poleta ali ga samo omenim, me spreleti kurja polt. Še vedno živo čutim ta polet. Tisti dan je bil nepozaben. Začel se je s svetovnim rekordom ob prvem jutranjem poletu. Bil sem pripravljen odložiti smuči in odpreti pivo, saj bi lahko po tistem poletu končal sezono, vendar sem vedel, da grem lahko še dlje," se je dogodkov izpred osmih let spominjal Norvežan, ki v letošnji sezoni ni skakal v svetovnem pokalu zaradi operacije hrbta.

"Ko je Matti Hautamäki izboljšal rekord, sem jezno brcnil ograjo. Čutil sem, da ne morem zapustiti letalnice brez svetovnega rekorda. Ko sem še zadnjič poletel, sem dvignil roke k nebu, saj sem takoj vedel, da je bil polet izjemno dolg. Bilo je zabavno," je v pogovoru z novinarko TV Slovenija Saro Oblak še dodal Romören, ki je leta 2004 pod Poncami osvojil ekipno zlato medaljo na SP-ju v poletih. Njegovih 239 metrov, doseženih 20. marca leta 2005, je še vedno najdaljši veljaven polet v Planici, trenutno ima svetovni rekord v lasti njegov rojak Johan Remen Evensen (246,5 m). Dosegel ga je 11. februarja 2011 v Vikersundu.

V Planici je bil vedno v središču pozornosti, v najboljših letih je bil pravi rockerski zvezdnik. "Vzdušje na vrhu je sijajno. Tudi v mestu je vedno odlično. V tem času je tudi topleje, zato se kdaj ogrevam tako, da po mestu tečem brez majice, v kratkih hlačah," je pojasnil Romören, ki bo 1. aprila dopolnil 32 let, in se spomnil še vožnje s staro vlečnico, ki je bila nekoliko strašljiva.

"Sanjsko bi bilo, da bi kariero končal s svetovnim rekordom na poletih v Planici. To bi se lahko zgodilo leta 2017," je sklenil eden največjih zvezdnikov Planice v zadnjem desetletju.

Himna: Planica, snežena kraljica
Himna: Planica, snežena kraljica