Pokal Vitranc so morali odpovedati le dva dneva pred začetkom tekmovanja. Foto: BoBo
Pokal Vitranc so morali odpovedati le dva dneva pred začetkom tekmovanja. Foto: BoBo

Prvič, odkar pripravljajo tekmovanja v alpskem smučanju, so pokal Vitranc v Kranjski Gori odpovedali zaradi drugih okoliščin, kot je vreme. To dejstvo je slovensko smučanje zavilo v črno ne le zaradi odpadle tekme, ampak tudi zaradi velikih finančnih posledic.

"Gre za finančni zalogaj, ki predstavlja od deset do 15 odstotkov proračuna oziroma približno 300.000 evrov. Odpira se problem naše likvidnosti, da ne bomo sposobni plačevati računov," je konkretne posledice omenil vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik.

Gre za finančni zalogaj, ki predstavlja od deset do 15 odstotkov proračuna oziroma približno 300.000 evrov. Odpira se problem naše likvidnosti, da ne bomo sposobni plačevati računov.

Miha Verdnik

Odpadli ključni meseci tekmovanj in treninga
V trenutnih razmerah so ustavljene vse dejavnosti. "Marec, april, maj so za nas zelo pomembni z vidika državnih prvenstev, tekmovanj FIS za mlajše tekmovalce, državnih prvenstev v otroških kategorijah, vseh pokalnih tekmovanj. Aprila in maja naredimo tudi kar precej treninga, kar precej kilometrov presmučamo, to zdaj ni mogoče. Odpira se vprašanje, kako bomo to nadomestili," se sprašuje Verdnik.

Dekleta v vzponu
Sezona je imela dobre in slabe strani. "Gotovo me je navdušilo, da napredujemo v moških tehničnih disciplinah in da smo konkurenčnim najboljšim. Da so punce na tehnični strani napredovale in da so v vzponu. Super je bilo, da smo imeli na domači tekmi tri dekleta med prvih petnajst ter da smo imeli stopničke. V bistvu lepšega dneva si sploh ne bi mogel želeti."

Dvigniti smukače in podpreti Ilko Štuhec
"Bile pa so tudi slabe strani, kar se sezone tiče. Želim si, da dobro analiziramo, kaj se je dogajalo s smukaško ekipo, da bomo pripravili dober načrt, ki jim bo omogočal, da se spet povzpnejo po lestvici. Prav tako želimo še naprej zagotoviti dobro podporo Ilki Štuhec, da bo še naprej delala in tudi naredila korake, da se vrne tja, kjer je že bila," je ocenil Verdnik.

Panogo čaka tudi odločitev, kako naprej in s katerimi trenerji. "Zdaj nas čaka analiza ter priprava načrtov za naprej, vključno s trenerskimi sestavami in sestavami tekmovalcem," je dejal Verdnik.

Bergant zadovoljen s pristopom Kranjca in Hadalina
Čas športne nedejavnosti bo čas za razmislek tudi za Klemena Berganta, trenerja najboljšega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjca ter najboljšega slalomista in kombinatorca Štefana Hadalina.

"Stvari, ki jih delata fanta, niso samoumevne. Borimo se z najbogatejšimi narodi, ki razpolagajo z neprimerno večjimi resursi. Sta del tega in prepričan sem, da bosta tudi v prihodnosti," pravi Bergant.

"Zadovoljen sem z njuno profesionalnostjo, pristopom, večino tekem naredita dobro, so pa tudi stvari, ki bi jih morala narediti boljše, na njiju je potem eksekucija na tekmah. Iz leta v leto bosta morala pokazati več, čim manj napak, ker konkurenca je izredno močna, vsako leto boljša," meni trener.