Žoga je okrogla s03e19: Nihče ne želi biti prvak

Bitka za naslov prvaka, v kateri oba glavna favorita sopihata proti ciljni črti, je rdeča nit nove epizode nogometnega podkasta Žoga je okrogla. Voditelju Luki Petriču ter novinarjema radijske športne redakcije Marku Cirmanu in Jožetu Pepevniku se je tokrat pridružil avtor podkasta Ofsajd in pisec portala Maribor24, Jaša Lorenčič, ki podrobno spremlja igre petnajstkratnega državnega prvaka iz Ljudskega vrta, ki je v soboto izgubil štajerski derbi v Celju.

V nedeljo se bo v Stožicah v Ljubljani odvil večni derbi Olimpija - Maribor, a še predtem čakata vodilni ekipi Prve lige tekmi 33. kroga: Ljubljančani gostujejo v Domžalah, Mariborčani pa gostijo Tabor Sežano. Foto: www.alesfevzer.com
V nedeljo se bo v Stožicah v Ljubljani odvil večni derbi Olimpija - Maribor, a še predtem čakata vodilni ekipi Prve lige tekmi 33. kroga: Ljubljančani gostujejo v Domžalah, Mariborčani pa gostijo Tabor Sežano. Foto: www.alesfevzer.com

Lorenčič: Izid na koncu pove vse
"Energije je bilo na tekmi proti Celju v mariborski ekipi nekaj več, njihovih tekem pa ni v zadnjih krogih nič lažje gledati kot prej v sezoni. Maribor je v Celju resda imel nekaj priložnosti, ampak to je v zadnjem času tudi vse. Rezultat na koncu pove vse, Mariborčani imajo samo tri zmage na zadnjih dvanajstih tekmah. To je milo rečeno precej katastrofalen izkupiček,"
pravi Lorenčič, ki mariborskemu klubu napoveduje velik izziv gradnje tako rekoč nove ekipe: "Po celem igrišču ima Maribor težave, mogoče še najmanj na sredini igrišča, kjer je v eri Zlatka Zahoviča nabralo zadnjih zveznih nogometašev. V napadu je Maribor kronično podhranjen, tam ni več ne Zahovića ne Mešanovića, ne glede na to, kakšen je bil njun učinek. Preprosto je zmanjkalo fantov. Maribor čaka hud remont, in to z zelo omejenimi sredstvi."

Dervišević bil že večkrat odpisan
V mariborskih oz. načrtih trenerja Simona Rožmana do konca sezone ni več vezistov Alexandruja Cretuja in Amirja Derviševića. Romunu pogodba poteče letos poleti, Ljubljančanu prihodnje poletje.

"Zanimivo bo videti, ali se bo Derviševiću spet uspelo odmrzniti. Nekajkrat je že bil odpisan, v B-ekipi, na posoji, na klopi ...," razmišlja Jože Pepevnik in dodaja, da ekipa v vijoličastem zelo pogreša poškodovanega Nemanjo Mitrovića: "Maribor se ni nikoli prej osredotočal na posamično kakovost enega, če je nekdo prej manjkal, to zanj ni bil velik problem. Zdaj se pa pri Mitroviću kaže, da tisti, ki so v obrambnem delu ekipe za njim in morajo stopiti v njegove čevlje, te priložnosti ne izkoriščajo."

Cirman: Šokterapija je uspela
V zadnjih tekmah ne blesti niti vodilna Olimpija, več pozornosti pa je požela trenerska menjava na celjski klopi. Neuspešnega Jirija Jarošika je zamenjal Agron Šalja, ki je doslej deloval v selektorski vlogi mlajših reprezentančnih selekcij.

O celjskem nogometnem utripu Marko Cirman: "Šokterapija je uspela, ne vem sicer, zakaj je klub potreboval toliko časa. Jarošik je močno podcenil slovensko ligo. To je lahko tudi veliko opozorilo za naše prvoligaše. Nekdo z veliko igralsko kariero ni zagotovilo za dobre rezultate. Igralcem je padel kamen od srca in vidita se drugačen pristop ter jasnost igralnih mest, spet se ve, kdo kaj počne na igrišču. Novi trener Celja Šalja izjemno dobro pozna našo ligo, ve, koga ima na voljo. Je pa pokazal tudi ambicioznost in željo, da je šel iz udobnega fotelja NZS-ja v klub, ki je postavljen na glavo. Želi si na samostojno trenersko pot in igralci so mu prisluhnili. Tekma z Bravom bo velik kazalnik, ali je bila ta zmaga proti Mariboru dovolj velika spodbuda za lov na osmo mesto."

Še beseda ali dve o Premier ligi in Ligi prvakov
Nogometno omizje se je med drugim razgovorilo tudi o napadalni skromnosti slovenskega prvenstva, odpovedi angleškega derbija med Manchester Unitedom in Liverpoolom ter pričakovanjih pred povratnima tekmama Lige prvakov.