Carl Sagan je leta 1990 prosil pristojne pri Nasi, naj obrnejo sondo Voyager 1 proti Zemlji in posnamejo sliko, na kateri bi še bilo mogoče videti naš planet. Željo so mu izpolnili, nastala je zgodovinska fotografija z razdalje dobrih šest milijard kilometrov. Foto: AP
Carl Sagan je leta 1990 prosil pristojne pri Nasi, naj obrnejo sondo Voyager 1 proti Zemlji in posnamejo sliko, na kateri bi še bilo mogoče videti naš planet. Željo so mu izpolnili, nastala je zgodovinska fotografija z razdalje dobrih šest milijard kilometrov. Foto: AP
Albert Einstein
Albert Einstein velja za enega največjih znanstvenikov do zdaj. Foto: EPA
Neil DeGrasse Tyson in Seth MacFarlane
Neil DeGrasse Tyson je pripovedovalec uspešne dokumentarne serije Cosmos: A Spacetime Odyssey. Foto: Reuters
Michio Kaku
Michio Kaku - priznani fizik in futurist. Velik pečat je pustil v teoriji strun. Foto: EPA

Na podcastu Številke v četrtek gostimo priznanega astrofizika Neila deGrassa Tysona. V prvi napovedi pred pogovorom prinašamo nekatere izbrane misli o vesolju, ki ste jih posredovali. Vabljeni, da (svoje ali citirane) misli zapišete v komentarjih pod novico.

Carl Sagan: Bleda modra pika
Poglejte še enkrat na piko. To je tukaj. To je dom. To smo mi. Na njej vsi, ki jih ljubite, vsi, ki jih poznate, vsi, za katere ste kdaj koli slišali, vsi ljudje, ki so kdaj bili in živeli njihova življenja. Skupek našega veselja in trpljenja, tisoče verskih prepričanj, ideologij in ekonomskih doktrin, vsak lovec in iskalec hrane, vsak junak in strahopetec, vsak ustvarjalec in uničevalec civilizacij, vsak kralj in kmet, vsak zaljubljen parček, vsaka mati in oče, upajoč otrok, vsak izumitelj in raziskovalec, vsak učitelj morale, vsak podkupljiv politik, vsaka filmska zvezda, vsak vrhovni voditelj, vsak svetnik in grešnik v zgodovini naše vrste je živel tam na pikici v sončnem žarku. Zemlja je zelo majhna pika v veliki kozmični areni. Pomislite na reke krvi, prelite zaradi generalov in cesarjev, zaradi slave in zmage, da bi postali trenutni lastniki delčka majhne pikice. Pomislite na neskončne krutosti, ki so jih pretrpeli prebivalci enega dela pikice, ker so se razlikovali od prebivalcev na drugem koncu, kako pogosti so njihovi nesporazumi, kako se zavzemajo, da bi ubili drug drugega, kako goreče je njihovo sovraštvo. Naša samopodoba, naš egoizem, blodnje, da smo v privilegiranem položaju v vesolju, so izzvana z velikostjo te majhne pikice. Naš planet je osamljen drobec v veliki kozmični temi. In v tej naši mračnosti in v vsej prostranosti vesolja ni namiga, da bi prišla pomoč in nas rešila pred nami samimi. Zemlja je edini planet, za katerega do zdaj vemo, da omogoča življenje. Trenutno nikjer drugje ni kraja, kamor bi se naša vrsta lahko preselila. Obiskala, da. Naselila, ne še. Če nam je všeč ali ne, v tem trenutku je Zemlja edino, kar nam preostane. Bilo je rečeno, da astronomija uči ponižnosti in vpliva na značaj človeka. Verjetno ni boljše predstavitve norosti človeške domišljavosti kot podoba našega malega sveta iz daljave. Zame to poudarja našo odgovornost, da smo prijaznejši drug do drugega in da ohranimo ter bolj cenimo našo bledo modro piko, edini dom, ki smo ga kdaj poznali.

Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan.
Albert Einstein (posredoval Matjaž Ličer)

Najtrdnejši dokaz za obstoj inteligentnega zunajzemeljskega življenja je to, da nikoli niso poskušali vzpostaviti stika z nami.
Arthur C. Clarke (Aljoša Masten)

Če je vesolje hologram, se ga da prilepiti kot znamko na pismo, to pa poslati v Črno na Koroškem?
Matej Praprotnik (Raphael Bousso - Frekvenca X)

Smo del tega vesolja in smo v tem vesolju, toda morda še pomembnejše od teh dejstev pa je, da je vesolje v nas.
Neil deGrasse Tyson (Matej K.)

Smo le napredna vrsta opic na majhnem planetu, ki se vrti okrog povprečne zvezde. A lahko razumemo vesolje in to nas dela posebne.
Stephen Hawking (Katja Pirc)

Vesolje ima veliko več domišljije, kot jo imamo mi, zato je zgodba vesolja veliko zanimivejša kot pravljice, ki smo jih izumili, da bi opisali vesolje.
Lawrence M. Krauss (Alenka)

Vesolje je simfonija strun.
Michio Kaku (Klemen J.)

Vesolje nam ne dolguje ne sočutja ne tolažbe.
Richard Dawkins (Tine Kralj)

Mars je edini kraj v našem sončnem sistemu, kjer bi bilo mogoče, da življenje postane večplanetarno. Morda bi v prihodnosti s pomočjo toplogrednih plinov Mars ogreli.
Elon Musk (Sandi)

Morda se je zgodilo več velikih pokov, eden izmed teh je ustvaril naše vesolje. Morda so preostali veliki poki ustvarili druga vesolja.
Brian Greene (Polona)