Franco Morbidelli je slavil drugič v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Franco Morbidelli je slavil drugič v letošnji sezoni. Foto: Reuters

V tej sezoni je postalo že kar običajno, da se na vrhu stopničk dirkači menjajo zelo pogosto, saj je bilo različnih zmagovalcev že osem. Morbidelli pa je prvi po Francozu Fabiu Quartararoju, ki ima več kot eno zmago, potem ko je bil najboljši že v Misanu.

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. F. MORBIDELLI ITA/yamaha  41:47,652
 2. A. RINS       ŠPA/suzuki     +2,205
 3. J. MIR        ŠPA/suzuki      5,376
 4. P. ESPARGARO  ŠPA/ktm        10,299
 5. J. ZARCO      FRA/ducati     12,915
 6. M. OLIVEIRA   POR/ktm        12,953
                                       
Moto 2, kvalifikacije/št. mesta:       
 1. S. LOWES       VB/kalex   39:27,645
 2. F. DI GIANN.  ITA/speed up   +8,425
 3. E. BASTIANINI ITA/kalex      10,871
                                       
Moto 3, končni vrstni red:             
 1. J. MASIA      ŠPA/honda   37:44,602
 2. A. SASAKI     JAP/ktm        +0,051
 3. K. TOBA       JAP/ktm         0,152

Danes sotekmovalec Francoza, dolgo vodilnega v SP-ju, ni delal napak in je zasluženo privozil do zmage. Sanje o njej pa so se hitro končale za Takaakija Nakagamija, presenetljivega zmagovalca sobotnih kvalifikacij. Japonec iz ekipe Honda LCR je bil prvi dirkač iz te države po letu 2004 s "pole positionom" v elitnem razredu, toda priložnost je hitro zapravil, saj je že po nekaj zavojih naredil napako in zdrsnil v pesek.

Morbidelli je tako prišel do vodstva, za njim pa sta bila kot najhujša tekmeca oba suzukija. Miru bi še kakšna dodatna točka v boju za skupno zmago koristila, toda po skromnih kvalifikacijah in le 12. izhodišču je bilo tretje mesto tokrat maksimum.

Slab dan za Quartararoja
Znova pa ni imel najboljšega dne Quartararo; bil je daleč od najboljših treh in je na koncu iztržil le deveto mesto. A je dobil vsaj nekaj točk in še ostaja v boju za naslov, medtem ko je mlajši brat poškodovanega svetovnega prvaka Marca Marqueza po dveh dobrih predstavah in dveh drugih mestih na zadnjih dveh dirkah tokrat tudi končal predčasno. Kazalo mu je sicer dobro, saj je v zadnji del vstopil kot četrti za najhitrejšo trojico, potem pa je deset krogov pred koncem tudi on naredil napako in odstopil. Njegovo mesto pod zmagovalnim odrom je prevzel rojak Pol Espargaro, peti je bil Francoz Johann Zarco, šesti Portugalec Miguel Oliveira, sedmi pa kot najboljši tovarniški voznik Yamahe Maverick Vinales.

Tako je tudi on izgubil nekaj točk v boju za letošnji naslov prvaka. Kljub najnižji zmagovalni stopnički je bil tako lahko Mir povsem zadovoljen, saj je še povečal naskok v skupnem seštevku. Zdaj ima 14 točk prednosti pred Quartararojem in 19 pred Vinalesom (137-123-118).

MotoGP (11/14):                        
 1. J. MIR         ŠPA/suzuki  137 točk
 2. F. QUARTARARO  FRA/yamaha  123     
 3. M. VINALES     ŠPA/yamaha  118     
 4. F. MORBIDELLI  ITA/yamaha  112     
 5. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati  109     
 6. A. RINS        ŠPA/suzuki  105     
                                       
Moto 2 (12/15):                        
 1. S. LOWES        VB/kalex   178 točk
 2. E. BASTIANINI  ITA/kalex   171     
 3. L. MARINI      ITA/kalex   155     
                                       
Moto 3 (12/15):                        
 1. A. ARENAS      ŠPA/ktm     157 točk
 2. A. OGURA       JAP/honda   138     
 3. C. VIETTI      ITA/ktm     137     

Dovizioso ima še večji zaostanek
Še večji zaostanek pa ima zdaj Andrea Dovizioso, Ducatijev dirkač si je danes privoščil zelo povprečno predstavo in le s 13. mestom zdaj v SP-ju zdrsnil na peto (109), prehitel ga je tudi današnji zmagovalec Morbidelli (112), Rins pa je v Alcanizu z zmago prejšnji teden in današnjim drugim mestom tudi še v igri za skupno zmago (105).

Mir: Tretje mesto kot zmaga
"Dobra dirka je bila, glede na to, da sem začel z 12. mesta. Dal sem vse od sebe, a tistih pred sabo nisem mogel prehiteti. Vseeno je tole tretje mesto kot zmaga, pomembno je, da sem znova na stopničkah," je dejal Mir. "Dobro, bil sem precej hitrejši kot prejšnji teden, Franco pa je narekoval izjemen ritem. Vmes sem se mu že približal, pa sem si potem rekel: Alex, umiri se. Raje sem se odločil, da končam na stopničkah," je drugi uspešno dirko na tem prizorišču opisal Rins.

Morbidelli osredotočen do konca
"Sijajno. Vedel sem, da moram biti agresiven, ko pa pred mano ni bilo več nikogar, sem lahko pritisnil do konca. Bil sem osredotočen, natančen, prepričan vase in v delo svoje ekipe, tako da sem lahko res dal vse od sebe," pa je nov uspeh opisal Morbidelli.

Prvenstvo sicer tako pred zaključnimi dirkami nikakor še ni odločeno. Prvo šesterico loči 32 točk, dosegljivih pa je še največ 75, saj so do konca še tri dirke; najprej dve na dirkališču Ricardo Tormo v Valencii (prva 8. novembra), zadnja pa 22. novembra v Portimau na Portugalskem.