Oddajo pripravlja novinar MMC-ja Slavko Jerič. Številke so uradni partner ZRC SAZU pri izboru besede leta.

Prvi gost je bil Janek Musek. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Prvi gost je bil Janek Musek. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Številke skozi čas:

− Podkast je nastal 9. januarja 2015, ko je v uvodni oddaji gostoval psiholog Janek Musek. V prvi sezoni je bilo objavljenih 27 oddaj.

Druga sezona je prinesla novih 41 epizod. Statistična projekta Številke in Športni SOS sta 19. novembra 2015 prejela pohvalo Društva novinarjev Slovenije za inovativno, drugačno, privlačno, zabavno in zanimivo predstavitev statističnih podatkov.

Tretja sezona se je začela z gostovanjem ameriškega astronoma Setha Shostaka. Ob koncu leta 2016 so Številke pripravile pregled leta za TV Dnevnik. Maja je bilo na sporedu snemanje 100. oddaje, ki je potekala pred gledalci. Skupaj je bilo ustvarjenih 38 oddaj.

− Številke so se v četrti sezoni vrnile v spremenjeni obliki. Klasični intervjuji so se umaknili pripovedni obliki, s tem se je spremenila tudi frekvenca. Epizode so izhajale enkrat na mesec. Celotna sezona je bila konceptualna, rdeča nit je bila želja in strah. Prva zgodba je bila posvečena Goranu Dragiću, skupaj je bilo ustvarjenih devet epizod.

Epizoda o Goranu Dragiću je bila uvrščena med 20 najboljših na svetu. Foto: Twitter
Epizoda o Goranu Dragiću je bila uvrščena med 20 najboljših na svetu. Foto: Twitter

Peta sezona se je vrnila v stari format, frekvenca pa se je zvišala na eno epizodo na dva tedna, skupaj je bilo objavljenih 24 epizod. Rdeča nit sezone je bila beseda sanje. Vmes je začel izhajati bratski podkast SOS-odmev. Organizacija AIPS je prvič podelila nagrade za najboljše izdelke v športnem novinarstvu na svetu. Epizoda o Goranu Dragiću je bila izbrana med najboljših 20 v kategoriji avdio.

Šesta sezona je prinesla novo rdečo nit in sicer vprašanje, kaj nas dela ljudi. Prva gostja je bila svetovna prvakinja v alpskem smučanju Ilka Štuhec. Oktobra je bil v okviru Številk objavljen radijski dokumentarec o Petri Majdič. Ob 5. obletnici in 150. epizodi je spet potekala epizoda v živo. Skupaj je bilo ustvarjenih 25 oddaj.

− V sedmi sezoni smo se ukvarjali z ekstremi. V 23 epizodah smo predstavili različne pogovore, ki so se ukvarjali s temami od športa do znanosti, gosta sta bila tudi oba najboljša kolesarja na svetu − Primož Roglič in Tadej Pogačar.

− Rdeča nit osme sezone je beseda osebno. Jubilejna 200. epizoda je sovpadala s 7. obletnico obstoja, v praznični epizodi smo gostili pevca skupine Dan D Tomislava Jovanovića Tokaca.

Sorodna novica 222. Številke s Hamom: "Življenje je zelo dolgočasno brez ljubezni"

− Raziskave kažejo, da polovica odraslih prebivalcev Slovenije v enem letu ne prebere niti ene knjige, zato smo se v deveti sezoni ukvarjali s knjigami. Skupaj je nastalo 21 epizod, v katerih smo predstavili knjige različnih žanrov. Ob obletnici obstoja je v 222. epizodi gostoval pevec Matevž Šalehar Hamo.

− Jubilejna deseta sezona se ukvarja s srečo.

Kontakt:
Svoje predloge, komentarje, kritike in vprašanja lahko pošiljate na elektronski naslov slavko.jeric@rtvslo.si.

Številke lahko spremljate tudi na Twitterju in Facebooku.

Vse oddaje lahko poslušate na 4D, pretočite pa si jih lahko prek iTunesov. Vabljeni, da tam pustite tudi oceno in komentar.