Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Moj splet


Standardi in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si
Obdelava osebnih podatkov
Moj profil
Slike
Blog

 


 

Standardi in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si

(zadnja sprememba pravil: 19. 5. 2014)

 

NEURADNO PREČIŠČENO BESEDILO

Radiotelevizija Slovenije ponuja na spletnih straneh uporabnikom številne možnosti izražanja mnenj o aktualnih novicah in širokem naboru splošnih tem. Želimo ustvariti pogoje za kakovostno, živahno, inteligentno, zabavno in čim ustvarjalnejšo debato na ustrezni ravni, ki omogoča enakopravno sodelovanje vseh uporabnikov. Vaša sporočila in komentarje objavljamo neposredno in niso predhodno moderirani, zato ne moremo preprečiti dejanj uporabnikov, ki svoje uporabniške vsebine in komentarje oddajajo. Mnenja niso vedno enaka z uradnimi stališči RTV Slovenija. RTV Slovenija na forumu, blogih in v komentarjih novic ne sodeluje s svojimi mnenji.

Na podlagi 1. alineje 16. člena Zakona o RTV Slovenija in 12. člena Statuta RTV Slovenija je Programski svet RTV Slovenija na 26. redni seji, dne 17. 6. 2013 sprejel ter na 4. redni seji, 19. 5. 2014 dopolnil 

Standarde in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si


Uvodna določba

1. Ob registraciji na spletnih straneh rtvslo.si se uporabnik zaveže, da sprejema vse določbe iz Pogojev uporabe in pravil spletnega mesta rtvslo.si.


Uporabniki

2. Različna mnenja in njihovo primerjanje so bistvo vsake spletne razprave, zato ne bom osebno besedno napadal, grozil, žalil in blatil souporabnikov, avtorjev in drugih ljudi.

3. Ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji bom izražal brez osebnih napadov in žalitev. Kritike organizacij, institucij, skupnosti ali strank bom argumentiral in izrazil na vljuden način.

4. Zavedam se, da so oblike sovražnega govora, pozivanje k nasilju, razširjanje in izražanje rasne, narodnostne, verske, spolne in druge nestrpnosti na podlagi Ustave Republike Slovenije in zakonov prepovedane, tisti, ki namerno spodbuja k sovraštvu, nasilju in nestrpnosti, pa je osebno kazensko odgovoren.

5. Spoštoval bom mnenja drugih udeležencev in premislil, kakšen vtis bodo moji komentarji pustili nanje. Strinjam se, da ne bom namerno izzival, vznemirjal (trolanje) in posnemal drugih uporabnikov ali se izdajal za nekoga drugega.

6. Na forumu ter v komentarjih novic in blogov se bom držal tematike novic, bloga ali foruma. Debate ne bom preusmerjal na drugo tematiko in sporočila, ki z izvirno temo niso vsebinsko povezani. Teme na forumu bom poimenoval smiselno in ne bom odpiral več tem z isto tematiko ali ponavljal praznih in identičnih sporočil (smetil).

7. Strinjam se, da bom poizvedbe ali komentarje na posege administratorjev pošiljal prek zasebnih sporočil, saj ne spadajo v javno debato in se preostalih uporabnikov ne tičejo.

8. Sporočila z oglaševalsko vsebino niso dovoljena, zato kot uporabnik ne bom objavljal zunanjih (oglaševalskih) spletnih povezav, ki ne prispevajo h kakovosti debate, in ponujal materialnih, finančnih in drugih storitev.

9. Pri pisanju sporočil bom poskušal jasno izraziti svoje mnenje, da ga bodo souporabniki pravilno razumeli. Nekateri stavki v pisani besedi mnogokrat ne učinkujejo enako kot v govoru, zato bom pozoren na jasnost sporočil in komentarjev. Razumem in se strinjam, da vulgarni ali drugače neprimerni komentarji, uporabniška imena in uporabniške slike (avatarji) niso dovoljeni, zato jih ne bom uporabljal.

10. Spoštoval bom zasebnost souporabnikov in ne bom objavljal osebnih podatkov in zasebnih sporočil drugih uporabnikov ali administratorjev, saj se zavedam, da bi s tem kršil zakon, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Prav tako ne bom zasebnih sporočil zlorabili za grožnje in žalitve.

11. Za objavo komentarjev na spletnem mestu rtvslo.si bom upošteval veljavni zakon o javni rabi slovenščine.

12. V svojem prispevku bom upošteval pravila e-bontona, po katerem ni priporočljiva uporaba velikih črk, ki pomenijo KRIČANJE, uporaba okrepljenih ali ležečih črk za celotne komentarje ali prispevke, saj so te namenjene poudarku dela besedila. Z upoštevanjem oblikovnih pravil bo portal preglednejši za vse uporabnike.

13. Kot uporabnik in avtor sprejemam odgovornost za svoja mnenja in druge svoje vnesene vsebine na spletnih straneh RTV Slovenja. Zavedam se, da ni dovoljeno distribuiranje avtorsko varovanih vsebin (fotografije, videoposnetki, avdioposnetki) ali vsebin, ki so v lasti druge pravne ali fizične osebe.

14. Strinjam se, da se vsi osebni podatki, ki jih vpišem, zbirajo in hranijo le za namen uporabe na tem spletnem mestu. Namen uporabe je opredeljen v »Katalogu zbirke osebnih podatkov o registriranih uporabnikih spletnih strani RTV Slovenija«.

RTV Slovenija

15. Uporabnike, ki resno ali večkrat kršijo navedena pravila portala ali jih namerno prezirajo, administratorji lahko opozorijo, jih dodajo pod nadzor ali jim blokirajo uporabniško ime.

16. Administrator si pridržuje pravico, da posamezen blog, forumsko temo ali komentar izbriše ali zaklene brez opozorila, če presodi, da nekdo izmed uporabnikov krši ta pravila.

17. Administrator si pridržuje pravico, da ob posameznih objavljenih člankih, zaradi uredniške presoje, začasno ali trajno, delno ali popolno onemogoči komentiranje.

18. Komentarji novic niso namenjeni opozarjanju na slovnične napake ali tehnične težave pri uporabi storitev, zato bodo odstranjeni. Uporabnik v ta namen lahko uporabi ustrezne povezave (npr. »Prijavi napako« na koncu vsakega prispevka, kontakti uredništev …).

19. Da ne bi peščica težavnih uporabnikov s kršenjem pravil motila večine in povzročala nevšečnosti, administrator ob manjših prekrških uporabnika opozori, ob nadaljnjih ali grobih kršitvah pa ga doda pod nadzor ali ga blokira. Uporabniku, ki je bil zaradi neupoštevanja pravil dodan pod nadzor ali blokiran, se onemogoči registracija novega uporabniškega imena. Registriranje več uporabniških imen z namenom nadaljnjega kršenja pravil ni dovoljeno. Uporabniškega imena in gesla ne odstopajte drugim osebam.

20. Blokada uporabnika je trajna; v izjemnih primerih lahko odpravo blokade odredita vodja administratorjev ali urednik spletne strani.

21. Za regulacijo sovražnega govora na portalih se uporablja Etični Kodeks, ki smo ga skupaj z drugimi spletnimi mediji podpisali in sprejeli pod pokroviteljstvom Spletnega očesa.

22. V primeru zlorab in kršitev se lahko na zahtevo organov pregona, ki mora biti pravno formalno upravičena, podatki uporabnikov posredujejo policiji v nadaljnje ukrepanje.


Končni določbi

23. Pravila in pogoje uporabe spletnega mesta so za uporabnike zavezujoči tudi v vsakokratni spremenjeni obliki.

24. Ta Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta rtvslo.si stopijo v veljavo z dnem javne objave v Informatorju in na spletišču RTV Slovenija.

 

V. d. predsednika
Programskega sveta RTV Slovenija
dr. Mitja Štular


 


 


Obdelava osebnih podatkov

Namen uporabe osebnih podatkov je opredeljen v Katalogu zbirke osebnih podatkov o registriranih uporabnikih spletnih strani rtvslo.si.

 


 


Moj profil


Prijava
Pred prvo prijavo se je treba registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.


Podatki
Podatke lahko spreminjate s klikom na povezavo "Uredi profil". Ta se nahaja v okencu "MOJ RTV" desno zgoraj, ali pa v vašem profilu poleg vaše slike.


Personalizacija vsebine
Prijavljeni uporabniki lahko spreminjajo zunanjo obliko svoje vsebine na Mojem spletu. Na svojem profilu najdete povezavo za urejanje oblike, kjer lahko z osnovno funkcijo prej pripravljenih zunanjih oblik izberete želeno ali pa z naprednim urejevalnikom prilagodite obliko profila in vsebino vašim željam in potrebam.


Nastavitve profila
Na strani lahko urejate uporabniške informacije - spremenite geslo, rojstni dan, elektronski naslov, si izberete avatar in napišete opis.
Pri vnosu opisa imate možnosti (Okrepljeno, Poševno, Podčrtano) za oblikovanje teksta. Tekst, ki ga želite oblikovati, morate najprej označiti, nato pa pritisniti na želeno tipko za oblikovanje. Za dodajanje povezave prav tako najprej izberete tekst, za katerega želite, da kaže na povezavo. Nato pritisnemo gumb "Povezava" in odpre se vam novo okence, v katerega vpišete želeno povezavo. V primeru, da se vam okno za vpis povezave ne odpre, se bo v oknu s profilom samodejno ustvarila povezava na RTV blog, ki zgleda takole: [url=''blog'']. V tem primeru je treba povezavo vpisati znotraj narekovajev (nadomestite blog z vašo povezavo). Profilu je mogoče dodati tudi slike s klikom na "Dodaj sliko". Slike se dodajajo iz albumov, ki jih je objavil avtor. Več o tem si lahko preberete v navodilih za delo s slikami. Če za prikaz niste izbrali nobene slike, je v vašem profilu prikazana univerzalna slika.


Osnovni izgled
Na spletni strani za urejanje oblike izberite Osnovni izgled. Med ponujenimi z klikom na sliko izberite najljubšo obliko. Vaš profil in vsebine se bodo preoblikovale samodejno.


Napredni izgled
Uporabniki, ki želite obliko prilagoditi svojim željam in potrebam, uporabite napredni urejevalnik profila in vsebine. Omogoča vam prilagoditev obstoječe ali ustvarjanje nove oblike po vaši želji. Obstoječi zunanji podobi lahko zamenjate ozadje s sliko ali z barvo, spremenite postavitev vsebine na svojem profilu in dodaste svojo vsebino z naslovom. Za izdelavo zunanje oblike lahko poleg omenjenega izbirate pisavo, velikost črk, barvo obrobe blokov in ozadje.


Izbira ozadja in barve
Uporabniki lahko svojo vsebino oblikujete tudi z izbiro ozadja in barve. Ozadje lahko izberete z klikom na gumb "Slika" poleg okenca "Ozadje" in v oknu izberete želeno sliko. Za izbiro barve kliknite na "Barva" in v okencu na paleti barv izberite barvo ter pritisnite "Zapri".


Velikost in postavitev blokov na profilu
Izbirate lahko med tremi vrstami velikosti blokov na profilu - 1 - majhen, 2 - velik in 3 - največji, s postavitvijo pa določite vrstni red prikaza blokov.


Lastna vsebina
Vsak uporabnik lahko oblikuje blok na profilu z lastno vsebino z besedilom ter s slikovnim in z videomaterialom. V okence "Naslov" vtipkajte naslov bloka, v okencu "Vsebina" pa lahko (z BBCode) oblikujete vsebino bloka.


Prijatelji
Vsak registriran uporabnik si lahko ustvari seznam svojih prijateljev, ki so prav tako registrirani na portalu MMC RTVSLO.


Dodajanje prijateljev
S klikom na povezavo "Dodaj prijatelja" na uporabniškemu profilu lahko pošljete uporabniku prošnjo za prijateljstvo. Omenjeni uporabnik bo prejel zasebno sporočilo z obvestilom o prošnji in s povezavo, s katero lahko potrdi prijateljstvo. Če uporabnik prošnji ugodi, se potrditev prijateljstva prikaže na profilu uporabnika, ki je poslal prošnjo za prijateljstvo, in na profilu uporabnika, ki je prošnji ugodil.


Brisanje prijateljev
Vsak uporabnik lahko s svojega seznama prijateljev izbriše nezaželene. S klikom na povezavo "Zbriši prijatelja" na seznamu prijateljev trajno izbrišete prijateljstvo z nezaželenim.


Pošiljanje zasebnih sporočil vsem svojim prijateljem
Vsem svojim uporabnikom lahko naenkrat pošljete zasebno sporočilo. S klikom na povezavo »Pošlji zasebno sporočilo vsem svojim prijateljem.«, ki se nahaja na desni strani seznama vaših prijateljev, se vam bo odprl obrazec za pošiljanje zasebnih sporočil. Zasebno sporočilo lahko pošljete tudi drugim uporabnikom, ki jih poiščete z iskalnikom uporabnikov in dodate med prejemnike sporočila.

 

 


 

 

 


Slike


Prijava
Pred prvo prijavo se je treba registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.


Fotografije
Fotografije so razporejene v albume. Da bi lahko naložili sliko, je najprej potrebno vstopiti v želeni album. Če albuma še ni, ga je potrebno kreirati (glej naslednjo točko). V želeni album lahko vstopite s klikom na album. Če se nahajate na prvi strani galerije, so vaši albumi prikazani desno spodaj, če pa se nahajate v svojem profilu, pa do svojih albumov lahko dostopate s klikom na povezavo "VEČ SLIK", ki se nahaja na dnu okenca "Moje fotografije". Po vstopu v album, se vam na desni strani prikaže okence "Urejanje / dodajanje" in ena izmed povezav v njem je tudi "Dodaj fotografijo". Pri dodajanju slike vpišete naslov, opis in preko raziskovalca poiščete želeno fotografijo. Dodate lahko tudi zaznamke, na voljo pa sta še opciji "Uporabi kot naslovnico za ta album" in "Fotografija naj bo vidna ostalim uporabnikom:". V album lahko naložite poljubno število slik. Podatke o vsaki fotografijo lahko kasneje kadarkoli urejate, ali pa jo tudi zbrišete. Fotografije, ki jih nalagate, bodo samodejno pomanjšane na 600 pixlov po širini ali višini (pokončne fotografije). Manjše slike ostanejo v originalni velikosti. Posamezna fotografija, ki jo nalagate, je lahko velika največ 2MB. Prevelike fotografije bodo zavrnjene. Sistem podpira slike tipa JPG, PNG in GIF.


Albumi

Album lahko ustvarite s s klikom na povezavo "Ustvari album", ki se nahaja v okencu "Urejanje / dodajanje" na desni strani. Ob ustvarjanju albuma vpišete naslov in opis, na voljo pa so še opcije "Vsak komentar je potrebno odobriti:", "Obvestilo o komentarjih na elektronsko pošto:" in "Album je viden:". Podatke o vsakem albumu lahko kasneje kadarkoli urejate, ali pa ga tudi zbrišete.


Komentarji

Komentarje lahko dodaja vsak prijavljen uporabnik, tudi avtor fotografij sam. Če je avtor fotografije obkljukal možnost "Vsak komentar mora biti odobren", se mu ob vsakem komentarju pojavijo tri možnosti: "Odstrani", "Prikaži" in "Skrij". Možnost, za katero se avtor fotografije odloči, obkljuka, in šele ko (če) obkljuka možnost "Prikaži", je komentar viden tudi drugim obiskovalcem strani. Komentarje, ki so prikazani, lahko avtor tudi pozneje skrije.


Ocenjevanje fotografij in albumov

Vsako posamezno fotografijo ali album se da tudi ocenjevati. Pet nepobarvanih zvezdic je prikazanih ob vsaki fotografiji ali albumu, bralec pa oceno določi s klikom na zvezdico. Če želi na primer dati oceno 4, klikne na 4. zvezdico z leve. Končna ocena fotografije ali albuma je skupek vseh posameznih ocen. Vsako fotografijo ali album je z enega računalnika mogoče ocenjevati le enkrat. Oceno lahko uporabnik pozneje spremeni s pritiskom na poljubno zvezdico. Ocena izgine in uporabnik lahko oceni znova.


Albumi enega avtorja

Vsak album je zapis sam zase. Kdor želi videti vse albume enega avtorja, mora klikniti na avtorjevo uporabniško ime, ki je prikazano v okencu "Podrobnosti". Ob tem se vam izpišejo vsi avtorjevi albumi. V tem primeru se albumi prikažejo po vrstnem redu vnosa (najnovejši na začetku).


Zaznamki

Vsaka fotografija je lahko povezana s poljubnim številom zaznamkov, ki so uporabnikom na voljo v stranskem bloku, levo od fotografij ali albumov. Zaznamek je beseda, ki pove, kaj naj bi bilo na fotografiji. Klik na zaznamek uporabnikom prikaže vse fotografije, ki imajo nastavljen ta zaznamek.

 


 


Blog


Prijava

Pred prvo prijavo se je treba registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.


Lahko si preberete tudi nekaj koristnih nasvetov za pisce blogov.
Stran z blogi je razdeljena tako, da so v skrajnem levem stolpcu izpisani zaznamki, ki so jih uporabili pisci blogov. Osrednji del zavzemajo zadnji vpisi blogerjev (VIP, RTV in vaši blogi). Desno zgoraj je spisek vseh piscev, razdeljenih po skupinah, pod njim pa še pet najbolje ocenjenih blogov, koledarček in še povezava za dodajanje novih blogov.


Dodajanje bloga

Nov zapis se ustvarite tako, da se izberete možnost Ustvarite nov zapis. Vsakemu dnevniku je treba vpisati naslov in izbrati zaznamek (ali več zaznamkov), v okno pod njim pa se vnaša dnevniški zapis. Pri vnosu zapisa so možnosti (Okrepljeno, Poševno, Podčrtano) za oblikovanje teksta. Tekst, ki ga želite oblikovati, morate najprej označiti, nato pa pritisniti na želeno tipko za oblikovanje. Za dodajanje povezave prav tako najprej izberete tekst, za katerega hočete, da kaže na povezavo. Nato pritisnemo gumb "Povezava" in odpre se vam novo okence, v katerega vpišete želeno povezavo. V primeru, da se vam okno za vpis povezave ne odpre, se bo v oknu z blogom samodejno ustvarila povezava na RTV blog, ki zgleda takole: [url=''blog'']. V tem primeru je treba povezavo vpisati znotraj narekovajev (nadomestite blog z vašo povezavo).
Vsakemu blogu je mogoče dodati tudi slike ("Dodaj sliko") in videoposnetke ("Video"), ki se dodajajo s klikom na gumb. Slike se dodajajo iz albumov, ki jih je objavil avtor. Več o tem si lahko preberete v navodilih za delo s slikami. V kolikor slike v blog ne boste vnesli, se bo v blog samodejno prenesla slika iz osebne izkaznice. Po kliku na gumb "Video" se vam odpre novo okence, v katerega vpišete spletni naslov videa (podprti so GoogleVideo, YouTUBE in Mojvideo.com). V primeru, da se vam okno za vpis povezave do videa ne odpre, se bo v oknu z blogom samodejno izpisalo: "[video]povezava_do_videa[/video]". V tem primeru je treba tekst "povezava_do_videa" nadomestiti s spletnim naslovom videa.

Preden avtor blog objavi, po želji obkljuka še okno "Vsak komentar mora biti odobren", če želi imeti možnost, da sam odobri komentarje, ki jih na njegov blog pišejo uporabniki. Če avtor to možnost obkljuka, pomeni, da ne bo mogoca objava nobenega komentarja, dokler tega sam ne odobri. Če te možnosti ne obkljuka, lahko vsak komentira njegov zapis, ki bo objavljen brez dovoljenja avtorja bloga. Prav tako je mogoče izbrati možnost "Obvestilo o komentarjih na elektronsko pošto:", kar pomeni, da bo avtor o vsakem komentarju obveščen na elektronski naslov, ki ga je navedel ob registraciji.
Ko je avtor bloga z zapisanim zadovoljen, klikne na možnost "Vnesi", in spletni dnevnik je objavljen.


Popravljanje bloga

Če bo avtor želel zapis pozneje še popravljati, bo odprl želeni blog, izbral možnost "Uredi" in znova se mu bo odprlo okno z njegovim zapisom, ki ga lahko poljubno popravlja in dopolnjuje. Prav tako je mogoče zamenjati ali pobrisati sliko. Ko je s popravljenim zapisom zadovoljen, znova klikne možnost "Vnesi", in objavljena je popravljena različica bloga.


Komentarji

Komentarje lahko dodaja vsak prijavljen uporabnik, tudi pisec blogov sam. Če je avtor bloga obkljukal možnost "Vsak komentar mora biti odobren", se mu ob vsakem komentarju pojavijo tri možnosti: "Odstrani", "Prikaži" in "Skrij". Možnost, za katero se avtor bloga odloči, obkljuka, in šele ko (če) obkljuka možnost "Prikaži", je komentar viden tudi drugim obiskovalcem strani. Komentarje, ki so prikazani, lahko avtor tudi pozneje skrije.


Ocenjevanje blogov

Vsak posamezen blog se da tudi ocenjevati. Pet nepobarvanih zvezdic je prikazanih ob vsakem blogu, bralec pa oceno določi s klikom na zvezdico. Če želi na primer dati oceno 4, klikne na 4. zvezdico z leve. Končna ocena bloga je skupek vseh posameznih ocen. Vsak blog je z enega računalnika mogoče ocenjevati le enkrat. Oceno lahko uporabnik pozneje spremeni s pritiskom na poljubno zvezdico. Ocena izgine in uporabnik lahko oceni znova.


Blogi enega avtorja

Vsak blog je zapis sam zase. Kdor želi videti vse zapise enega avtorja, si ga izbere v desnem seznamu avtorjev blogov ali pa pri posameznem blogu klikne na ime avtorja. V tem primeru se spletni dnevniki prikažejo po vrstnem redu vnosa (najnovejši na začetku).


Zaznamki

Vsak blog je lahko povezan s poljubnim številom zaznamkov, ki so uporabnikom na voljo v stranskem bloku, levo od blogov. Zaznamek je beseda, ki označuje temo, o kateri je govor v zapisu. Klik na zaznamek uporabnikom prikaže vse zapise, ki imajo izbran ta zaznamek.


Blogajte o novici
Če želite blogati o novici z portala RTVSLO, kliknite na povezavo »Blog« v bloku »Dodaj v«, ki se nahaja na desni strani novice. V obrazcu za dodajanje novega bloga boste videli nov blok »Blogate o novici« z naslovom novice in kratko vsebino.
Po objavi bloga se bo novica izpisala v bloku, v desnem zgornjem kotu bloga.


Osebna izkaznica
Znotraj vašega bloga je desno zgoraj vedno prikazano okence "O avtorju". Uporabniki si s klikom nanj lahko ogledajo podatke, ki ste jih vpisali o sebi. To je vaš profil, do katerega sami dostopate s klikom na "MOJ PROFIL" v levem okencu. Lahko si ogledate še navodila za urejanje profila.