Matjaž Kek na ponedeljkovem treningu v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek na ponedeljkovem treningu v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Tako je na stadionu topleje, tekma pa bo odigrana pri prijetnih 15 stopinjah. Bolj posebna bo za Slovence umetna podlaga, ki je dokaj trda. "Trening bo zelo pomemben že samo zaradi vizualizacije ter priprave na podlago in stadion," je na novinarski konferenci pred vadbo povedal selektor Matjaž Kek.

Igralci so nestrpni in zelo željni tekme. "Mislim, da je motivacija neverjetna. Zgradili smo ekipo, v kateri si med sabo zaupamo, in mislim, da je to najpomembneje," je o utripu v slačilnici dejal Adam Gnezda Čerin.

Kvalifikacije dojema kot priložnost, ne pritisk. "Zavedamo se, kaj je pred nami, kakšen je cilj. Slovenija že dolgo ni bila na velikem tekmovanju. Vemo, da je to velika želja vseh, ne samo javnosti, ampak tudi nas samih. Če bomo prenesli igre iz Lige narodov, bomo uspešni."

Slovenski nogometaši v Kazahstanu zajtrkovali opoldne

Želja videti ekipo, ki ve, kaj hoče

Kek je poudaril, da ga veseli reakcija igralcev, ki se v boj za evropsko prvenstvo podajajo spoštljivo, a samozavestno in odločno. Želi si videti ekipo, ki ve, kaj hoče, in ki je pripravljena narediti vse, da potrdi svojo kakovost. Prepričan je, da bo skupina zanimiva, da bo vsaka ekipa poskušala priti do svojega cilja.

"Vzdušje je dobro. Ampak včasih je bila atmosfera zelo turobna in smo odigrali prave tekme. Včasih smo bili jezni, celo malo trmasti, pa je bilo tudi dobro. Včasih je bilo vse veselo in prešerno, samo pelo se je, pa je bilo na koncu na igrišču bolj ubogo vse skupaj," je opozoril Kek.

V napadu bo gotovo igral Benjamin Šeško, ob odsotnosti Andraža Šporarja je bil na treningu njegov partner Andres Vombergar. Manjka tudi Jasmin Kurtić, še nekaj igralcev je načetih.

V Ligi narodov tri domače zmage Kazahstana

Kazahstan je lani dobro igral v Ligi narodov, pred domačimi gledalci je na vseh treh tekmah zmagal. Z 2:0 je premagal Azerbajdžan, z 2:1 pa Slovaško in Belorusijo. Od Slovakov je bil junija z 0:1 boljši tudi v gosteh. Kek je poudaril, da so imeli Kazahstanci tudi dobro igro. Posameznikov ni želel izpostavljati: "Moč Kazahstana je ekipa kot celota."

Skoraj vsi reprezentanti igrajo v domači ligi, trije pa v ruski, med drugim tudi najboljši strelec Bahtijar Zajnutdinov (10 zadetkov na 26 tekmah), ki je član moskovskega CSKA-ja.

Arena Astana, ki ima kapaciteto približno 30.000 gledalcev, naj bi bila več kot polovično zasedena. Glavni sodnik bo Šved Glenn Nyberg.

V nedeljo ob 18.00 bodo Kekovi izbranci igrali še proti San Marinu v Stožicah.

Gnezda Čerin: Odigrali bomo vrhunsko tekmo
Živeti po slovenskem ali kazahstanskem času?

Gostovanje v Kazahstanu, ki je pet ur pred Slovenijo, je velik izziv za slovensko reprezentanco. Kako živeti - po slovenskem ali kazahstanskem času? Odločitev je takšna, da se fantje ravnajo po telesni uri. Torej, živijo po slovensko. Zajtrkovali so opoldne, krepko čez polnoč jih čaka malica. Kdaj bodo pa legli v postelje? Ko jih pokliče spanec, po slovensko, je iz Astane poročal Saša Jerković.

Posnetek celotne novinarske konference z Matjažem Kekom in Adamom Gnezdo Čerinom


Kvalifikacije za Euro 2024, skupina H

Četrtek ob 16.00 (Astana):
KAZAHSTAN - SLOVENIJA

Ob 20.45:
DANSKA - FINSKA

SAN MARINO - SEVERNA IRSKA


Nedelja ob 18.00 (Ljubljana):
SLOVENIJA - SAN MARINO

Ob 15.00:
KAZAHSTAN - DANSKA

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - FINSKA


Lestvica:                          
SLOVENIJA          -  - - -  -:-  -
DANSKA             -  - - -  -:-  -
FINSKA             -  - - -  -:-  -
KAZAHSTAN          -  - - -  -:-  -
SEVERNA IRSKA      -  - - -  -:-  -
SAN MARINO         -  - - -  -:-  -
Vombergar iz Argentine do Kazahstana prepotoval več kot pol sveta